◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

70 de ani de la declarația lui Robert Schuman din 9 Mai 1950

Contextul istoric: În 1950, națiunile Europei încă se chinuiau să depășească devastările provocate de al doilea război mondial, care se încheiase cu 5 ani mai devreme.

Hotărâți să prevină un alt război atât de groaznic, guvernele europene au ajuns la concluzia că punerea în comun a producției de cărbune și oțel – în cuvintele Declarației – ar face războiul între rivalii istorici Franța și Germania „nu doar de neconceput, ci material imposibil”.

S-a crezut – corect – că fuzionarea intereselor economice ar contribui la creșterea nivelului de trai și va fi primul pas către o Europă mai unită. Calitatea de membru al CECO a fost deschisă și altor țări. (https://europa.eu/european-union)

Anul 2020 marchează 70 de ani de la declarația Schuman, o declarație scurtă, dar puternică, făcută de ministrul francez de externe, Robert Schuman, la 9 mai 1950 la Paris. Declarația, inspirată de Jean Monnet și redactată de Schuman și consilierii săi apropiați, a inițiat procesul de integrare europeană cu viziunea sa asupra unei producții comune de cărbune și oțel francez și german. (www.eui.eu)

Foto: Robert Schuman și Jean Monnet în 1958 in Strasbourg, Franța, sursa: www.eui.eu


Această declarație a venit însă după 4 ani de la discursul istoric al lui Winston Churchill susținut în 19 septembrie 1946 la Zurich:

Foto: eu-rope.ideasoneurope.eu
„Trebuie să re-creăm familia europeană într-o structură regională numită, poate fi, Statele Unite ale Europei, iar primul pas practic va fi formarea unui Consiliu al Europei. Dacă la început toate statele Europei nu sunt dispuși sau capabili să se alăture uniunii, trebuie totuși să procedăm la reunirea și combinarea celor care vor și a celor care pot.” (Winston Churchill)
Text discurs integral: https://rm.coe.int/16806981f3 . Audio: https://youtu.be/HWeDyjtQJIE

Declarația Schuman prezentată de ministrul francez de externe Robert Schuman la 9 mai 1950 la Paris, a propus crearea unei Comunități Europene a Cărbunelui și Oțelului, ai căror membrii să comunice producția de cărbune și oțel. CECO (membrii fondatori: Franța, Germania de Vest, Italia, Olanda, Belgia și Luxemburg) a fost prima dintr-o serie de instituții europene supranaționale care, în final, vor deveni „Uniunea Europeană” de azi. (europa.eu)
Declarația lui Robert Schuman (arhitectul proiectului de integrare europeană) din 9 mai 1950 de la Paris.

 Foto: eu-rope.ideasoneurope.eu


„În promovarea cauzei unei Europe unite de peste 20 de ani, principalul obiectiv al Franței a fost întotdeauna asigurarea păcii.
Europa nu s-a unit – și așa am avut război. Și acum integrarea europeană nu se va întâmpla peste noapte, nici într-o singură luptă. Acesta va fi construit prin realizări concrete, care vor crea mai întâi solidaritate pe teren. În acest scop, guvernul francez intenționează să pună întreaga producție franco-germană de cărbune și oțel sub o înaltă autoritate comună.” (Robert Schuman)

Citate cheie ale declarației:

Foto: EU archives – Founding fathers of the European Union

„Pacea mondială nu poate fi protejată fără a face eforturi creative proporționale cu pericolele care o amenință.”
„Europa nu va fi făcută dintr-o dată sau după un singur plan. Va fi construită prin realizări concrete care creează mai întâi o solidaritate de facto.”
„Combinarea producției de cărbune și oțel … va schimba destinele acelor regiuni care s-au dedicat mult timp fabricării de muniții de război, care au fost victimele cele mai constante.” (https://europa.eu/european-union)
Text declarație integrală: www.robert-schuman.eu/en/doc/questions-d-europe/qe-204-en.pdf
Video: https://www.youtube.com/watch?v=c0dsdgpFjGo

Conducători vizionari au inspirat crearea Uniunii Europene în care trăim astăzi. Fără energia și motivația lor, nu am trăi în sfera păcii și stabilității pe care ne-o asumăm. De la luptători de rezistență la avocați și parlamentari, pionierii UE au fost un grup divers de oameni care dețineau aceleași idealuri: o Europă pașnică, unită și prosperă. Dincolo de aceștia, mulți alții au lucrat neobosit pentru a inspira proiectul european, pentru ceea ce este azi Uniunea Europeană. (https://europa.eu)

Traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *