◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Ultima fabrică de sticlă din România și-a închis porțile. Ultimele produse fabricate au fost imortalizate de către angajați

Cu o tradiţie de 400 de ani în domeniul sticlăriei, fabrica de sticlă de la Avrig, judeţul Sibiu, şi-a închis activitatea începând de ieri, după cum anunță colegii de la sibiuindependent.ro.

După ce au scos ultimele produse de sticlă din cuptoare, angajaţii fabricii au plecat posomorâţi spre case, unul dintre ei notând pe Facebook că atmosfera a fost „foarte tristă, ca la înmormântare”. După cum notează sursa citată, conducerea fabricii nu a oferit nici un punct de vedere, deşi a fost contactată în acest sens.

Înfiinţată în anul 1625, fabrica a rezistat până ieri, când şi-a închis definitive porţile. Aceasta putea fi şi vizitată de curioşi în schimbul modicei sume de 10 lei, după cum se arată într-un reportaj realizat de turnulsfatului.ro în iarna acestui an.

Directorul fabricii, Doru Teodorescu, anunţa oarecum finalul acestei fabrici şi a meseriei de sticlar încă din iarnă. „Este o meserie pe cale de dispariție. Nu mai reușesc să școlarizez. 80% din angajați sunt pensionari care încă mai pot să lucreze și vor în continuare. Am și sticlar la 65 de ani și mă bazez pe el chiar mai bine decât pe unul mai tânăr, cu mai puțină experiență. E o meserie grea și nici nu e plătită după munca depusă.

ocmai de aceea, mulți avrigeni, cam 90% dintre ei, preferă să facă naveta la Sibiu și să lucreze paznici sau altceva în loc să vină aici la fabrică și să facă sticlă. Vara temperatura unde lucrează ajunge la 80 de grade. Acum când e frig afară e frig și în secție. Oamenii sunt obișnuiți, dar e o meserie grea. De aceea sunt considerați mineri de suprafață”, declara Teodorescu în ianuarie 2020 pentru turnulsfatului.ro.

Puţină lume ştie că la fabrica din Avrig s-a făcut sticlărie înclusiv pentru nunta prinţului Charles cu prinţesa Diana. „Am făcut sticlărie inclusiv pentru nunta prințului Charles, pentru Tiffany, Versace și multe alte nume mari din afara granițelor”, mai spunea Teodorescu.

De ieri şi fabrica de sticlă de la Avrig a devenit istorie, exact cum s-a întâmplat cu aproape întreaga industrie românească.


brasov.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *