CAMPANIE CIVICĂ, ÎN „ABSENȚA” STATULUI ROMÂN ȘI A B.O.R.: „Adoptă o biserică în Valea Timocului!”

Se știe că românii din Valea Timocului sunt cei mai năpăstuiți din întreaga comunitate a românilor de pretutindeni. În perspectivă identitară, situația lor e dramatică, întrucât, în primul rând,  de 187 de ani, limba română a fost interzisă în școli și biserici. În al doilea rând, statul român îi ignoră, pur și simplu. În al treilea rând, ei nici nu mai știu bine ce sunt, căci sârbii le spun vlahi iar ei își spun rumâni. Pe de altă parte, cei mai mulți nici nu identifică termenul de rumân cu cel de român. Ba, unii, pentru că au învățat la școli sârbești (altele neexistând), cred că au devenit, prin aceasta, sârbi. Identitatea lor străveche nu mai are nicio reprezentare în realitate și e un miracol, totuși, că și-au păstrat limba.

În 2003, tânărul preot rumân Boian Alexandrovici a spart gheața embargoului istoric și a ridicat la Malainița, din banii lui și pe terenul lui, o biserică ortodoxă cu slujbe în limba română. A urmat un scandal imens (care a ajuns și la Consiliul Europei) cu statul și biserica sârbă și, chiar dacă părintele a fost condamnat la două luni închisoare cu suspendare, biserica a rămas în picioare și funcționează. Mai mult, exemplul lui Boian Alexandrovici a fost urmat și de alții, în acest moment existând, în Valea Timocului, alte câteva bisericuțe în care se slujește în limba română.

Recuperarea identității merge însă extrem de greu întrucât, din motivele aminite, oamenii nu-și declară, la recensăminte, naționalitatea de români, ceea ce permite statului sârb să-i manipuleze fără probleme, inventând două identități paralele: vlahă și română. La acestea se mai adaugă și contribuția consistentă (și cea mai „eficientă”) a trădătorilor de identitate, care se află atât printre ei, cât mai ales la noi, în instituțiile puterii și chiar în B.O.R. Situația este, așadar, cu excepția micilor victorii amintite, aproape la fel de gravă.

În acest context, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni (31 Mai) și a Centenarului Trianon (4 Iunie), Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, împreună cu Sindicatul Național „Forța Legii” și revista „Certitudinea” au demarat campania „Adoptă o biserică din Valea Timocului!”. Ideea acestui demers îi aparține lui Ringo Dămureanu, președintele Sindicatlui Național „Forța Legii”.

Proiectul constă în crearea unor conexiuni directe între românii cu suflet mare și posibilități materiale, doritori să-i ajute (prin micile comunități ortodoxe ale bisericuțelor românești) pe conaționalii lor din Valea Timocului, să le acorde ajutor material și asistență dacă au nevoie, să-i viziteze direct și să invite, după posibilități și în funcție de împrejurări, prin rotație, grupuri mici dintre acești români/vlahi în România, pentru a-și cunoaște țara mamă, pentru a o simți, pentru a o trăi. Pentru că acești români uitați, într-o proporție copleșitoare nu știu cum arată România, nu știu cum sunt oamenii de aici, nu știu numic. Sindicatul Național „Forța Legii”Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și revista „Certitudinea” încearcă să compenseze prin acest proiect (de utilitate publică), tot ceea ce ar trebui să întreprindă statul român în mod real, dacă i-ar păsa cu adevărat de comunitățile românești din afara granițelor.

Așadar, dacă te simți român, dacă te interesează păstrarea identității și ai înțelegere față de românii din afara țarii: „Adoptă o biserică din Valea Timocului!”

certitudinea.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

  1. dunelm Reply

    In acest caz, ati putea fi considerati, cel putin de BOR, ca Uniunea Ziaristilor ne-profesionisti.

    Va rog sa il intrebati pe parintele Boian cum l-au sprijinit si il sprijina Patriarhia Romana.

    Astfel, „certitudinea” voastra este condamnabila in acest aspect, intrucat arunca afirmatii lipsite de adevar.

    Altfel, initiativa adoptarii de biserici in Valea Timocului este laudabila.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.