◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Prof. Univ.Antonio Ezequiel Di Genova în dialog cu jurnalista Elena Chiriță, membră UZPR

Profesor univ.. la Universitatea din Belgrano – Argentina. Profesor invitat la ESERP-Spania.Președinte REDIRP Rețeaua ibero americană a Profesioniștilor în Relații Publice..Editor al portalului RedRRPP. Membru de onoare al Consiliului pentru Relații Publice din America  de Nord, America Centrală și America de Sud.  Ca profesor universitar, se dedică cu multă pasiuni pregătirii studenților care optează pentru o diplomă în Comunicare. Cărți publicate: în limba spaniolă: “Relaciones Públicas, Eventos y Ceremonial”, “Manual de Relaciones Públicas e Institucionales: estrategias y tácticas relacionales y de comunicación”, “Ceremonial Empresarial”, “Organización Integral de Eventos Empresariales, Académicos y Sociales” , “Global PR: Un nuevo modelo en RR.PP”.

A comunica înseamnă a guverna?

Elena Chiriță: Distinse domnule Profesor, în primul rând aș vrea să vă mulțumesc pentru amabilitatea de a=mi acorda acest interviu ce va fi citit de  mulți vorbitori de limba română din  România și din străinătate, deoarece va fi publicat pe site-ul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România- UZPR. Aveți o biografie profesională foarte bogată și sunteți un profesionist recunoscut în comunicare nu numai în țara dvs, Argentina, dar și exterior Din îndelungata dvs experiență profesională, cum ați evalua situația jurnalistică din lumea de azi: rețele sociale, jurnalism cetățean: Oportunitate sau amenințare?

Antonio Ezequiel Di Genova: Are puncte forte și puncte slabe și ambele creează oportunități și amenințări.  Trebuie făcută o  distincția clară și să se aplice cele mai bune strategii pentru a le înfrunta.

Elena Chiriță: În lumea de azi, bătăliile politice sunt câștigate sau pierdute prin mass-media și prin rețelele de socializare. În societatea mediatică în care trăim, putem afirma că a guverna înseamnă a comunica sau a comunica înseamnă a guverna?

Antonio Ezequiel Di Genova: Interesantă reflecție! Înțeleg că am trecut de la centralizarea politică a comunicării de la sfârșitul secolului trecut la centralizarea comunicațională a politicii actuale. Comunicarea este un factor inevitabil în managementul politic, dar trebuie contextualizată, nu supra-dimensionată în aparițiile și punerile în scenă.  Mass-media oferă transparență acțiunilor guvernamentale prin comunicare și stabilește canale transparente de comunicare cu societatea pentru a înțelege și a fi înțeleși.

Elena Chiriță: Politicienii sunt acum mai dependenți de mijloacele de comunicare ca „ surse de informare”,  dar  și „manipulatoare”  ale opiniei publice?

Antonio Ezequiel  Di Genova: Cei mediocri, fără îndoială. Liderii adevărați pun în prim plan realitatea alimentată de opinia publică, fără niciun interes în a o manipula.

Despre neajunsurile și virtuțile jurnaliștilor

Elena Chiriță::În calitatea dvs de profesor universitar, neputeți spune, cum ajută studiul unei științe precum Relațiile Publice  activitatea unui jurnalist?

Antonio Ezequiel Di Genova:Sunt discipline conexe din domeniul științelor comunicării sociale, dar cu nuanțe clare de diferențiere și responsabilități diferite. Relațiile Publice pot oferi o viziune strategică asupra lumii și înțelegerea contextului organizațional.

Elena Chiriță:Unde vedeți principalele neajunsuri ale jurnaliștilor tineri?

Antonio Ezequiel Di Genova:Cred că e vorba de managementul timpului și cât de mult se aprofundează  întrebările sau analizele de caz. Există jurnaliști foarte tineri care gestionează foarte bine aceste variabile, dar sunt și mulți jurnaliști „mari”, care nu fac așa de bine acest lucru.

Elena Chiriță:Ce îi recomandați unei persoane care dorește să obțină o diplomă în Comunicare?

Antonio Ezequiel Di Genova:În primul rând să se asigure dacă are capacitate de relaționare și inteligență emoțională și, dacă le are, atunci să caute cel mai bun loc posibil pentru a se forma.

Elena Chiriță:Ce virtuți considerați că ar trebui să aibă un jurnalist adevărat?

Antonio Ezequiel Di Genova:Rigoare informațională și judecata independentă.  Să cunoască bine faptele și să le aprofundeze serios înainte de a emite o opinie.

Pericolele prezente și viitoare ale mass-media

Elena Chiriță: Care credeți că este cel mai pericol pentru un jurnalist: lipsa libertății de exprimare – cu presiuni precum cenzura, tortura – sau forma actuală mai subtilă de amorțire a conștiinței?

Antonio Ezequiel Di Genova: Îmi este foarte greu să stabilesc un clasament, însă cred că toate sunt aberante.

Elena Chiriță:Care este cel mai bun și cel mai rău lucru care se întâmplă în mass-media odată cu evoluția digitală?

Antonio Ezequiel Di Genova: Cel mai bun lucru  ar putea fi o mai mare acoperire și instantaneitate. Cel mai rău este lipsa de rigoare și o anumită degradare a funcției jurnalistice.

Elena Chiriță:Odată cu așa-numita „criză a presei tradiționale” și în același timp cu  dezvoltarea internetului, considerați că mass-media tradițională (presa, radioul și televiziunea) și-au pierdut capacitatea de a influența politica?

AntonioEzequiel Di Genova:Astăzi există ceea ce numim coexistența mijloacelor de comunicare, fiecare cu aportul său.. Gestionarea armonioasă și echilibrată a tuturor acestor mijloace de comunicare disponibile este una dintre cheile succesului comunicațional, odată ce a fost stabilită strategia mesajului  ce urmează a fi comunicat.

Elena Chiriță: În opinia dumneavoastră, care este cea mai mare provocare cu care se va confrunta mass-media în următorul deceniu?

Antonio Ezequiel Di Genova: Pierderea credibilității în rândurile audienței, ca urmare a implicării lor politice…

Elena Chiriță / UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *