◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

… Seamăn pe lume nu are, decât numai mândrul soare…

Azi, 2 iulie, se împlinesc 516 ani de la trecerea Voievodului Ștefan cel Mare la Domnul și 16 ani de la canonizarea lui de către Biserica ortodoxă Română. Cu acest prilej, ca și în anii trecuți, la bustul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din satul Oprișeni, regiunea Cernăuți, Ucraina, a avut loc o slujbă de pomenire organizată de gospodarul oprișenean Ilie Bezușco, oficiată de părintele Vasile Pauliuc, parohul bisericii din localitate.

După rugăciunile înălțătoare de pomenire, către cei prezenți pe această palmă de pământ cu o încărcătură spirituală deosebită, istoricul Nicolai Bodnariuc, directorul școlii generale din localitate, a amintit că „anume pe acest drum de țară din sat, cu peste jumătate de mileniu în urmă, și-au purtat pașii oștenii moldoveni conduși de Măria Sa Ștefan al Moldovei”, în luptele din Cordii Cosminului, aceste date fiind confirmate documentar.

Poetul Vasile Bâcu, fiu al acestui sat, președintele Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu” (Cernăuți), a remarcat că „Voievodul Ștefan nu a murit, el trăiește prin noi. Un om moare atunci când este dat uitării, iar Ștefan cel Mare este pomenit de peste 500 de ani din neam în neam. Și dacă aici sunt prezenți copii, cel puțin pentru câteva generații înainte Marele Voievod nu va fi dat uitării”, a concluzionat V. Bâcu.

Părintele Vasile Pauliuc ne-a amintit celor adunați de cuvintele Voievodului din drama „Apus de soare” a lui Barbu Ștefănesu Delavrancea, că „Moldova n‑a fost a strămoşilor mei, n‑a fost a mea şi nu e a voastră, ci a urmaşilor voştri ş‑a urmaşilor urmaşilor voştri în veacul vecilor…”. Și acesta este un argument pentru care Biserica l-a înălțat pe Voievod în rândurile Sfinților. El nu a fost un om pentru sine, ci un conducător cu adevărat pentru Țară, pentru viitorul ei, pentru credința în Hristos – a spus părintele.

 Celor veniți la slujba de pomenire, copii și gospodari din sat, le-a vorbit și poetul bucovinean de limbă rusă Valerii Țîbulenko, un pasionat traducător din poezia clasică și contemporană românescă, exprimându-și admirația pentru poporul român care își cinstește atât de frumos înaintașii.

Nu au lipsit de la acțiune nici elevii de la școala generală din Oprișeni, îmbrăcați în frumoasele costume naționale românești, veniți împreună cu profesoara de română Valentina Plantus. Ei au recitat poezii despre Ștefan cel Mare, cântat veacuri la rând de poporul său, pe care l-a iubit și l-a apărat cu mare credință.

În încheiere, s-a rostit o rugăciune de sănătate pentru gospodarul Ilie Bezușco, soția sa Ana și întreaga lor familie. Domnul Bezușco a rupt o bucată din curtea casei sale și a instalat aici bustul lui Ștefan cel Mare, a înălțat un paraclis, a amenajat teritoriul. Desigur a mutat și gardul, ca fiecare trecător să se poată închina Marelui Ștefan al Moldovei. Mi-ajunge pământ, mi-ajunge curte – mi-a spus odată – iar aceasta rămâne celor ce vin după noi.

Nicolae Șapcă

Regiunea Cernăuți

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *