Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută și sub numele de Rusalii, se sărbătorește în fiecare an la cincizeci de zile după Înviere. De aceea se mai numeşte şi Cincizecimea. În acest an această mare sărbătoare a avut loc pe data de 7 iunie.
Conform tradiţiei strămoşeşti, la Rusalii petrovicenii marchează două evenimente duhovniceşti: Nedeia satului şi hramul bisericesc Pogorârea Duhului Sfânt. Localnicii au pregătit un bogat program cultural-artistic: concursul tradițional de preparare a fasolei la ceaun, concursul ,,Cel mai bun ştrudel”, tradiţionalul joc de Rusalii, concursul de popice ,,balote” (jocuri sportive tradiţionale practicate de sârbii din Lika, Kordun şi Banija).
Sâmbătă, 6 iunie, pe platoul din faţa căminului vânătorilor din Petrovasâla s-a desfăşurat cea de-a noua ediție a concursului de gătire a fasolei la ceaun. S-au întrecut cei mai buni bucătari din satele din împrejurimi (Alibunar, Seleuş, Ilandža), dar și cei din Vârşeţ, Panciova, Belgrad și Požarevac. Toţi au venit cu intenţia de a-și demonstra abilitățile de preparare la ceaun a fasolei, un aliment sănătos şi foarte căutat în Banatul de câmpie. Bineînţeles că fiecare dintre bucătari cunoaște secretele bucătăriei tradiţionale, astfel că şi de această dată s-au străduit să prepare cea mai gustoasă fasole din care nu au lipsit costiţele afumate şi cârnatul de casă.
După patru pre în care s-a fiert fasolea, cu tot felul de mirodenii aruncate pe furiş de bucătari, s-a întrunit juriul pentru evaluare. Premiul I, constând în echipament pentru grătar, a revenit echipei ,,Neven” (coordonator: Mihael Şorgean) din Petrovasâla. Premiul II (un ceaun) a fost decernat echipei ,,JKP Univerzal” din Alibunar, iar Premiul III (tot un ceaun) a fost acordat echipei din Panciova. Premiile le-a asigurat organizatorul concursului – Comunitatea Locală din Petrovasâla, cu sprijin din partea comunei Alibunar.
A urmat o petrecere pentru participanţi care s-au servit cu fasolea pregătită la ceaun de de Gheorghe Susa din Petrovasâla.
Cel mai bun ştrudel l-a făcut Sofia Ierina
Există preparate cu parfum de copilărie la care ne întoarcem cu drag, indiferent de vârstă. Fie că ne amintim de plăcinta scoasă din cuptor de bunica sau că am vrea să retrăim momentele meselor îmbelşugate, înşirate de sărbători, deserturile care ne transpun în cele mai frumoase momente ale vieţii sunt ştrudelul şi plăcinta cu mere. La fel cum se întâmplă în cazul multor alte delicatese, bunicile noastre le-au făcut folosind diferite metode.
Pentru a rămâne cât mai aproape de datini, petrovicenele de la asociaţia ,,Mâini harnice bănăţene” au iniţiat în urmă cu nouă ani concursul ,,Cel mai bun ştrudel”.
Purtate de firul tradiţiei care ne amintește de gospodinele de la sat, petrovicenele, în frunte cu preşedinta Victoria Secheşan, au organizat anul acesta un concurs mai modest. Din cauza situaţiei cauzate de coronavirus, concurs s-a desfășurat în sânul familiei. Premiul I a revenit Sofiei Ierina, care a primit şi o menţiune specială din partea asociaţiei ,,Mâini harnice bănăţene”. Pe locurile II şi III s-a clasat Elviriana Bălu. La această ediţie a fost introdusă o nouă disciplină: cel mai delicios şi neobişnuit ştrudel. Acest premiu a fost decernat Elvirianei Bălu. O menţiune specială pentru contribuţia dată la promovarea produselor tradiţionale a fost acordată Elenei Juja din Petrovasâla care a pregătit ştrudel cu brânză de casă. Premiile le-a înmânat Victoria Secheşan, preşedinta asociaţiei ,,Mâini harnice bănăţene”, care a mulţumit din suflet consătenelor sale pentru ajutorul acordat la organizarea acestui eveniment tradiţional.
Ion MĂRGAN