default-logo

Să nu ne mirăm dacă se scumpește carnea!

Posted On 22 mai 2020
By :
Tag:

După infectări cu coronavirus în abatoare, guvernul german vrea să interzică contractele de muncă prin intermediari pentru forța de muncă din afara țării. Foarte bine. Dar carnea se va scumpi, avertizează Jens Thurau.

e nu este posibil oare în aceste vremuri grele? Guvernul german a hotărât miercuri să interzică din ianuarie 2021 contractele de muncă prin subcontractori în industria de prelucrare a cărnii. De asemenea, amenzile pentru încălcarea legilor muncii în branșă se vor dubla. Și toate aceste măsuri au fost adoptate cu viteză mare, după ce la mai multe abatoare din Germania s-au înregistrat în ultimele zile numeroase cazuri de infectare cu coronavirus.

Condițiile nesatisfăcătoare din firmele de prelucrare a cărnii sunt deja de mai mulți ani în atenția opiniei publice. Munca grea din abatoare este prestată de lucrători din România și Polonia, angajați prin firme subcontractoare, care îi cazează la grămadă în camere strâmte și pe deasupra și scumpe. Până acum, industria cărnii a reușit mereu să scape, asumându-și jumătăți de măsuri, care nu au dat niciun rezultat. Și asta pentru că războiul prețului cărnii, un produs foarte căutat de germani, se poartă cu intensitate și duce în cele din urmă la condițiile de muncă și de cazare de neimaginat întâlnite la lucrătorii din această branșă. Dar acum, brusc, din cauza crizei coronavirus, tot ce a fost ignorat ani la rând, nu mai poate fi acceptat.

Se va ajunge la Curtea Constituțională?

Rămâne de văzut dacă măsurile dure anunțate pentru industria cărnii vor fi și implementate în amploarea prezentată acum. Deja reprezentanții branșei protestează vehement și scot în evidență, corect, că și în alte domenii există contractele de muncă prin subcontractori, de exemplu în construcții.

O interdicție legală doar pentru industria cărnii? Oare ce va spune de acest lucru Curtea Constituțională, în cazul în care va fi sesizată? Și rămâne de văzut dacă situația se va îmbunătăți cu adevărat după ce abatoarele vor avea voie să mai angajeze doar anumiți lucrători. Controalele efectuate de stat au fost foarte slabe în anii anteriori și pentru că statului i-a lipsit personalul necesar. Și aici trebuie făcut ceva iar lucrurile au fost demarate.

Germanii, care consumă cu mare plăcere cârnați, mezeluri și fripturi la grătar, nu ar trebui însă să se mire dacă vor avea de plătit mai mult în curând pentru carne. Oamenii din Germania, cea mai bogată națiune din Europa, plătesc puțin pe alimente în comparație cu alte țări. Ei s-au obișnuit de asemenea de multă vreme cu ofertele „La noi e și mai ieftin” făcute de marile lanțuri de magazine cu discount.

Majoritatea nu este prea interesată de detalii

O mică parte a populației face cumpărături, mai ales la ocazii, cum ar fi Crăciunul, din magazine bio, care oferă mărfuri produse sustenabil; cei mai mulți cetățeni nu o fac însă. Ne indignăm când vedem la televizor filme cu condițiile nesatisfăcătoare din industria cărnii. Iar unii care au lucrat de exemplu într-o fabrică de pizza refuză ulterior să mai mănânce așa ceva. Dar marea majoritate a consumatorilor nu vrea defel să știe exact cine, unde și cum produce de fapt carnea pe care o mâncăm. Ieftină să fie.

Ar fi bine ca lecțiile învățate acum surprinzător de repede să aibă un efect mai durabil, nu doar de câteva luni. În abatoare, pe câmp la cules de sparanghel, în construcții, în sectorul îngrijirii vârstnicilor și bolnavilor. Și toată lumea ar trebui implicată. În acest caz, concret: să acceptăm să plătim mai mult pentru carne, să renunțăm mai des la ea. Și să nu ne mai prefacem că nu vedem atunci când condițiile sunt inacceptabile, așa cum erau de fapt cu mult înainte de criza coronavirus.

dw.com

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.