◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

SIP condamnă amenințările la adresa presei din El Salvador și deplânge atacul asupra unui ziar mexican

Societatea Interamericană de Presă (SIP) a condamnat amenințările președintelui Nayib Bukele din El Salvador și ale altor oficiali ai puterii executive,  la adresa presei și a jurnaliștilor. Jurnaliștii salvadorieni și mass-media au denunțat intensificarea atacurilor guvernamentale, tensiunile cu Președinția, blocarea selectivă a informațiilor publice și utilizarea trolilor prietenoși cu guvernul, pentru a denigra presa critică și independentă. Atacurile au escaladat pe fondul pandemiei COVID-19.

Președintele SIP, Christopher Barnes, și președintele Comitetului pentru Libertatea Presei și a Informației, Roberto Rock, au condamnat practica puterii executive  și a altor autorități și  funcționari guvernamentali de a stigmatiza, discredita și bloca accesul la informație pentru jurnaliștii și presa care critică managementul prezidențial. Asociația Jurnaliștilor din El Salvador a informat,  în data de 31 iulie, de Ziua Jurnalistului, că, în primul an de guvernare a lui Bukele, au existat 61 de cazuri de asalt împotriva jurnaliștilor din partea puterii executive, a funcționarilor și a forțelor de securitate.

 Pe lângă alte publicații,  “La Prensa Gráfica” și „El Diario de Hoy”, precum și mass-media digitală „El Faro” și „Revista Factum” au fost ținta atacurilor cibernetice, amenințărilor, supravegherii, discreditării și calomniei prin conturi false pe rețelele de socializare și pe platforme create cu fonduri publice. Christopher Barnes, directorul “The Gleaner Company (Media) Limited” din Kingston, Jamaica, și  Roberto Rock, director al portalului „La Silla Rota”, Mexico City, au avertizat că discursul guvernului anti-presă pe social media ar putea incita la violență și  genera autocenzura. SIP a deplâns, de asemenea, un atac din 4 august asupra sediului “Diario de Iguala” din statul Guerrero din Mexic. Atacatori necunoscuți au tras pe fațada clădirii ziarului, în jurul orei 11,00, dar nu s-au înregistrat victime. “El Diario de la Tarde” este, de asemenea, tipărit în aceeași clădire. În același stat, în data de 2 august a.c., au fost uciși. jurnalistul Pablo Morrugares și polițistul care îl avea în custodie.

Sursa: SIP                                                      

    Elena Chiriță

                      Reprezentanta UZPR pentru America Latină și Caraibe 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *