◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Interviu cu Silvia Popescu, membră a Asociației Epigramiștilor Clujeni „SATIRICON”

Timpul oprește fiecăruia zborul spre infinitul existenței

            Silvia POPESCU. Un nume de referință în viața și activitatea Asociației Epigramiștilor Clujeni „SATIRICON” în cadrul căreia este membră din anul 1992.

            Absolventă a Facultății de filologie a îndrăgit epigrama devenind „veriga” de legătură dintre satiriconiștii clujeni și generațiile de epigramiști prezente la fertilele manifestări din cadrul festivalurilor organizate în orașul de pe Someș.

            Așa se face că, în propria sa arhivă, de suflet, se află 19 cărți, elaborate după festivaluri, cărora le-a fost coautor și coordonator. Lor li se adaugă volumele a căror semnatară este, și anume: Măria Sa, Ţăranul; Umor pe făcăleţ; Înţelepciunea umorului; Semne ale timpului nostru; File şi suflete citite etc. Nu lipsesc prefețele a peste 15 cărți de epigramă și nu în ultimul rând, cele peste 30 de premii obținute pe itinerariul activității sale. Prin tot ce-a scris a punctat un bogat florilegiu scriitoricesc menținând vie problematica epigramei unde varietatea și reflexele ineditului nu au lipsit. A exprimat o stare lăuntrică marcată prin cuvânt, ce a căpătat dimensiuni în cristalizarea adevărului. Cu o viziune modernă în text, cu o libertate a mișcării frazelor, ce face să nu obosească ochiul cititorului, a dovedit o stare lăuntrică marcată de o tulburătoare sensibilitate și o permanentă căutare.

Rugând-o să ne vorbească, în exclusivitate ne-a declarat: „În viaţa fiecăruia apare la un moment dat ceva ce-l cucereşte şi-i stăpâneşte fiinţa morală şi intelectuală. Acel ceva a fost pentru mine SATRICON-ul, cel care ne-a îmbrăţişat pe toţi cei doritori de a se afla între spiritele alese ale epigramei. Să nu uităm că Timpul, această ,,minune a Universului”, ne opreşte ca fiecăruia, zborul spre infinitul existenţei. SATIRICON-ul  s-a oprit acum la ceasul 40 al existenţei sale, dar evoluţia va continua cu noi forţe. Cât de onorant poate fi pentru  un epigramist, şi mai ales pentru o iubitoare de acest gen de lectură să stea la masă alături de Alexandru Clenciu, Nicolae Ghiţescu, Mircea Ionescu-Quintus, Gheoghe Penciu, Elis Râpean, George Zarafu sau de şefi de cenacluri din ţară. Era o încântare să te afli în preajma acestor spirite înalte, precum o bucurie să stai alături de actualii colegi. Făcând un exerciţiu de memorie, trebuie să amintesc că SATIRICON-ul clujean a fost primul din ţară care a creat o ,,pepinieră” de elevi dotaţi cu spiritul umorului fapt ce s-a întâmplat în orașul de pe Cerna – Hunedoara. Pasionat de epigramă şi înţelegându-i frumuseţea şi eficienţa acesteia, prof. Ioan Vlad având elevi care iubeau, desigur, la nivelul lor, acest gen de ironie, satiră şi umor la adresa unor abateri de la normalitate, împreună cu satiriconistul Marian Popescu secondat de mine, s-au făcut demersuri pentru înființarea unui minicenaclu de elevi – epigramişti. Această inițiativă a debutat cu ocazia unei șezători literare intitulată „În lumea epigramei”, locația fiind Clubul Copiilor din orașul de pe Cerna și unde am fost prezentă. Îmi amintesc cu plăcere faptul că mulți dintre epigramiștii hunedoreni au urcat pe scena Festivalurilor ,,Eterna Epigramă” (unii fiind chiar premiați) desfășurate în orașul de pe Someș, dintre care pot aminti pe Lucia Rudaci, Monica Timar, Răzvan Tomoioagă, Oana și Robert Toma, Ioana-Maria Oprişa, Oana Caval, Nicoleta Apostu sau Elena Albescu”.

 

Ioan Vlad/ UZPR

Georgeta-Ileana Cizmaș/ UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *