◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

MApN bagă presa sub monitorizare strictă

Ministerul Apărării, UM 02415, va cheltui 1,1 milioane de lei pentru achiziționarea unor echipamente informatice care să verifice tot ce mișcă în presă cu referire la Armată, fiind preocupată foarte mult de așa-zisele fake news. MapN nu precupețește niciun efort financiar  în demersul său, și vrea cele mai bune echipamente posibile. Dovadă este faptul că, doar pentru monitorizare și procesare media, Armata va cumpăra servere de 0,85 milioane lei, iar pentru verificarea a 24 de posturi TV, alte echipamente de 0,24 milioane lei.

Se va încheia contract pentru furnizare echipamente IT pentru realizare sistem informatic necesar monitorizării și procesării informațiilor media pentru a reacționa la știrile false referitoare la MApN: sistemul este compus din: – lot 1: format dintr-un Servere AI și un server tip 1 estimat la 866.436,97 lei fără TVA; -lot 2: un Echipament de monitorizare TV 24 posturi estimat la 242.521,01 lei fără TVA -lot 3: un Laptop tip 5 estimat la 10.924,37 lei fără TVA”, este descrierea licitației.

Furnizorii echipamentelor trebuie să aibă cod NATO de agent economic(adică să fie agreat de americani ) iar 90% din punctajul licitației este acontat de preț, 10% fiind garanția acordată.

Buget gonflat

Ministerul Apărării Naționale are, pentru acest an, un buget de 15,3 miliarde de lei, la care se adaugă aproape 26 de miliarde lei credite de angajament. În urma unui angajament ferm luat în fața NATO, timp de 10 ani, Armata trebuie să cheltuie anual cel puțin 2% din PIB pentru dotări.

Armata ar avea nevoie urgentă de camioane, avioane, sisteme de rachete și nave de luptă performante.

În anul 2020, conform unei hotărâri CSAT mai vechi, România trebuia să aibă trei escadrile de vânătoare, dar pe lângă bătrânele MiG-uri, aviația română se bazează doar pe 12 F-16, și acestea luate la mâna a două. Așa că ne așteptăm ca în scurt timp să se semneze contractul pentru achiziția a încă cinci avioane F-16, mai ales că există și baza legală. Tot anul ăsta ar trebui clarificate nevoile viitoare ale aviației. Forțele aeriene mai au nevoie de încă 36 de aeronave și ar trebui începute procedurile de achiziție, știind că este un proces destul de lung până la semnarea contractului. Până acum, au fost bâlbâieli din partea unor miniștri ai apărării care au oscilat între avioane F-16 vechi, F-16 noi și chiar F-35. Ar trebui luată o decizie în acest sens cât mai repede.

La sisteme de rachete performante, armata română stă cel mai bine. Primele sisteme de rachete HIMARS și Patriot pot ajunge în România anul ăsta. Tot în 2020 se așteaptă semnarea contractului pentru sistemul de instalații mobile de rachete antinavă, care vor fi dispuse pe coasta Mării Negre.

Forțele navale așteaptă de ani buni achiziționarea a patru noi corvete și modernizarea celor două fregate luate de la britanici. Acum procesul este blocat în instanță, dar sunt șanse pentru o hotărâre a justiției anul acesta.

În 2020, forțele terestre vor primi primele transportoare Piranha 5 și primele camioane IVECO, dar au nevoie de continuarea achiziției de transportoare, poate chiar amfibii de data aceasta, de tancuri, piese noi de artilerie, o nouă armă de asalt, sisteme anti-aeriene cu bătaie mică, drone etc.

 Specialiștii militari ar trebui să se decidă și dacă forțele terestre au nevoie de elicoptere, și să înceapă o tatonare cu firmele producătoare. În plus, MApN are nevoie să implementeze sisteme moderne C4ISR pentru a putea integra și folosi noile mijloace tehnice pe care le va achiziționa la valoare optimă.

 

cotidianul.ro

 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *