◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

SIP condamnă arestările jurnaliștilor venezueleni  pentru o  presupusă „incitare la ură” 

Societatea Interamericană  de Presă – SIP  a blamat acuzațiile recurente de „instigare la ură” din Venezuela  ce au ca scop incriminarea și restricționarea opiniei contrare regimului aflat la putere, „instrumentul preferat al regimului Nicolás Maduro, pentru a  astupa gura  presei și a  jurnaliștilor” Infracțiunea de instigare la ură, acuzație folosită frecvent împotriva jurnaliștilor din Venezuela, este prevăzută în „Legea Constituțională împotriva Urii, pentru Coexistență Pașnică și Toleranță”, promulgată în 2017. Diseminarea mesajelor de ură este pedepsită cu până la 20 de ani de închisoare, amenzi pentru companii și închiderea presei, printre alte sancțiuni.

Președintele SIP Christopher Barnes și președintele Comisiei pentru Libertatea Presei și Informațiilor, Roberto Rock, consideră că „acesta este un exemplu suplimentar al asediului regimului împotriva jurnaliștilor și presei, deghizând cenzura și incriminarea  criticii cu o legalitate incompatibilă cu principiile internaționale care garantează libertatea de exprimare în societățile democratice. Christophe Barnes, directorul The Gleaner Company (Media) Limited, Kingston, Jamaica, și  Robert Rock, directorul portalului La Silla Rota, Mexico City, au condamnat frecventele arestări arbitrare ale jurnaliștilor, făcute în timpul difuzării știrilor, și acuzațiile de „instigare la ură pe care puterea politică le aduce celor care o critică,  printr-o justiție lipsită de independență și  care nu respectă judecarea corectă a  procesului”. Ei au  mai spus că în Venezuela, legea este folosită ca „instrument preferat al regimului Nicolás Maduro, pentru a astupa gura presei și jurnaliștilor”..

Printre cele mai recente incidente se află cazul din  15 iulie,  când jurnalistul Otilio Rodríguez a fost reținut pentru mai mult de 20 de ore la comanda Gărzii Naționale Bolivariene (GNB), pentru că a transmis o informație despre o presupusa participare a membrilor GNB la vânzarea ilegală de benzină.  El a fost acuzat de „instigarea la ură”. Rodríguez lucrează la postul de  Radio FM „Pura Candela 93.3” și conduce portalurile „Carupanero.com” și „Somos Noticia”. În aceeași zi, agenții GNB i-au reținut și  i-au deposedat de acreditarea de presă pe fotoreporterul  Gleybert Ascencio și pe  redactorii șefi  ai ziarului  “Crónica Uno”,  Ronald Montaño și Yonathan Torres, acești fiind  eliberați două ore mai târziu. În ziua de 13 iulie a.c. a fost arestat  Nicmer Evans, directorul site-ului “Punto de Corte”, și acuzat de „instigare la ură”. Locuința sa a fost atacată, echipamentele electronice i-au fost confiscate, iar contul de Twitter al suportului digital, suspendat. Pe 17 iulie, instanța a confirmat privarea preventivă de libertate a lui Evans.

Jurnaliștii Mimi Arriaga, coordonatoarea portalului 800Noticias, și Marco Antoima, au fost de asemenea acuzați  de instigare la ură. Aceștia sunt acuzați  pentru o presupusă folosire  de conturi anonime pe rețelele sociale. Arriaga a fost arestată pe 18 iunie și Antoima pe 20 iunie. Săptămâna aceasta li s-a stabilit arest la domiciliu,  interdicție să părăsească țara și să publice alte mesaje care „incită la ură”. Pe 21 martie, jurnalistul Darvinson Rojas a fost arestat. El a fost încarcerat timp de 12 zile, fiind acuzat de „instigarea la ură” după ce a publicat pe Twitter statistici despre Covid-19.

Sursa: SIP 

                                                                       Elena Chiriță

                                                                   Reprezentanta  UZPR pentru America Latină










Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *