◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Ecouri de la Viena

Seratele ”Eminescu Jurnalistul” – redivivus !

Fructificând reacțiile încurajatoare ale primei ediții on line a Seratelor ”Eminescu Jurnalistul”, desfășurate ca un experiment temerar, sfidând restricțiile și interdicțiile impuse de starea de necesitate, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a realizat cea de-a doua ediție on line a acestor serate, cu participarea compatrioților aflați departe de pământul natal. Intervențiile participanților (Pr. Prof. univ. dr. Theodor Damian, Gheorghe Filip, Dana Oprița, Daniela și Constantin Gumann, Julia Sandra Vîrsta, Alexandru Cetățeanu și subsemnatul) au evocat o parte din preocupările lor cotidiene, activități dedicate păstrării identității naționale, promovării culturii românești în străinătate, precum și eforturile de punere în valoare a personalității Luceafărului.

 Ediția din 11 mai 2020 a beneficiat de asemenea de prestațiile de referință ale unor nume de prestigiu precum Sergiu Cioiu, Elena Deaconu, Mircea Bodolan, conferind evenimentului o vibrație artistică elevată.

Plăsmuitorul inspirat al acestui minunat eveniment a fost, ca de obicei, Președintele UZPR, domnul Doru Dinu Glăvan, al cărui nedezmințit simț al măsurilor bine chibzuite, dublat de o perfectă orchestrare a inițiativelor însuflețitoare, ne-a prezentat, printr-un discurs retrospectiv,recentele activități ale acestei uniuni, rostind și un cuvânt introductiv, amintind tema acestui nou episod din ciclul dezbaterilor lunare dedicate jurnalismului și momentelor de remember eminescian.

      Comperajul a fost asigurat de eleganții și inspirații prezentatori Miron Manega și Mariana Păduraru, care au asigurat un ritm antrenant pe tot parcursul evenimentului, creând impresia unui autentic studio de televiziune, în care au performat ca veritabili profesioniști ai audio-vizualului, grație și suportului tehnic realizat de Ovidiu Zanfir (regie și montaj).

      Aș dori să evoc în continuare un scurt moment retrospectiv al ”Seratelor Eminescu”, ca o contribuție la istoria acestei generoase inițiative, împlinind în decembrie 2020  șapte ani de existență.

Intuind cu peste un deceniu în urmă posibilitatea utilizării Internetului ca mijloc de prezentare în întreaga lume a creației eminesciene, am realizat împreună cu Miron Manega și Ion C. Rogojanu un proiect curajos: transpunerea de pe banda de celuloid pe un suport digital,a creației documentare a lui Octav Minar, intitulată ”Eminescu, Creangă, Veronica” după care, la data de 19 mai 2009, această capodoperă a cinematografiei românești a fost distribuită în lumea întreagă, de către Miron Manega, prin intermediul Internetului.Filmul acesta a devenit atât de cunoscut pentru românii din țară dar și din diaspora, încât are câteva sute de mii de vizualizări.

Doi ani mai târziu, am avut ideea (premonitorie ?) de a realiza primul Muzeu Virtual Eminescu, care s-a născut la data de 29 octombrie 2011, astfel încât evenimentele dedicate marelui nostru poet național, creații literare, opere critice, filme, emisiuni, interviuri, să fie oricând disponibile în mediul on line.

Afișul primei ediții a ”Seratelor Eminescu”, Teatrul ”Mignon”, 10 decembrie 2013

După nașterea ”Seratelor Eminescu”, acest eveniment de remarcabilă încărcătură sentimentală  și  adâncă semnificație culturală în urbea bucureșteană și nu numai, debutează în mediul on line, în ediția din 24 Iunie 2015 a ”Seratele Eminescu”, desfășurate la Palatul Parlamentului, Sala C. Brâncuși, în prezența unor personalități de recunoscută autoritate în lumea eminescologiei: fostul președinte al Academiei Române, Acad. Eugen Simion, academicieni, profesori universitari. Această ediție este una istorică, fiindcă păstrează în memoria Internetului nume prestigioase ale culturii române, astăzi câteva dispărute dintre noi.

      O a doua prezență în mediul virtual  redă  un rezumat al seratelor, cu ocazia ediției din 14 noiembrie 2016, desfășurate la sediul Institutului Cultural Român, printre invitații de onoare ai acestui eveniment se află și binecunoscutul artist Sergiu Cioiu, venit din Canada, cu gândul de a-l cinsti pe Eminescu.

      O scurtă consemnare  în mediul virtual a Seratelor Eminescu o vom înregistra cu ocazia ediției din 24 mai 2018, desfășurată la sediul Centrului Cultural Mihai Eminescu din str. Louis Calderon, Sect.2.

În zilele noastre, în condițiile unui blocaj cauzat de pandemia recentă, domnul Doru Dinu Glăvan ia inițiativa de a asigura continuitate acestor serate, prin desfășurarea lor în mediul virtual.

Prin urmare, evenimentul recentelor serate on line, care s-a derulat în luna martie 2020, a fost distribuit pe trei canale de vizionare: site-ul UZPR, pagina de Facebook a uniunii și canalul Youtube. În numai 48 de ore de la premieră, această ediție are deja un număr de aproape 500 de spectatori virtuali.

      În încheiere aș vrea să mulțumesc încă o dată celor care au făcut posibilă această remarcabilă acțiune, căreia îi subliniez, pe lângă valoroasele contribuții ale participanților, cel puțin trei calități: prima este gradul înalt de”reziliență” (Seratele Eminescu au rezistat la șocul teribil al pandemiei, arătând că nimic nu poate distruge o asemenea manifestare dedicată ”Luceafărului”); a doua calitate constă în faptul că tot ceea ce se petrece pe scena seratelor se vede de acum înainte ”live” în lumea întreagă, pentru milioanele de români din diaspora, și a treia, în sfârșit, este faptul că în arhiva de aur a acestui veac vor exista de acum documente complete privind modul în care au înțeles urmașii de azi ai ziaristului Eminescu, jurnaliștii membri ai UZPR, să ducă mai departe idealurile acestuia.

                                                                           Dan Toma Dulciu /  UZPR Viena                                                                                                        

13.05.2020                                                                                                     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *