◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Astăzi, 3 mai 2020, este Ziua Mamei. Ce se sărbătorește, de fapt, pe 8 Martie?

Începând cu anul 2010, Ziua Mamei a devenit oficial sărbătoare legală în România, ca urmare a unei inițiative a Alianței Antidiscriminare a Tuturor Tăticilor (TATA), precum și a unui grup de parlamentari români, printre care se numără Ludovic Orban, Mircia Giurgiu și Liana Dumitrescu. Pe 29 septembrie 2009, legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților iar astfel, în mai 2010, a fost sărbătorită oficial pentru prima dată în țara noastră.

Ziua mamei este pe 3 mai! Nu trebuie confundată cu ziua de 8 Martie

Având în vedere că mulți dintre noi asociază această zi cu data de 8 Martie, au apărut de-a lungul timpului nenumărate confuzii, de unde și motivul pentru care parlamentarii au propus spre aprobare un astfel de proiect legislativ. Dacă românii sărbătoresc Ziua Mamei în prima duminică a lunii mai, majoritatea locuitorilor de pe Glob trebuie să mai aștepte o săptămână pentru a celebra cele mai importante persoane din viața lor.

Vorbim așadar despre 70 de state ale lumii care au o dată comună pentru această sărbătoare, printre care Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveția, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, țările baltice, statele din America de Sud.

Ce se sărbătorește, de fapt, pe 8 Martie

Marcarea Zilei Internaţionale a femeii este o oportunitate pentru a sărbători actele de curaj şi determinare întreprinse de femei obişnuite, care au jucat un rol extraordinar în istoria propriilor ţări şi comunităţii. Ziua internaţională a femeii este celebrată în cele mai multe dintre ţările din întreaga lume.

Este o zi în care femeile sunt recunoscute pentru realizările lor fără a ţine cont de diferenţele naţionale, etnice, lingvistice, culturale, economice sau politice. Aceasta a apărut pe fondul mişcărilor sociale legate de muncă de la începutul secolului XX, în America de Nord şi în Europa.

Prima Zi Naţională a femeii a fost marcată în Statele Unite, pe data de 28 februarie 1909. Partidul Socialist a desemnat această zi în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă.

În anul 1910, Internaţionala Socialistă reunită la Copenhaga a hotărât instituirea unei zile dedicate femeii, fără a stabili însă o dată anume, data de 8 martie fiind aleasă abia în 1913. Ca urmare a iniţiativei de la Copenhaga, în 19 martie 1911, Ziua internaţională a femeii a fost marcată pentru prima dată în Austria, Danemarca, Germania şi Elveţia.

La manifestaţiile organizate atunci s-au cerut pentru femei dreptul la locul de muncă, dreptul la formarea profesională, dar și să se pună capăt discriminării la locul de muncă. În plus, s-au cerut dreptul de vot şi dreptul de a ocupa o funcţie publică, interzise de puterea politică.

Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorit pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie. Punctul de plecare pentru o strategie pe termen lung privind drepturile femeii şi pentru ca fiecare femeie să îşi atingă adevăratul potenţial îl constituie Declaraţia de la Beijing şi Platforma de acţiune, o foaie de parcurs istoric, semnată de 189 de state, în cadrul Conferinţei mondiale a ONU privind femeile.

În 2014, a avut loc cea de-a 58-a sesiune a Comisiei privind Statutul Femeilor (CSW) – reuniune anuală la care sunt abordate problemele legate de egalitatea de gen şi drepturilor femeilor – cu tema “Provocări şi realizări în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului pentru femei şi fetele”.

Cu acest prilej, entităţile ONU şi ONG-urile acreditate din întreaga lume au prezentat un bilanţ al progresului şi provocărilor care rămăseseră în direcţia atingerii celor opt Obiective de Dezvoltare ale Mileniului (ODM). ODM-urile au jucat un rol important în dinamizarea atenţiei şi a resurselor pentru egalitatea de gen şi abilitarea femeilor.

fanatik.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *