Arafat a folosit ”situația extraordinară a răspândirii COVID-19” ca să obțină ”coordonarea cu caracter permanent” a Ambulanței, Salvamontului și Aviației MAI

Emisă joi noaptea, Ordonanța de Urgență a Guvernului Orban, prin care a fost modificat cadrul legislativ al Situațiilor de Urgență, a realizat schimbări decisive și permanente folosind ”caracterul imprevizibil al evoluţiei răspândirii COVID-19”. De pildă, starea de alertă, care până acum nu putea dura decât de două ori câte 30 de zile, poate fi, în urma OUG de joi noaptea, prelungită de un număr nelimitat de ori, câte 30 de zile.
Joi noaptea, în ultimele ore ale Stării de Urgență, Raed Arafat și-a văzut visul cu ochii. A devenit noul lider coodonator al celor peste 10.000 de medici, asistenți și angajați ai ambulanțelor din toată țara. Departamentul de Urgență va coordona inclusiv pregătirea profesională, aici intră și rezidențiatul, pentru specialitățile medicale de urgență. DSU va colabora în pregătirea profesională cu entități din Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, dar el va coordona.  Tot în coordonarea lui Raed Arafat trec și salvamontiștii, precum și piloții și personalul tehnic al Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne.
Aceste trei achiziții, Ambulanță, Salvamont și Aviația, sunt dorințele pe care șeful DSU pe care le-a mărturisit public întotdeauna, ultima oară la recentul bilanț al pompierilor, dar pe care, în timpuri ”civile”, Raed Arafat nu reușise să le obțină.

Președintele nemulțumit

Guvernul Orban a pregătit trecerea de la starea de urgență la starea de alertă. A motivat că țara trece printr-o situație dificilă și a modificat mai multe prevederi a OUG 1/2014.  În aceeași zi, președintele Klaus Iohannis anunțase, cu un ton indignat, că România a înfruntat pandemia ”cu o legislație aproape inexistentă, în orice caz insuficientă pentru o situație de criză” 

Klaus Iohannis, 14 mai, Palatul Cotroceni:

 ˝ A trebuit să ne descurcăm pe baza a două-trei acte normative adoptate destul de neglijent în urmă cu 20 de ani. În trei decenii, nu s-a construit în România o legislație coerentă, prin care statul să poată face față inclusiv unei epidemii extinse.

Actele normative întocmite în trecut ”destul de neglijent” au fost schimbate la miezul nopții!˝
”Guvernul este obligat să se adapteze permanent la puținele resurse legislative pe care le are la dispoziție, în timp ce în Parlament politicieni vechi și retrograzi au încercat să dărâme și modestele instrumente pe care le aveam la dispoziție”, a explicat șeful statului. 

Urmarea?

După câteva ore, Guvernul PNL condus de Ludovic Orban a adoptat schimbările sugerate de președinte. El a adoptat,  pe repede înainte, noaptea, fără consultarea Parlamentului, cadrul legislativ despre care Klaus Iohannis spune că fusese întocmit în 2014 ”destul de neglijent”.  Cum au justificat graba?

Cum au justificat graba?

Peambulul Ordonanței de Urgență

Înţelegând că aceasta este o situaţie extraordinară, dat fiind că, în continuare, viaţa şi sănătatea populaţiei sunt grav ameninţate, datele statistice prezentând evoluţii în acest sens, datorită caracterului imprevizibil al evoluţiei răspândirii COVID-19… În considerarea faptului că elementele sus-menţionate vizează interesul public şi constituie situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată…
Așa au apărut mai multe prevederi importante prin care, în concepția actualului Executiv, România va face față mai bine atât pandemiei COVID-19, dar și altor viitoare situații de urgență. 


Raed Arafat, liderul absolut

Pînă la aceste schimbări, Raed Arafat coordona pompierii, SMURD și Unitățile de Primiri Urgențe.  Prin OUG-ul de joi se adaugă Ambulanța din toată țara, Salvamontul și Aviația Ministerului de Interne.

Continuarea pe Libertatea.ro

 

Despre autor

Articole asemănătoare

  1. Valentin Uban Reply

    Si la ce i/a folosit, ca facea asta oricum?

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.