◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Valoarea unui scriitor, este dată de cititorii săi

Fiecare scriitor, are personalitatea lui de a scrie și de a reda așa cum consideră el punctul său de vedere. Își are ținta lui, bagajul lui cultural și orientarea proprie, așa cum sunt  și pictorii. În urmă cu ceva timp, am avut o discuție cu un prieten de familie, un pictor consacrat și cu activități recunoscute, care ne spunea că în tinerețile sale, încerca să-l imite pe Rembrandt, pe Nicolae Grigorescu, Claude Monet,.. își căuta modele și inspirații, dar cu timpul a dorit să-și afișeze stilul lui personal, să și-l asume așa cum este, pentru a simți cum este văzut și apreciat. Așa se întâmplă și cu scriitorii.

De multe ori auzim de la cititori verdictul clar: „ESTE O CARTE BUNĂ” sau „ESTE UN SCRIITOR BUN” sau „ ÎMI PLACE CUM SCRIE” – ne place sau nu, dar evaluarea finală o face cititorul. Și eu personal am scriitorii mei preferați și cărțile mele de suflet, care mi-au influențat modul de viață, au contribuit la formarea mea ca om în societate.

Acestea fiind spuse ca introducere, doresc să vă mărturisesc diferite ecouri de la cititorii cărților mele pe care le-am scris pentru a ajuta oamenii, pentru a-i forma și a le deschide poarta dorită de ei, deoarece eu am scris pentru românii care doresc să plece și să lucreze în Austria – le-am oferit informații utile în acest domeniu, prezentate într-un limbaj clar și explicit. Îmi place să mă ocup personal de distribuirea cărților mele, deoarece doresc să-mi cunosc cititorii, să le ascult părerea și să le mulțumesc personal prin autografe pentru alegerea cărților mele.  Astfel am fost contactată telefonic de către un cititor din Sankt Pölten – Austria, care după ce a achiziționat o carte de la mine, în urmă cu o lună, ieri m-a sunat și mi-a cerut alte două cărți și nu comanda m-a frapat, ci aprecierile lui interminabile, mulțumirile și elogiile aduse inițiativei mele. Mi-a spus că cineva cunoscut, i-a propus să copieze cartea, să o multiplice și să o ofere prietenilor lui, pentru a economisi costurile, iar el a fost total împotrivă, spunând că el respectă munca scriitorului și calitatea editurii, plus că fiecare carte care pleacă spre cititor, are autograful scriitorului cu dedicație, care dă un plus de valoare fiecărui volum.

Cu ceva timp în urmă, am fost contactată telefonic, de o doamnă care acum colaborează cu firma noastră, și îmi spunea, că mă urmărește pe Facebook de ceva timp și că are o carte de la mine, iar eu am întrebat-o care din ele după culori: cea portocalie, cea verde, sau cea albă, iar ea mi-a spus că nu știe care din ele, pentru că a cumpărat-o de la un xerox, copiată, pe foi A4 și foile prinse cu o spirală,…  Când a ajuns la noi, această doamnă a putut face diferența dintre exemplarul copiat și cartea propriu-zisă, care are o prestanță și poate să stea la loc de cinste în bibliotecă, poate să reziste peste generații ca o investiție pentru cultura generală. Am ajuns să vă spun toate acestea, pentru că chiar astăzi, când scriu acest articol,  istoria se repetă. O altă doamnă a venit din România cu cartea mea cumpărată de la xerox copiată. Da, am aflat din mai multe surse că la câteva centre xerox din Huși/Vaslui, se găsesc de cumpărat la prețul de 20 de lei, cărți scrise de mine. M-am gândit mai apoi, de ce oare sunt tentați oamenii să facă acest lucru?!  

A scrie o carte e un proces foarte dificil pentru unii și foarte ușor pentru alții. Nu vreți să vedeți cum arată o primă versiune; cel mai des este un fragment de text fără sens, cu multe greșeli de ortografie, cu idei puse într-o anume ordine, care o schimbăm de câteva ori. Dacă ați ști cărțile de poezie, cât de dificil este să alegem ordinea. Uneori, primul format este într-o stare atât de jalnică încât cere mâna unui editor.

Editorii buni sunt puțini, și sunt foarte greu de găsit. Ei sunt cei care sprijină autorul să prelucreze, să lustruiască, să accentueze lucrurile bune, să treacă mai ușor peste impas. Procesul de aducere a cărții în fața cititorului, e un proces complicat și îndelungat.

În primul rând, ai nevoie de reclamă; de cineva de încredere care să citească cartea, să povestească despre ea, să ți-o recomande. Un artist care să facă o copertă, niște afișe niște tipografi, niște desenatori care te ajută cu aspectul cărții…

Necumpărând cărți, nimeni din acești oameni nu va fi plătit. Autorul nu va primi niciun ban, și nu va mai avea susținere financiară să scrie următoarea carte.  Pentru că pentru a produce ceva e nevoie de bani.

Pirateria ajunge în cele din urmă să ne sărăcească pe toți. Mai puțini oameni care participă în procesul economic, mai puțini oameni care să contribuie la punga comună, mai puțini bani de împărțit. Fiecare se gândește doar la el personal, iar când cumpără o carte copiată la xerox se bucură în primul rând că a cumpărat-o mai ieftin, cel care a vândut-o se bucură de un câștig rapid și ușor, dar în spate sunt mulți alții care sunt afectați. Iar eu, autorul, care stau nopți întregi și scriu la acea carte și plătesc pe toți cei care lucrează pentru ca produsul final/cartea să existe, eu ce să fac  atunci când asist la acest fenomen larg răspândit de piraterie? Acești oameni din urmă, sunt cei care arată cu degetul peste tot la plagiatul lui Ponta și la alții ca el, dar ei? Ei ce fac?!  nu-i același lucru?

Daniela Gumann / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *