◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Ziua europeană a muzicii

Ziua de 21 iunie a fost declarată ”Ziua Muzicii” în Franţa, începând cu anul 1982, iar din 1985 a devenit Ziua europeană a muzicii şi promovează toate genurile muzicale, precum şi variate forme de expresivitate muzicală.

Conceptul de sărbătorire a muzicii, pe parcursul unei zile întregi, a fost iniţiat de muzicianul american Joel Cohen, care a petrecut două sezoane ca producător de programe de radio muzicale pentru Radioul Naţional francez (France Musique). Ideea a fost preluată mai târziu, fiind declarată sărbătoare oficială de ministrul francez al Culturii Jack Lang, potrivit site-ului www.fetedelamusique.de.

În octombrie 1981, compozitorul şi jurnalistul Maurice Fleuret a devenit director pentru muzică şi dans în cadrul Ministerului Culturii condus de Jack Lang şi a aplicat ideile sale în practica muzicală – ”Muzica e pretutindeni, iar concertele nu sunt nicăieri”, dând un impuls creării acestui festival de muzică.

Astfel, la 21 iunie 1982 – solstiţiul de vară – a fost organizată pentru prima oară manifestarea ”Sărbătoriţi Muzica” sau ”Ziua în care facem muzică” (Fęte de la Musique sau Faites de la Musique), cu scopul de a aduce în stradă toţi muzicienii. Anul următor, Ziua Muzicii a adunat laolaltă 200.000 de artişti amatori şi profesionişti, în spaţii publice, pieţe, străzi, parcuri, săli de concert, prezentând spectacole organizate cu sprijinul autorităţilor.

Evenimente cu muzică de diferite genuri, de la clasică la jazz, hip-hop, rock, dance, cu accesul liber al publicului, au loc în această zi. Autorităţile publice au sarcina de a permite perturbarea liniştii prin muzică, mijloacele de transport organizează rute speciale cu un bilet valabil toată ziua, având în traseu principalele puncte în care sunt organizate evenimente, iar oficiile poştale scot ediţii speciale de timbre sau plicuri cu acest prilej, informează site-ul www.europeanmusicday.eu.

Ziua Muzicii a devenit un eveniment care a fost exportat în 1985 şi a ajuns din Franţa în Grecia, la Atena, cu ocazia primei ediţii a Capitalei Culturale Europene. De atunci, festivalul a devenit un fenomen internaţional, Ziua Muzicii fiind sărbătorită în aceeaşi zi în mai mult de 700 de oraşe din 120 de ţări, printre care Germania, Italia, Grecia, Rusia, Australia, Peru, Brazilia, Ecuador, Mexic, Canada, Statele Unite ale Americii, Japonia.

Continuare agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *