◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Interviu despre actualele relații China-SUA oferite de consilierul de stat și ministrul de externe, Wang Yi pentru Agenția de știri Xinhua

Consilierul de stat și ministrul de externe, Wang Yi, a oferit un interviu exclusiv agenției de știri Xinhua pe data de 5 august 2020. Următorul text este transcrisul.

Xinhua: Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a afirmat în discursul său de la Biblioteca Prezidențială Richard Nixon că politica de implicare cu China urmărită de administrațiile americane succesive încă din timpul președenției lui Nixon, nu și-a produs obiectivul și a eșuat. Mulți oameni din Statele Unite pun la îndoială afirmația sa, spunând că este mai mult un „rafinament ideologic” fără nicio cale clară sau fezabilă înainte. Care este comentariul dumneavoastra?

Wang Yi: Afirmația potrivit căreia politica americană de implicare cu China a eșuat este doar o reafișare a mentalității Războiului Rece. Întoarce spatele la tot ceea ce s-a obținut în relațiile China-SUA în ultimele decenii, arată ignoranța procesului istoric și lipsa de respect față de popoarele chineze și americane. Acesta este un virus politic care este pus la îndoială și mustrat de oamenii din Statele Unite și comunitatea internațională.
În urmă cu patru decenii, liderii Chinei și Statelor Unite și-au dat mâna peste vastul Ocean Pacific. Ceea ce a făcut posibil acest lucru a fost faptul că ambele țări au respectat principiul respectului reciproc și au căutat un teren comun, lăsând la o parte diferențele ideologice.
În timpul vizitei președintelui Nixon în China în 1972, premierul chinez Zhou Enlai a spus că China și SUA trebuie să aibă o înțelegere clară față de diferențele noastre și să găsim un teren comun pentru a ajunge la un nou punct de plecare în relațiile bilaterale. Președintele Nixon a răspuns că cele două țări au mari diferențe, iar ceea ce ne reunește este că avem interese comune care transcend aceste lucruri. Comunicatul de la Shanghai, emis de cele două țări, și-a încapsulat consensul de a se respecta reciproc și de a căuta un motiv comun, în timp ce a pus la o parte diferențele.
Ceea ce s-a întâmplat de atunci demonstrează că această alegere monumentală făcută de cele două părți este cea potrivită. În ultimii 40 de ani, și mai mult, de când cele două țări au intrat în relații diplomatice, mai multe generații de chinezi și americani au lucrat împreună pentru a promova relațiile China-SUA. Drept urmare, legăturile bilaterale au devenit una dintre cele mai profund împletite relații din lume, cu cele mai largi domenii de cooperare și cele mai extinse interese comune.
China și SUA reprezintă acum peste o treime din producția economică globală și peste 50% din creșterea globală. Volumul comerțului bilateral a crescut de peste 250 de ori din primele zile ale relațiilor diplomatice și ocupă o cincime din totalul global. Investițiile în două direcții au sărit de la aproape zero la aproape 240 de miliarde de dolari SUA, iar vizitele bidirecționale anuale ale celor două popoare au ajuns la cinci milioane. Cele două țări au responsabilități importante pentru aproape toate problemele globale referitoare la pacea și dezvoltarea mondială. Nimeni nu poate nega aceste fapte.
După patruzeci de ani, în timp ce China și SUA sunt destul de diferite în sistemul social și în multe alte aspecte, astfel de diferențe nu au afectat coexistența și cooperarea pașnică între cele două țări și nu ar trebui să afecteze legăturile lor bilaterale în viitor. Nu este necesar și nici posibil ca cele două părți să se schimbe reciproc. În schimb, ar trebui să respectăm alegerea făcută independent de oamenii din cealaltă parte.
Realizările majore ale Chinei din ultimele decenii arată cum calea socialismului cu caracteristici chineze se potrivește Chinei și se bucură de cel mai extins și ferm sprijin al poporului chinez. De asemenea, a dus la beneficiul lumii și oamenilor din alte țări, inclusiv poporul american.
China va continua dezvoltarea și progresul pentru a răspunde dorinței poporului său și va aduce noi contribuții și mai mari omenirii. Oricine încearcă să deraieze acest proces, poate ajunge doar la eșec.

Xinhua: Unii oameni din Statele Unite susțin că relația China-SUA a fost multă vreme nedreaptă și nu reciprocă și că SUA a reconstruit China, profitând. Credeți că acesta este cazul?

Wang Yi: Cooperarea China-SUA nu a fost niciodată cazul unei părți care să favorizeze celeilalte părți sau a unei părți care să profite de cealaltă parte. Ambele țări au beneficiat mult de această cooperare și nimeni nu a profitat și nu a fost eliminat.
Cooperarea benefică de-a lungul anilor a transformat China și SUA într-o comunitate cu interese comune. China a înregistrat o creștere rapidă în parte datorită deschiderii și cooperării sale cu restul lumii, inclusiv cu SUA. Creșterea continuă a Chinei a creat, de asemenea, o cerere susținută și o piață enormă pentru SUA și alte țări.

Statisticile arată că legăturile dintre China și SUA sprijină 2,6 milioane de locuri de muncă americane. Comerțul cu China ajută fiecare familie americană să economisească 850 USD în fiecare an. Peste 70.000 de companii americane au făcut investiții în China cu un volum total de vânzări de 700 miliarde USD. Printre aceștia, 97% obțin un profit. Chiar și cu fricțiunile comerciale și COVID-19, marea majoritate a companiilor americane din China încă vor să rămână și se dublează în ceea ce privește investițiile în China.
Dacă cooperarea China-SUA ar fi nedreaptă și nu reciprocă, cum ar fi putut continua câteva decenii? Cum ar fi putut face legăturile China-SUA atât de lungi?
Globalizarea și comerțul liber au furnizat dividende pentru dezvoltare, dar au creat, de asemenea, tensiuni pentru țări și au afectat structurile lor economice și distribuția intereselor. Aceasta ar trebui abordată prin reforma internă. Nu va funcționa ca o persoană bolnavă care îi obligă pe alții să ia medicamente pentru propria lor boală sau chiar recurgând la decuplare. Companiile și oamenii din SUA vor suferi.
În lumea globalizată de astăzi, interesele țărilor sunt strâns legate. Dezvoltarea Chinei și a SUA nu este un joc cu sumă zero și nu ar trebui să ne respingem reciproc. Ceea ce ar trebui să facem este să ne bazăm reciproc asupra puterii pentru a realiza o dezvoltare comună.
Pe măsură ce COVID-19 își pune amprenta asupra economiei globale, China și SUA, cele mai mari două economii ale lumii, ar trebui să lucreze în beneficiul reciproc în condiții de egalitate, să înceteze încercările de decuplare și să promoveze relația prin cooperare și să își îndeplinească responsabilitatea față de întreaga lume.

Xinhua: Statele Unite au făcut recent o serie de mișcări care subminează diferențele culturale dintre oameni. A hărțuit studenții chinezi din SUA, a împiedicat schimbul academic normal și a impus restricții asupra mass-media chineze care operează în Statele Unite. Mulți oameni sunt îngrijorați de faptul că aceasta este o reînviere a McCarthyismului. Credeți că cele două țări vor cădea într-un nou Război Rece?

Wang Yi: Relațiile dintre China și SUA se confruntă cu cea mai grea provocare de la stabilirea legăturilor diplomatice, iar schimburile și cooperarea lor în multe domenii sunt grav afectate. Cauza de bază este că unii politicieni americani împotriviți și ostili față de China își folosesc puterea de a împiedica legăturile normale cu China sub diverse pretexte. Ceea ce își doresc este să reînvie McCarthyismul în încercarea de a submina relațiile SUA cu China, a stoca ostilitatea între cele două popoare și a eroda încrederea între cele două țări. În cele din urmă, vor să tragă China și SUA într-un conflict și confruntare reînnoită și să scufunde din nou lumea în haos și divizare.
China nu va permite acestor oameni să-și urmeze șelul. Respingem orice încercare de a crea un așa-numit „nou Război Rece”, deoarece contravine intereselor fundamentale ale popoarelor chineze și americane și tendinței globale de dezvoltare și progres. Războiul rece, care a provocat mari suferințe lumii, nu trebuie să i se permită să se repete. Pacea și dezvoltarea este ceea ce aspiră toate țările. Oricine va încerca să înceapă un nou Război Rece în secolul XXI va fi de partea greșită a istoriei și va fi amintit doar ca cel care a susținut cooperarea internațională.
China de astăzi nu este fosta Uniune Sovietică. Nu avem intenția de a deveni un alt SUA. China nu exportă ideologie și nu intervine niciodată în afacerile interne ale altor țări. Fiind cea mai mare țară în curs de dezvoltare din lume și membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, China va rămâne angajată în fața dezvoltării pașnice și în continuarea unei strategii de deschidere a beneficiilor reciproce. China va continua să promoveze pacea și dezvoltarea globală și să mențină ordinea internațională.

Xinhua: Am remarcat că actuala administrație americană refuză dialogul cu China și susține că dialogul este inutil. Pompeo a cerut recent să adopte o abordare de „neîncredere și verificare” față de China. Care este părerea dumneavoastră cu privire la astfel de mișcări?

Wang Yi: În relațiile internaționale de astăzi, dialogul este calea potrivită pentru soluționarea problemelor și crearea încrederii. Favorizarea dialogului asupra confruntării nu este doar poziția Chinei. Este, de asemenea, consensul majorității copleșitoare a țărilor. China și SUA sunt două țări majore cu sisteme sociale, istorii și culturi diferite și fiecare are propriile interese și preocupări. Acest lucru este natural. Dar ceea ce este important este că nimeni nu ar trebui să închidă unilateral ușa pentru dialog în orice moment. Diferența, judecarea greșită sau confruntarea nu ar trebui să li se permită să domine relațiile lor bilaterale.
China este o țară majoră și responsabilă. Suntem deschiși și suntem pregătiți să intrăm într-o consultare sinceră și eficientă cu SUA și să facem un răspuns sensibil la mișcările impulsive și anxietatea părții americane. Suntem gata să repornim mecanismele de dialog cu SUA la orice nivel, în orice domeniu și în orice moment. Toate problemele pot fi puse pe masă pentru discuții. Ne-am propus ca cele două țări să întocmească trei liste cu privire la cooperare, dialog și probleme care necesită un management adecvat și să elaboreze o foaie de parcurs pentru interacțiunile viitoare. Mesajul nostru este destul de clar: Solicităm SUA să înceteze să acționeze cu aroganță și prejudecăți, dar să intre într-un dialog constructiv cu noi, în condiții de egalitate. Sperăm că va colabora cu noi pentru a ușura tensiunile actuale și a relua relațiile pe calea cea bună a evitării oricărui conflict, fără confruntare, respect reciproc și cooperare din care amble părți să câștige. Aceasta servește interesele comune ale celor două popoare și îndeplinește așteptările comunității internaționale.

Xinhua: Recent, Hong Kong a devenit o problemă proeminentă în relațiile China-SUA. SUA consideră că, prin adoptarea legislației de securitate națională, China a renunțat la o țară, două sisteme. A impus o serie de sancțiuni față de Hong Kong. Vă așteptați ca SUA să aducă mai multe necazuri în problema Hong Kong-ului?

Wang Yi: Hong Kong face parte din teritoriul Chinei, iar afacerile din Hong Kong se încadrează în afacerile interne ale Chinei. Neinterferența în afacerile interne ale altor țări este o normă de bază care reglementează relațiile internaționale și nicio țară nu va permite altor țări să-și saboteze suveranitatea sau integritatea teritorială. La recenta sesiune a Consiliului pentru drepturile omului ONU, peste 70 de țări și-au exprimat susținerea poziției Chinei și au condamnat încercările de a folosi problema Hong Kong pentru a interveni în afacerile interne ale Chinei. Se vorbește mult despre poziția comună și dreaptă a comunității internaționale.
Legislația de securitate națională stă la baza supraviețuirii oricărei țări și este o practică juridică comună a tuturor țărilor. Legislația privind salvgardarea securității naționale din Hong Kong a prins multe lacune legale din Hong Kong. Aceasta va asigura atât implementarea pe termen lung a politicii One Country, Two Systems, pe baza statului de drept, cât și a securității și stabilității durabile a Hong Kong. Câteva milioane de rezidenți din Hong Kong au semnat o petiție în sprijinul legislației, care demonstrează dorința lor de pace și stabilitate în Hong Kong și sprijinul lor puternic pentru legislația națională de securitate.
China este angajată în politica unei țări, două sisteme. Cu sprijinul puternic din partea continentului, un mediu juridic îmbunătățit și eforturile unite ale compatrioților noștri din Hong Kong, cu siguranță putem susține și implementa mai bine politica One Country, Two Systems. Interferența brută în afacerile din Hong Kong, fie că este vorba în cuvinte sau în acțiuni, nu poate decât să submineze buna implementare a politicii unei singure țări, două sisteme. Se va întâlni cu respingerea fermă a poporului chinez, inclusiv a oamenilor din Hong Kong.

Xinhua: SUA au închis recent consulatul general chinez de la Houston, susținând că a fost un hub al spionajului și al furtului de proprietate intelectuală. China a făcut un răspuns reciproc prin închiderea consulatului general al SUA la Chengdu. Sunteți îngrijorat că acest lucru va duce la escaladarea într-un „război diplomatic” dintre China și SUA?

Wang Yi: Consulatul general chinez de la Houston a fost primul consulat general deschis de China în SUA după stabilirea legăturilor diplomatice și a fost întotdeauna un simbol important al prieteniei China-SUA. În ultimii 40 de ani, în plus, Consulatul general chinez de la Houston a jucat un rol semnificativ în promovarea prieteniei și a cooperării dintre poporul chinez și american. În ciuda dificultăților întâmpinate în timpul epidemiei de COVID-19, aceasta a servit ca o punte crucială pentru stimularea cooperării împotriva coronavirusului dintre statele din sudul SUA și China. Închiderea unui astfel de consulat general care are atât semnificații istorice, cât și actuale este închiderea unei ferestre pentru schimb și înțelegere reciprocă între chinezi și americani. Această mișcare a subminat creșterea normală a relațiilor China-SUA și prietenia dintre cele două popoare. Toate scuzele pentru închidere revendicate de partea SUA nu sunt altceva decât fabricații destinate să calomnieze China. Niciuna dintre ele nu este susținută de nicio dovadă și niciuna dintre ele nu poate susține controlul. Desigur, China nu ar înghiți această mișcare arbitrară și lipsită de scrupule în SUA. Contramăsura noastră este legitimă, justificată și legală și se conformează pe deplin normelor diplomatice. China nu are nicio intenție de a lupta cu un „război diplomatic” cu SUA, întrucât nu va afecta decât mai mult interesele celor două popoare. Începerea unui „război diplomatic” nu dovedește puterea SUA. Dimpotrivă, expune doar lipsa din ce în ce mai mare de încredere a SUA. Dacă SUA se apleacă să meargă pe calea greșită, China este gata să răspundă cuvenit.

Xinhua: SUA merg după Huawei în toate modurile posibile și au declarat că vor construi o coaliție de „țări curate” pentru a contracara China. Mulți văd acest lucru ca o reflectare a anxietății și fricii americane. Ce părere aveți despre asta?

Wang Yi: Fără nicio dovadă solidă, SUA a lansat o campanie globală împotriva unei companii private chineze. Acesta este un exemplu clar de intimidare. Toată lumea poate vedea cu ușurință și în mod clar că obiectivul SUA este să-și păstreze monopolul în știință și tehnologie, dar să refuze altor țări dreptul legitim la dezvoltare. Nici nu se deranjează să-și deghizeze intimidarea. Aceasta nu numai că încalcă regulile internaționale ale comerțului echitabil, dar dăunează și mediului liber al pieței globale.
Aș dori să subliniez din nou că Huawei și multe alte companii chineze, sancționate unilateral de SUA, sunt nevinovate. Tehnologiile și produsele lor sunt sigure de utilizat și nu au făcut niciodată rău niciunei țări. În contrast puternic, SUA se află în spatele unor asemenea scandaluri precum PRISM și ECHELON. Acestea desfășoară activități de filtrare și supraveghere în masă pe tot globul, iar aceste acte greșite sunt deja un secret deschis. SUA nu este calificată pentru a construi o coaliție de „țări curate”, pentru că ea însăși este murdară.
Noua revoluție științifică și tehnologică, determinată de tehnologia informației, crește cu viteză. China va continua să lucreze cu toate țările pentru a menține un mediu de afaceri echitabil, just, deschis și nediscriminatoriu, va promova schimburile internaționale și cooperarea în domeniul științei și tehnologiei și se va asigura că o tehnologie informațională sigură, fiabilă și de calitate va stimula recuperarea economică mondială și va ajuta la îmbunătățirea viații oamenilor din întreaga lume. Sperăm ca SUA să renunțe la obsesia sa pentru interesul său de sine restrâns și să revină pe calea cea bună a deschiderii și a cooperării.

Xinhua: Unii politicieni americani fac atacuri aprige asupra Partidului Comunist Chinez (CPC), încercând să-l întoarcă împotriva poporului chinez. La patruzeci și unu de ani după ce China și SUA au stabilit relații diplomatice, care credeți că este motivul SUA în acest sens?

Wang Yi: Întotdeauna au existat forțe în Statele Unite care încearcă să respingă rolul de conducere al PCC și calea socialismului Chinei cu caracteristici chineze. Scopul lor este evident, adică de destabilizare a Chinei.
Anul viitor va marca a 100-a aniversare a CPC. În ultimul secol, CPC a determinat poporul chinez să renunțe la stăpânirea și exploatarea colonială și să realizeze eliberarea și independența națională. CPC ne-a determinat să aprindem calea socialismului cu caracteristici chineze, transformând țara cândva sărăcită în a doua cea mai mare economie din lume. PIB-ul pe cap de locuitor al Chinei a crescut de la mai puțin de 200 USD în urmă cu patruzeci de ani la peste 10.000 USD astăzi, iar peste 800 de milioane de oameni au fost scoși din sărăcie. Marea încercare a poporului chinez sub conducerea CPC a fost înregistrată în istoria modernizării ca un capitol de excepție, de epocă.
Practica este unicul criteriu al adevărului, iar oamenii sunt judecătorii istoriei. Sistemul Chinei funcționează pentru țară? Poporul chinez știe mai bine decât oricine. Sondajele de la Harvard Kennedy School din China, care s-au prelungit cu 13 ani, sugerează că peste 93% dintre chinezi sunt mulțumiți de guvernul central, care este condus de CPC. Multe sondaje internaționale din ultimii ani arată, de asemenea, că cel puțin 90% dintre chinezi au încredere în guvernul lor. Relația dintre CPC și poporul chinez este la fel de strânsă ca între „pește și apă” și ca între „sol și sămânță”. Cei care încearcă să rupă această legătură puternică se fac dușmani ai celor 1,4 miliarde de chinezi.
Avem mare încredere în calea noastră de socialism cu caracteristici chineze. Între timp, respectăm și căile de dezvoltare alese de alte națiuni. Nu ne interesează rivalitatea sistemelor sau confruntarea ideologică cu nicio țară. De asemenea, sperăm ca SUA să respecte sistemul social al Chinei și alegerea poporului chinez și să renunțe la intervenționismul său eșuat. După cum a subliniat președintele Xi Jinping, avem hotărârea, rezolvarea și puterea națională puternică de a depăși toate provocările. Avem curajul, abilitatea și înțelepciunea de a predomina asupra tuturor riscurilor și testelor. Nici o țară sau persoană nu poate reține marșul istoric către marea întinerire a națiunii chineze.

Xinhua: Pompeo solicită o nouă alianță a democrațiilor împotriva Chinei și obligă alte țări să aleagă între ceea ce el a numit „libertate” și „tiranie”. Dar am observat că foarte puține națiuni au răspuns la apel. Credeți că SUA va obține ceea ce își dorește?

Wang Yi: Instigarea pentru confruntare și separare nu a fost rară în istorie, dar a fost mustrată de oameni. În secolul XXI, este de neconceput că unii intenționează să refacă o cortină de fier, să încerce o nouă diviziune, să pledeze pentru politica identității și rivalitate și să recurgă la alte trucuri vechi. Acesta este un dispreț flagrant față de progresul uman și înțelepciune, precum și o regresie a istoriei. Aceasta merge împotriva tendinței timpurilor noastre și a voinței majorității națiunilor. Desigur, nu are sprijinul oamenilor, și puțini susțin acest lucru în lume.
China a obținut libertatea față de imperialism și colonialism. Libertatea, democrația și statul de drept sunt codificate în Constituția Chinei. De asemenea, fac parte din valorile socialiste de bază. În plus, știm și că libertatea are granițe. Respectul pentru știință, rațiune, drept și ordine, precum și regulile internaționale stau la baza libertății. În lupta cu COVID-19, chinezii urmează sfaturile experților de a purta măști. Cu toate acestea, unii politicieni americani au atacat acest lucru, numindu-l un exemplu de „tiranie” și „fără libertate” în China. La sfârșitul zilei, au fost loviți în față de realitate.
China a apreciat pacea și cooperarea din cele mai vechi timpuri, considerând că „divizarea duce la rivalitate, ceea ce duce la haos, care duce la sărăcie”. China se opune întotdeauna actelor periculoase pentru a împărți lumea pe linii ideologice. În acest scop, pledăm pentru un nou tip de relații internaționale care să includă cooperarea de tip câștig-câștig. Urmărim prietenia și cooperarea cu toate țările. Și ne străduim să creăm o rețea globală de parteneriate. Președintele Xi Jinping solicită construirea unei comunități cu un viitor comun pentru omenire. Această inițiativă majoră își propune să crească peste diferențele de sistem, să renunțe la mentalitatea sumei zero și să găsească un obiectiv comun pentru toate țările, naționalitățile și civilizațiile. China va lucra fără încetare pentru această viziune înaltă pentru omenire.

Xinhua: Pompeo susține că China dorește hegemonie globală. Dar toată lumea știe că SUA se retrage în mod voit din tratatele și organizațiile internaționale. Mulți se îngrijorează că acest lucru va avea un impact mare asupra viitoarei ordini internaționale. Care este părera dumneavoastră?

