◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Celebrul fotoreporter Costi Duma a fost umilit de milițianul Avramescu

Cel mai cunoscut fotoreporter din Timișoara, Constantin Duma de la Agerpres a trăit umilința vieții, la magazinul Profi de pe strada Renașterii. S-a întâmplat vineri, când Costi cum îl știu prietenii, a avut parte de o întâlnire de gradul III cu un polițist local care se credea un mic Dumnezeu. Cunoscut si ca fotograful Revoluției, mare parte din pozele de atunci fiind ale lui Costi Duma, celebrul fotoreporter si-a povestit pățania pe Facebook.

Întâlnire de coșmar in Coronavirus cu dl A-VRA-MES-CU

Vineri, 24 aprilie 2019, ora 20.40 în magazinul Profi pe strada Renașterii din Timișoara. Ma pregătesc sa fac mici cumpărături de ultima ora, după o zi agitata cu ministrul Transporturilor, cu subiecte schimbate de presiunea acestor clipe grele de izolare ale oamenilor. Simți limitele pe care le pot suporta oamenii, disperarea celor direct afectați sau apăsați de lipsuri și obligații pe care nu le pot onora.
De maine intra in vigoare măsurile instituite de Primăria Municipiului Timișoara privitor la obligativitatea purtării măștilor in spatiile închise, magazine. O perioadă gestionată cu eforturi mari si trecută destul de bine pentru Timișoara.
Înainte de intrarea in magazin aștept câteva minute până iese o persoană, mă asigur că este spațiu rezonabil in interior, si, liniștit, întreb dacă este deschis. Vânzătorul încuviințează ca da si din acel moment ma consider cumpărător. Ma opresc la intrare, unde ma echipez cu o mănușă care este oferita pentru manipularea unor produse pe care le atingi. Aveam si masca pregătită si ma frapează de la început limbajul si forma de adresare a lucrătorului de la Politia Locala unui cetățean mai în vârstă decât el cu apelative cu totul nepotrivite unui om. Surprins, mirat pana la indignare de cele auzite, ridic privirea de la mănușa mea si sunt luat direct de vajnicul polițist. Voi reda in continuare dialogul pe care l-am avut cu Domnia Sa :
– Pune masca pe față ! mi s-a adresat din vârful autorității cu care a fost investit de comunitate
– Pune si pe nas, ma ! O privire mi-a scăpat peste masca pe care mi-o pusesem. Bineînțeles ca m-a taxat precum pe cetățeanu anterior, dar mai hotărât :
– Ce te uiți, mă nesimțitule ?
– Poftim ? i-am răspuns dintr-un instinct
– Da, ce te uiți asa, nesimțitule ?
– Vezi de treaba Dumneatale i-am zis
– Mai vorbești ? Nesimțitule. CAR – TEA DE IDENTI-TA-TE ! A-VRA-MES-CU !
A fost o solicitare legală, corectă, m-am supus. I-am dat buletinul, il aveam pregătit împreună cu declarația legală necesară. A plecat spre ieșire si din ușă mi-a strigat răspicat ca înainte :
– LA MA-ȘI-NA !
Bulversat, am ieșit din magazin si atunci am observat ca un microbuz al Politiei Locale era parcat imediat lângă magazin. In mașină mai era un lucrător, iar domnul A-VRA-MES-CU a urcat in locul șoferului si-a pregătit niște documente, după care mi-a cerut „HÂR-TIA !”. Am înțeles ca era vorba despre Declarația pe proprie răspundere. I-am înmânat-o.
– De ce tremuri, ma ?
– Pentru ca m-ați facut nesimțit. Ori eu nu v-am jignit pe Dumneavoastră
– Si nu ești nesimțit ? uita-te la tine !
– Eu am vorbit cu dumneavoastră
– Tu ești un nesimțit si ești tu înaintea mea. Primești si amenda.
– De ce ?
– Pentru ca ești nesimțit. A ! Un nesimțit de la presa ! A observat din documentul pe care il avea in mana ca eram din presa, avea identitatea pe legitimația de presă.
– Iti dau amenda de la 500 la 1500 de lei
– Pentru ce ?
– Pentru ca pe HAR-TIE nu scrie ca mergi sa-ti cumperi mâncare. Aici nu ești in DO-CU-MEN-TA-RE O-FI-CI-A-LA cum scrie pe foaie.
– Va înșelați, scrie „magazin”
-Ti-am spus ca ești nesimțit ! Mai ești si obraznic !
A schimbat câteva vorbe cu colegul din mașină !
-Iți dau 500 de lei amenda !
– De ce ?
– Pentru ca asa vreau eu
– Sancțiunea se da gradual.
– Eu stabilesc gradualul. Ți-am facut mustrare verbala, prima. A doua iti dau 500 de lei amenda. Gradual sa nu-ți dau 1500 din prima.
– Ti-am spus sa-ți pui masca in magazin ?
– Am pus-o. Fără sa comentez. Sancționarea nepurtării măștii intră in vigoare de maine, 25 aprilie 2020.
– De ce vorbești asa reținut ? Ai ceva de înregistrare ? Noi, oricum avem acces la imaginile pe camerele de supraveghere si o sa-ți citesc pe buze tot ce ai zis.
In acel moment intervine colegul domnului A-VRA-MES-CU și stabilesc dânșii ca trebuie sa plece la un eveniment. Bineînțeles ca ma mai gratulează cu cu apelativ de nesimțit, îmi da actele si pleacă in trombă.
Am rămas abătut in strada, apăsat de cea mai cumplita molima care a lovit omenirea de la cel de-al doilea război mondial. Sau poate doar de neputința unui om care ar trebui sa facă altceva pentru cei pentru care este plătit. Si plătit bine. Am trei întrebări :
1. Mi-a scăpat ceva domnule A-VRA-MES-CU ?
2. Solicit autorității pe care Politia Locala o reprezinta sa recupereze înregistrările de la magazin si de la mașina oficiala a Politiei Locale, care vineri 24 aprilie la ora 20.50 sigur se afla in misiune in situația prezentata. Sau Politia Națională, coordonator in virtutea ordonanțelor militare.
3. In viata mea nu am fost jignit într-un mod asa de grosolan de un om, nu vorbesc de autoritate. Oare cine face examinarea psihologică a acestor persoane spre o cariera de mare succes ?
4. Ultima remarca : Oare sa fi fost eu singurul care sa fi avut parte de un astfel de tratament ? Personal, dacă așa ar sta lucrurile, las totul ca o remarca, poate amara ca nervii ne pot fi întinși la maximum. Ce poate fi mai amar decât o experiență negră in Era Coronavirus ?“, a scris pe pagina sa de Facebook, fotograful Constantin Duma.

 

banatulmeu.ro

Un comentariu pentru “Celebrul fotoreporter Costi Duma a fost umilit de milițianul Avramescu

  1. Este greu de imaginat! N-aș fi crezut dacă n-aș fi asistat la o discuție dintre un polițist local foarte agresiv și un tânăr educat, fără doar sau poate. Motivul era câinele tânărului, un labrador superb, care mergea aproape lipit de piciorul stăpânului dar, nu avea lesă. Tânărul nu contesta amenda ci limbajul absolut infect în care i se adresa polițistul, spre satisfacția colegei acestuia, o doamnă cam la 130 kg. I-am luat apărarea tânărului și am constatat că „A-VRA-MES-CU” de București nu mi-a dat nicio replică, deoarece nu era capabil s-o facă. Vă asigur de tot respectul meu, domnule Constantin Duma!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *