default-logo

˝Aripi de foc˝ la Editura UZP

RITMURILE SÂNGELUI POETIC

De sorginte orientală, gazelul, al cărui reprezentant de seamă este poetul persan Havez (1320 – 1390) din Șiraz-ul Iranului de astăzi, a găsit ecou și-n literatura română. Însuși Mihai Eminescu ne oferă o strălucită mostră a speciei prin motto-ul la poemul „Călin – File de poveste” dar și un „Ghazel” în postume, ca să nu mai vorbim despre gazelurile lui George Coșbuc, ale contemporanei Elisabeta Bogățan și, iată, prin cartea de față o nouă aplecare a unui poet român asupra amintitului flon oriental. Desigur, autorul nu este la primul contact cu poeții persani, dovadă volumul de rubaiate „Sub steaua lui Omar Khayyam”, Editura Amanda Edit, 2019, în care precizează, chiar din primele pagini, printr-un „Argument”, că a fost impresionat de geniul căruia i-a dedicat cartea și, fără îndoială, chiar dacă nu o mai spune acum într-un text lămuritor, este vizibilă admirația sa și pentru Havez.

Cartea lui Lică Pavel, Aripi de foc, poate să fe asimilată unei perpetue celebrări a idealului, a celor pentru care, la un nivel superior, viața merită trăită. Nuanțele fiecărui gazel conduc întotdeauna la situări perene, uneori cu accentuate valențe moralizatoare. Trăirea celor sfinte, profund recognoscibilă, conferă o deosebită statură versurilor pe care ni le propune Lică Pavel. Atunci când tumultul meandrelor vieții se arată oprimant, echilibrul este găsit în zona spiritualului.

Valorile inimii vor fi mereu primordiale, aspectate muzical întru evocări pline de nedisimulată pasiune.

Nu sunt ocolite nici neîmplinirile. În cazul acestora, sublimările poetice mai atenuează dramatismul situațiilor. Plăcerile terestre au și ele un loc bine definit totul pentru a sublinia complexitatea trăirilor despre care vorbim. Autorul abordează teme diverse, mesajele transmise fiind orientate în direcția rectificării celor greșit aspectate, metafora îmblânzind adeseori latura ideatică. Lică Pavel preferă problematicile majore, într-un elan liric extrem de percutant. Astfel, este etalată o sensibilitate care vibrează pe ritmurile sângelui fierbinte.

Loviturile vieții sunt sublimate cu grație în cadrul acestor gazeluri. Transfigurând constant datele eclectice ale realității, Lică Pavel se situează neîncetat în căutarea Luminii, totul în spiritul dezirabilelor valori caracteristice vitalității.

 

Octavian Mihalcea

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.