Întâlnire online a scriitorilor și poeților din România și Diaspora inițiată din Canada

4 iulie 2020- între orele 12:00- 17:00. ora Montréal.

În Canada, Pe malul Fluviului St. Laurent, în localitatea St. Thimoté, Salabery, Canada.

Scriitorul Alexandru Cetățeanu,  Președintele Asociației Românilor Canadieni din Continentul America de Nord, ASRAN , din Studioul înzestrat electronic al Reședinței sale, prin intermediul procesului Zoom a reunit personalități, scriitori și poeți din România și Diaspora românească. Au participat scriitori și artiști dornici să prezinte din creația lor literară sau artistică. 

A fost prezentă și o asistență numeroasă ,,în culise” spre a asista la desfășurarea acestei întâlniri. Preșdintele ASRAN, Alexandru Cetățeanu au fost moderatorul întâlnirii.

Au participat cei înscriși, care s-au anunțat din timp, în programul anunțat, prezentat alăturat, precum și Dl. Doru Dinu Glăvan, Președintele UZPR;  Președintele Asociației ,,Liga Scriitorilor Români, Al, Florin Țene; Prof. Dr, Liviu Pendefunda, Iași; Compozitorul și poetul Marin Voican- Ghioroiu, București; Scriitoarea Dana Oprița, USA, Redactor al Revistei ,,Destine literare”ASRAN; Prof. Dr. Anca Sârghie, Sibiu; Scriitorul Dorel Schor- Israel; Doina Maria Constantin, Padova-Italia; Actorul scriitor, Sergiu Cioiu, Canada; Reporter internațional, Roni Câciularu; Scriitorul Stefan Bartan , USA, și o întreagă pleiadă de scriitori afirmați și având un palmares bogat de publicații.

 La Serviciul  de dispecerat au fost ing. Valy Luca, Canada și Secretara Cenaclului ,,Destine Literare”, poeta Carmen Stănescu.

Au fost comunicări interesante, recital de poezie  pentru douăzeci și opt de poeți, susținut de către Dl, Sergiu Cioiu, prezentări de cărți,  trecerea în revistă a evenimentelor culturale internaționale, discuții, animate și sărbătorirea aniversară a Scriitorului și jurnalistului Alexandru Cetățeanu.       

 Melania Rusu Caragioiu, Canada, România 

 Vicepreședinte ASRAN

DESPRE Melania Rusu Caragioiu

Mă găsesc, momentan, fizic, în Canada cu dublă cetățenie, română -canadiană, făcând parte dintr-un popor, un conglomerat multietnic, bine sudat căruia îi datorez respectarea legilor și îndatoririlor, precum și iubirea pentru care am jurat la primirea cetățeniei . Statutul meu de scriitor și mic pion ambasador în schimbul de stiri culturale între România și Diaspora, peste tot unde sunt enclave de români până în Australia, mi-au creeat o viziune accentuată de patriotism pentru Canada și România.  Legătura mea cu Țara mea, România este atât de strânsă prin bunurile personale pe care le am acolo, dar acelea ocupând un punct minim, față de patriotismul, credința strămoșească, datinile, mormintele și trăirea prin tot ce este românesc și limba română. Virtual, sufletește trăiesc în  România, scriu în calitate de redactor la Revistele ,,În bătaia peniței”-Caransebeș, ,,Heliopolis”-Timișoara, ,,Cervantes„ ,,Satu mare-București, STARPRESS, România, Canada, Vicepreședintă ASRAN. Particip la multele activități Sărbătorind Limba Română și Sărbători ocazionale în PLaiul Vâlcean, sau în cadrul  Asociației ,,Liga Scriitorilor” , sau Asociația Culturală Constantin Brâncuși-Timișoara, chiar, reușind odată, să ajung la Festivitatea ,,Radu Flora ” din Zrenjanin. Țin legătura prin activitate și scris și cu Asociația,,Fluviul Dunărea” și prin cărți cu românii din  Banatul sârbesc.

 Dar prin cine am  putea ține mai bine legătura cu  tot ce se întâmplă în lume, în Diaspora, în Țară? Pentru noi, jurnaliștii sunt primii care ne amintesc despre datinile noastre, știrile din Țară, vești din presa canadiană și din lume. Ei sunt cei cei care se a pleacă cu mult interes asupra fiecărui eveniment,  comunitate și veghează la sudarea și buna înțelegere și neuitând specificul valoros al niciunei comunități sau popor .

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.