◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Sfântul și slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul- 20 iulie

Ca în fiecare an, pe data de 20 iulie credincioșii din întreaga țară îl sărbătoresc pe Sfântul Ilie, fiul unui preot al Legii vechi, care locuia dincolo de Iordan, în cetatea Tesve, din Galaad (Israel). În conștiința colectivă acesta a fost întotdeauna asociat cu ploile.

Potrivit scrierilor străvechi, a trăit cu peste opt sute de ani înainte de întruparea Mântuitorului, pe vremea regelui Ahab, desfășurându-și întreaga activitate în regatul Israel din Samaria. Se spune că la naştere a fost învelit în scutece de foc şi i s-a dat să mănânce o flacără, simbol al râvnei pentru Dumnezeu.

Micuțul Ilie avea să devină mai mari apărători ai creștinilor și profet al Vechiului Testament. Ca orice sărbătoare importantă din calendarul creștin-ortodox, prăznuirea sa nu duce lipsă de tradiții, obiceiuri și superstiții de la care credincioșii nu se abat niciodată. Asta dacă vor ca întreaga familie să uite de necazuri pentru tot restul anului.

Ce să nu faci de Sfântul Ilie dacă vrei să îți meargă bine

Împins de diavol, Sfântul Ilie a săvârşit păcatul uciderii părinţilor săi, ca mai apoi, cuprins de remuşcări, să regrete fapta sa și să-i ceară iertare lui Dumnezeu. Acesta i-a oferit, în schimb, un car de foc şi puterea de a-i ucide pe diavoli.

Din moși-strămoși ni s-a povestit că de fiecare dată când fulgeră, Sfântul umblă în carul său de foc, iar tunetul este semnul că a reușit să ucidă un diavol. De teamă că ploile, trăsnetele și grindina le-ar putea distruge recoltele, oamenii nu mai lucrează la câmp.

Ce obicei respectau cu sfințenie fetele nemăritate

Totodată, până de Sfântul Ilie toate lumea se abține de la mere, întrucât se crede că acestea sunt fructele lui. Pe 20 iulie, oamenii duc fructele la biserică pentru a fi sfinţite, întrucât există credinţa că doar astfel se vor transforma în mere de aur pe lumea cealaltă.

Ca la fiecare sărbătoare importantă, multe dintre tradiţii  erau legate de măritiş. În noaptea de dinaintea Sfântului Ilie, fetele nemăritate obișnuiau să meargă pe câmpurile de cânepă şi să se tăvălească dezbrăcate prin cultură.

Se întorceau apoi acasă, iar dacă se întâmpla să viseze cânepă verde, era semn că aveau să se mărite cu bărbaţi tineri. Visul în care le apărea cânepă uscată era, în schimb, semn că aveau să-și ia drept soţi bărbaţi bătrâni.

În dimineața zilei de Sfântul Ilie, oamenii culegeau plante de leac, în special busuioc, și plante care erau folosite pentru vrăji și farmece. Busuiocul era dus de către femei la biserică, unde era sfințit. Acesta era apoi ars, iar cenușa rezultată se folosea în scopuri terapeutice.

fanatik.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *