◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Sănătatea și educația sunt esențiale la creşterea calităţii vieţii!

Pentru că în mai toate interviurile solicitate, am fost întrebată ce m-a determinat să plec din România, iată că acum am și răspunsul: – siguranța sănătății!

Influențați oarecum de dorul de patrie, care pe măsură ce anii trăiți departe de țara natală se adună, dorul devine tot mai ucigător, începusem cu soțul meu să planificăm o revenire în România. O planificasem în cel mai serios mod, încât o discutam în cel mai amănunțit detaliu. De menționat faptul că soțul meu este plecat din România din anul 1983, iar eu din 1997, traseul meu fiind puțin mai șerpuit, m-am stabilit în Austria în 2011. Am discutat cu soțul meu concret și la obiect analizând mai multe aspecte înainte să decidem, și concluzia a fost greu de acceptat dar am decis să plecăm. Amândoi am vândut tot ce aveam la acel moment în România și am început o viață nouă în Austria. Nimic nou, veți spune poate. Mai fac și alții, din păcate.

Zilele trecute am trăit o experiență dură, sau cum spun alții, am depășit o cumpănă. A fost necesar să apelăm salvarea. Prezentam exact simptomele unui infarct miocardic. Am rămas impresionată de profesionalismul de care au dat dovadă cei de la serviciul de ambulanță – 2 medici și 3 asistenți. În mai puțin de 5 minute, a sosit salvarea în fața casei noastre și tot în același timp un alt echipaj a sosit cu elicopterul. Au venit echipați cu tot ce era necesar să-mi acorde primul ajutor urgent acasă, pentru a mă putea transporta cu salvarea oarecum restabilită la spital. Nu am să vorbesc despre situația mea de sănătate, pentru că de la mama mea am învățat că atunci când ai o durere, o suferință de orice natură, ascunde-te singur în camera ta și plânge cât vrei, dar când ieși în lume să nu-ți arăți suferința, pentru că unii oameni te pot compătimi, alții nici măcar, dar ajutorul vine numai din resursele tale.

Când am revenit acasă de la spital, fiica și soțul meu mi-au pregătit imediat o cafea și împreună toți trei la masă, după un moment de puțină tăcere, am spus simultan împreună cu soțul meu privindu-ne în ochi: – „asta a fost o lecție că trebuie să rămânem aici.”

În contextul actual, sistemul de sănătate capătă rol de verigă de bază a securităţii naţionale, promotor al sănătății cetățeanului și, implicit, factor de susţinere, întărire şi propășire a întregii societăți. Ca urmare, fiecare stat trebuie să promoveze un sistem sanitar care să asigure starea de sănătate a populaţiei, componentă esențială a creşterii calităţii vieţii, a longevității cetățenilor dar şi a continuității și dezvoltării populaționale.

Importanța sistemului sanitar provine tocmai din faptul că principala resursă a unui stat o constituie chiar cetățenii acestuia. O societate în care indivizii au un înalt grad de sănătate, civilizație și educație este o societate îndreptată spre dezvoltare și inovare, capabilă să susțină și să implementeze acele elemente noi care îmbunătățesc calitatea vieții membrilor săi. Protecția sănătății cetățenilor devine astfel, alături de asigurarea unui nivel educațional ridicat, unul dintre elementele esențiale ale securității, care ar trebui să se reflecte în politicile publice.

În familia mea sunt 4 medici, iar unul din ei a locuit un timp în casă la mine. Am văzut cum învață, am văzut cum se implică în tratarea pacienților. Am tot respectul pentru medici. Nu este corect să învinuim medicii de neputința sistemului sanitar din România. Imaginați-vă că fiecare medic dorește să-și contureze un renume prin profesionalismul său. Nu-i este indiferent dacă îi pleacă pacientul la alt coleg, mai ales că poate povesti mai departe de nemulțumirile sale.

Mama mea a murit în spitalul de la Cluj. Când am dus-o acolo în anul 2004, a trebuit să cumpăr și pansament, și alcool sanitar, de medicamente…, nici nu mai spun. Era totul organizat. Farmacia era chiar peste drum de spital și avea absolut tot ce aveai scris pe rețetă. Să vă mai spun și faptul că analizele nu arătau nici pe departe pericolul ce urma să apară, iar eu contrariată întreb medicul care-mi răspunde că nu au reactivi corespunzători în laboratoare.  Am să vă spun sincer, din disperare că pot să-mi pierd mama, am mers la medic să-i ofer un cadou generos, pe care mi l-a refuzat categoric. Am toată încrederea în medicii români, dar sistemul sanitar din România este condus politic având la bază alte interese decât cel al cetățeanului. În primul rând starea de sănătate a populației României este sub media UE, iar bolile cardiace sunt printre cele mai răspândite, urmate de afecțiunile oncologice. Foarte important de precizat ar fi că peste jumătate din influențele asupra stării de sănătate, decurg din nivelul de trai, care este inclus în categoria factorilor ce țin de mediul exterior. Asemenea situații au descurajat contribuabilii şi au determinat scăderea, în opinia multora, a legitimității sociale a sistemelor publice de asigurări medicale. 

Wiener Privatklinik este unul dintre puţinele centre medicale private din Europa care oferă cele mai moderne terapii împotriva cancerului. Anual, numărul total al pacienţilor spitalului este de circa 7.000 de persoane, din care un procent de 45% (aproximativ 3.000) e reprezentat de pacienţii internaţionali. Dintre aceştia, în jur de 20% sunt români, iar principalul motiv este că nu sunt mulţumiţi de spitalele din ţările lor şi nu au încredere în sistem.

Daniela Gumann/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *