◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Dr. Aurel Vlad, un promotor al Marii Uniri, prea puţin cunoscut

În data de 2 iulie se vor împlini 65 de ani de la moartea unui important promotor al Marii Uniri ce s-a înfăptuit la Alba Iulia, în 1918, Dr. Aurel Vlad.
Născut pe 25 ianuarie 1875, în localitatea Turdaş, aflată pe malul stâng al Mureşului, a urmat cursurile primare şi liceale la Colegiul „Kun“, fiind menţionat în anuarele fostei şcoli din Orăştie ca un elev eminent. Era nepotul lui Gheorghe Bariţiu, binecunoscut şi apreciat om de cultură din Transilvania. După ce a absolvit dreptul la Budapesta, unde şi-a luat doctoratul, a profesat avocatura la Deva şi la Orăştie. Dr. Aurel Vlad a fost al doilea director al Băncii „Ardeleana“, una din unităţile bancare de renume din vremea aceea. În 1905 s-a căsătorit cu Ana Adamovici, care avea proprietăţi în localitatea hunedoreană Bobâlna. După doar doi ani a răscumpărat partea de moşie de la cumnatul său, Iancu Adamovici, devenind astfel coproprietar.
În anul 1919, când s-a înfiinţat Liceul „Aurel Vlaicu“ din Orăştie, Dr. Aurel Vlad a deschis fonduri de ajutorare, punându-se de asemenea în slujba altor acţiuni locale de sprijin financiar, pentru multe proiecte şi manifestări. S-a implicat şi în presa vremii, fiind director şi proprietar al Ziarului „Solia Dreptăţii“ din Orăştie.
Ca bun patriot – iubitor de neam şi ţară – Dr.Aurel Vlad s-a implicat în politică, devenind membru de frunte al Partidului Naţional Ţărănesc. Ovaţionat şi ridicat pe braţe de mulţime, el a fost ales, în 1903, ca deputat în parlamentul de la Budapesta. Din păcate, prea puţini sunt cei care ştiu că Dr. Aurel Vlad a făcut sacrificii şi eforturi mari pentru înfăptuirea Unirii din 1918, după ce a ajuns membru în Consiliul Dirigent, fiind ministru în România Mare. Nevoia de bani a Consiliului Dirigent, pentru plata noii administraţii ce s-a creat, armata şi paza, marele patriot şi-a ipotecat moşia la Banca ALBINA din Sibiu şi la Banca VICTORIA din Arad, obţinând astfel sume mari de bani pe care le-a pus în slujba actului Unirii. Nu puţine documente şi publicaţii de atunci au consemnat gestul său. Dr. Aurel Vlad a fost deopotrivă om al succeselor şi izbânzilor, dar şi al înfrângerilor şi chiar al suferinţei, cunoscând la bătrâneţe asprimile comunismului. A fost arestat ca membru marcant al Partidului Naţional Ţărănesc, întemniţat la Sighet în anul 1950, unde a murit în data de 2 iulie 1953. În municipiul Orăştie o stradă şi o şcoală gimnazială îi poartă numele, fiind declarat Cetăţean de Onoare (post-mortem) al urbei. De asemenea are un loc de cinste şi onoare în Galeria Oamenilor de Seamă ai Orăştiei, inaugurată în urmă cu trei ani. Pe faţada casei în care a locuit în „oraşul Paliei“ a fost aplicată o placă, din marmură, comemorativă.

Ioan Vasiu / UZPR

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *