16 august, Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, joi, legea prin care se declară 16 august ca Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale de la București.

Patriarhia Română îndeamnă, de Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor, sărbătorită duminică, 16 august, la recuperarea memorială a martiriului creştin, la apărarea şi promovarea libertăţii religioase ca drept fundamental al persoanei. ‘În contextul în care şi astăzi în lume cei mai numeroşi martiri pentru credinţă sunt creştinii, Patriarhia Română îşi exprimă aprecierea pentru declararea de către Parlamentul României a zilei de 16 august ca Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor’, se arată într-un comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române transmis, joi, AGERPRES. Pentru prima dată în România, această comemorare va fi celebrată în toate bisericile în data de 16 august, care în acest an coincide cu Duminica migranţilor români, zi dedicată lor începând cu anul 2009, în prima duminică după Adormirea Maicii Domnului. ‘Martiriul ca dovadă desăvârşită a iubirii lui Hristos este în mod exemplar ilustrat în istoria creştinismului românesc de către Sfinţii martiri Brâncoveni. În acest sens, dedicarea unei zile naţionale comemorative martiriului acestora trebuie să fie pentru noi prilej de conştientizare a violenţelor actuale împotriva creştinilor. Aceste violenţe îmbracă astăzi variate forme de persecuţie, de la cristofobia noilor ideologii, până la execuţiile filmate ale unor persoane care nu poartă altă vină decât aceea de a fi creştini’, afirmă sursa citată. În acest context, Patriarhia Română îndeamnă la ‘recuperarea memorială a martiriului creştin, la apărarea şi promovarea libertăţii religioase ca drept fundamental al persoanei’. Iniţiată de deputatul Daniel Gheorghe, legea care prevede ca 16 august să fie declarată drept Ziua naţională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor a fost promulgată în 16 iulie de preşedintele Klaus Iohannis. Cu acest prilej, duminică vor avea loc diverse manifestări publice ‘în semn de conştientizare a violenţelor şi persecuţiilor la care au fost şi sunt supuşi şi astăzi creştinii în lume’. Astfel, între orele 20,00 – 24,00, vor fi iluminate în roşu Parlamentul, Guvernul, Arcul de Triumf din Bucureşti, Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia, Biserica Sfântul Gheorghe-Nou, sediile autorităţilor publice centrale şi locale.

AGERPRES

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.