Wang Yi: Adevărata provocare pentru actuala ordine și sistem internațional actual este că Statele Unite, cea mai puternică țară din lume, își plasează propriile interese mai presus de orice altceva și îl iau drept cod de conduită. S-a făcut extremă pentru urmărirea unilateralității și a intimidării, chiar cu prețul responsabilităților internaționale și al regulilor multilaterale. La înălțimea COVID-19, s-a dus până la atacarea fără temei și retragerea din Organizația Mondială a Sănătății. Administrația americană actuală a scos din tratate internaționale mai multe decât oricare dintre acestea, devenind ea însăși forța cea mai dăunătoare a ordinii internaționale actuale.
China este întotdeauna un apărător ferm al ordinii internaționale și al sistemului internațional. În ultimele șapte decenii și mai mult de la fondarea Republicii Populare, China nu a început niciodată un război sau nu a ocupat un centimetru de pământ al altora. Ne-am consacrat în Constituție angajamentul nostru pentru o dezvoltare pașnică și suntem prima țară din lume care a făcut o angajare solemnă. Vom continua să respectăm calea dezvoltării pașnice și nu vom căuta niciodată hegemonie sau expansionism. Vom fi întotdeauna o forță fermă pentru pace.
Anul acesta se împlinesc 75 de ani de la victoria Războiului Antifascist Mondial și fondarea Națiunilor Unite. După ce a învățat lecții grele din trecut, lumea a asigurat cea mai lungă perioadă de stabilitate și prosperitate în timpurile moderne. Nu trebuie să permitem ca sistemul internațional să fie subminat în mod arbitrar, sau lumea divizată din nou. China a fost prima care și-a pus semnătura pe Carta ONU. China a aderat la aproape toate tratatele și acordurile internaționale și și-a îndeplinit cu credință responsabilitățile și obligațiile internaționale cuvenite. Într-un moment în care viitorul lumii este în joc, China va continua să urmărească multilateralismul, să protejeze sistemul internațional centrat în ONU și să promoveze multipolaritatea și democrația în relațiile internaționale.

Xinhua: SUA și-au intensificat semnificativ intervenția în Marea Chinei de Sud. În declarația sa recentă, Pompeo a respins drepturile și interesele suverane ale Chinei în Marea Chinei de Sud. SUA au desfășurat acolo „operațiuni cu transport dublu” și au continuat să trimită nave militare și aeronave în misiuni de recunoaștere destinate Chinei. Unii oameni consideră că posibilitatea SUA de a provoca fricțiuni și conflicte în Marea Chinei de Sud crește. Mai pot fi menținute pacea și stabilitatea în Marea Chinei de Sud?

Wang Yi: SUA au întreprins recent o serie de acțiuni provocatoare în Marea Chinei de Sud. În primul rând, SUA și-a încălcat angajamentul de lungă durată de a nu lua parte și a intervenit flagrant în disputele teritoriale. În al doilea rând, SUA continuă să crească și își arată prezența militară în Marea Chinei de Sud. Numai în prima jumătate a acestui an, SUA a trimis acolo aeronave militare de peste 2.000 de ori. În al treilea rând, SUA încearcă să producă o pană între China și țările ASEAN și să perturbe procesul de consultare al Codului de conduită. Scopul SUA este destabilizarea Mării Chinei de Sud și deturnarea țărilor regionale pentru a servi politica internă a SUA și agenda geopolitică. Toate țările regionale ar trebui să fie vigilente și să împiedice sabotarea SUA față de pacea și dezvoltarea acestei regiuni.
Marea Chinei de Sud este casă comună pentru țările din regiune. Nu ar trebui să fie un teren de luptă pentru politica internațională. Datorită anilor de muncă asiduă, țările din regiune au găsit modalități eficiente de a rezolva în mod corespunzător diferențele lor și au ajuns la un consens fără echivoc că țările din China și ASEAN ar trebui să lucreze împreună pentru a proteja pacea și stabilitatea în Marea Chinei de Sud. Faptele au dovedit că soluționarea disputelor prin dialog este calea cea mai bună care servește cel mai bine intereselor țărilor regionale, iar țările din regiune au o responsabilitate comună de a menține Marea Chinei de Sud liniștită și stabilă. În situația actuală, China propune să înlăture toate tulburările pentru a reporni cât mai curând posibil consultarea Codului de conduită și să acceptăm cât mai devreme un set de reguli pentru menținerea păcii și stabilității pe termen lung în regiune. Între timp, China este pregătită să consolideze cooperarea maritimă cu alte țări litorale, să aprofundeze încrederea reciprocă în securitate și să dezvolte dezvoltarea comună, pentru a face Marea Chinei de Sud o mare de pace, prietenie și cooperare.

Xinhua: Relația China-SUA este în cel mai dificil moment de la stabilirea relațiilor diplomatice. Sunteți optimist sau pesimist în legătură cu relațiile dintre acum și alegerile americane din noiembrie? Care ar trebui să fie prioritățile pentru cele două țări în acest moment?

Wang Yi: Politica Chinei față de SUA este întotdeauna consecventă și stabilă. Între timp, suntem pregătiți și pentru posibile denivelări și furtuni. Mișcarea SUA de a transforma China într-un adversar este o greșeală fundamentală și strategică. Înseamnă că SUA își îmbină resursele strategice într-o zonă greșită. Suntem întotdeauna pregătiți să dezvoltăm o relație China-SUA care nu prezintă conflict, nici confruntare, respect reciproc și cooperare de tip câștig-câștig bazată pe coordonare, cooperare și stabilitate. Între timp, ne vom apăra cu fermitate interesele de suveranitate, securitate și dezvoltare, deoarece acesta este un drept legitim inerent în China fiind un stat suveran independent. SUA ar trebui să onoreze principiul egalității suverane consacrat în Carta ONU, să învețe cum să se înțeleagă cu diferite sisteme și civilizații și să se adapteze la coexistența pașnică și să accepte realitatea că lumea se îndreaptă spre multipolaritate.
Față de cea mai complexă situație de la înființarea relațiilor diplomatice în 1979, trebuie să instituim un cadru clar pentru:
– În primul rând, evitarea liniilor roșii și evitatarea confruntării. Pentru ca relațiile China-SUA să se dezvolte solid, cel mai critic este respectul reciproc. China nu intenționează niciodată și nu va interveni niciodată în alegerile americane sau în alte afaceri interne ale SUA. La fel, SUA trebuie să renunțe la fantezia sa de a remodela China la nevoile SUA. Trebuie să-și oprească interacțiunile în afacerile interne ale Chinei și să înceteze agresiunea irațională asupra drepturilor și intereselor legitime ale Chinei.
– În al doilea rând, menținerea canalelor deschise pentru un dialog sincer. Dialogul este condiția necesară pentru abordarea problemelor. Fără dialog, problemele se vor acumula și chiar vor scăpa de sub control. Ușa Chinei pentru dialog rămâne deschisă. Suntem dispuși, în spiritul egalității și deschiderii, să vorbim și să interacționăm cu SUA și să reluăm mecanismele de dialog la toate nivelurile și în toate domeniile.
– În al treilea rând, respingerea decuplarea și menținerea cooperării. Interesele celor două țări sunt profund legate. Decuplarea forțată va produce un impact durabil asupra relațiilor bilaterale și va pune în pericol securitatea lanțurilor industriale internaționale și a intereselor tuturor țărilor. Cu COVID-19 care încă face ravagii în întreaga lume, China este pregătită să aibă o cooperare reciprocă benefică cu SUA pentru controlul epidemiei și recuperarea economică, să învețe unul de la celălalt și să împărtășească experiență despre conținerea COVID-19 și să se alăture împreună cu SUA răspunsului global și cooperarea multilaterală în combaterea COVID-19.
– În al patrulea rând, abandonarea mentalității sumei zero și acceptarea responsabilităților împărtășite. COVID-19 arată din nou, clar, că umanitatea este o comunitate cu un viitor comun. Lumea noastră încă se confruntă cu multe provocări globale. Provocările de securitate tradiționale și netradiționale sunt împletite. Aproape toate problemele hotspot regionale și internaționale necesită un răspuns coordonat din partea Chinei, SUA și a altor țări. China și SUA trebuie să țină cont întotdeauna de bunăstarea omenirii, să își îndeplinească responsabilitățile în calitate de două țări majore, să coordoneze și să coopereze, după caz, în ONU și în alte instituții multilaterale și să lucreze împreună pentru pacea și stabilitatea mondială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *