◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Expoziția tematică „Reclama modelează lumea” la Palatul Suțu din București (24 iulie–13 septembrie 2020)

Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze, începând de vineri, 24 iulie 2020, la Palatul Suțu, noua expoziție tematică intitulată Reclama modelează lumea.

Exponatele fac parte din mai multe colecții ale Muzeului Municipiului București: Colecția Știință și tehnică, Colecția Diverse, Colecția Tipărituri și imprimate, Colecția Sticlă și porțelan, Colecția Fotografii, cărți poștale și clișee fotografice și Colecția Textile și accesorii vestimentare.

Fiecare obiect este încărcat de istorie, păstrează amintiri și aduce povestea sa în contemporaneitate. Printre ele, un ceas bărbătesc de mână, în vitrina intitulată „Pentru dumneavoastră, domnule”, care reprezintă o donație din anul 1977. Acest ceas „a fost purtat  în perioada pregătirii și desfășurării insurecției în Capitală”, conform documentelor din patrimoniul muzeului. Poate fi admirat și un ceas mecanic „Victoria” – ceas de masă cu mecanism pe 4 rubine, produs la Fabrica de ceasuri Victoria din Arad.

În vitrina „Bomboane cu istorie” veți găsi cutii de bomboane ale celebrelor mărci românești de ciocolată de odinioară Capșa și Anghelescu – „bombonerie fină, patiserie aleasă și lucrări artistice în zahăr”. Alături de ele este expusă și cutia de bomboane confecționată special de Fabrica de ciocolată Capșa cu ocazia vizitei Împăratului Franz Joseph I la București, în anul 1896.

În vitrina denumită „Pentru dumneavoastră, doamnă”, am expus „creațiuni și modele menite să îndrumeze femeia elegantă și modernă, care ar vrea să fie în curent cu moda”, după cum suna o reclamă publicată în 1932 în „Realitatea ilustrată”.

Domnii sunt îndemnați: „Faceți-vă cumpărăturile necesare numai La Vulturul de Mare cu peștele în ghiare”, de către cea mai cunoscută reclamă din perioada interbelică. Înființat în 1878 de către Theodor Athanasiu, „La Vulturul de Mare” a devenit, în perioada interbelică, unul dintre cele mai elegante magazine din București.

În cadrul expoziției sunt etalate și halbe de bere care au aparținut Fabricii de bere Luther și au fost achiziționate de muzeu în anul 1966. Fabrica de bere a fost construită în 1869 de industriașul german Erhard Luther, iar berea Luther a devenit, în scurt timp, una dintre cele mai solicitate băuturi în hanurile și restaurantele Capitalei, Fabrica Luther câștigându-și statutul de furnizor al Curții Regale a României. Fosta Fabrică de bere Luther poate fi admirată într-un tablou realizat în ulei pe pânză.

Pe lângă obiectele expuse, fotografiile, cărțile poștale și tipăriturile oferă imagini de reclamă a unor produse și fabricanți de produse tehnice, îmbrăcăminte, farmaceutice, de băuturi și ciocolată, a unor magazine de renume, multe dintre ele de mult dispărute. Evoluția reclamei este dictată de ritmul de schimbare a societății, de condițiile socio-economice ale țării de referință, iar influența ei este perpetuă. Pe măsură ce industrializarea s-a extins, oferta de produse și nevoia de publicitate au crescut în același ritm.

Muzeul Municipiului București invită la o plimbare nostalgică în jurul reclamelor – o expresie a timpurilor trecute – pentru a descoperi modul în care reclama a modelat și continuă să modeleze lumea noastră.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 24 iulie–13 septembrie 2020.

Detalii despre programul de vizitare a Palatului Suțu: http://muzeulbucurestiului.ro/palatul-sutu.html

leviathan.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *