◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

29 AUGUST – Ziua Internațională Împotriva Testelor Nucleare

Ca Preşedinte fondator al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO), instituţie juridică de interes naţional şi utilitate publică, membru cu Statut Special Consultativ al ONU–ECOSOC, astăzi, 29 august 2020, am deosebita onoare să scriu despre „Ziua Internaţională Împotriva Testelor Nucleare”, zi importantă pentru comunitatea mondială, care nu trebuie să uite niciodată de consecinţele dezastruoase provocate pe întreg mapamondul de aceste teste.
În rândurile de mai jos, pe lângă câteva aspecte generale, am să prezint ce înseamnă această zi pentru naţiunea kazahă.
Cu toții știm și ne aducem aminte de efectele terifiante pe care testele nucleare le aduc planetei și umanității noastre. Astăzi, o lume fără arme nucleare poate deveni reală. Pentru aceasta, garanția securității statelor o dă buna vecinătate, încrederea și cooperarea echitabilă între toate naţiunile lumii, nu armele de distrugere în masă.
Data de 29 august a fost aprobată la cea de-a 64-a sesiune a Adunării Generale a ONU în anul 2009, la solicitarea Republicii Kazahstan. Inițiativa kazahă nu a fost întâmplătoare, deoarece acestă țară este una dintre cele mai afectate de testarea armelor atomice. Pe teritoriul acestui stat se află cel mai mare poligon nuclear din lume, Semipalatinsk, unde, pe parcursul a 40 de ani, pe când ţara făcea parte din „marele familie URSS”, au fost efectuate aproape 500 de teste nucleare.
Vă puteți imagina doar prin câte încercări şi dezastre a trecut poporul kazah, cu efecte distructive asupra mediului de-a lungul anilor. Peste 1,5 milioane de persoane au fost afectate, dintre care multe suferă de boli congenitale și de dizabilități fizice. Poligonul de testare este un teritoriu imens, ce se poate compara cu suprafața totală a Germaniei, întreaga zonă fiind contaminată cu radiații.
Pentru a înțelege amploarea, puteți face o simplă comparație: puterea totală a încărcăturilor testate doar între anii 1949 și 1963 în Kazahstan a depășit de 2 500 de ori puterea unei bombe atomice aruncate deasupra orașului Hiroshima. Ne amintim cu toții de această tragedie care s-a întâmplat în Japonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Președintele kazah, Nursultan Nazarbayev, a luat o decizie cu adevărat istorică și a închis acest poligon de testare. Kazahii, la fel ca întreaga comunitate mondială, îi sunt recunoscători pentru acest pas dificil, deoarece a renunțat la cel de-al patrulea arsenal de arme nucleare din lume.
Kazahstanul s-a îndreptat intenționat către acest obiectiv – un cer pașnic. Kazahstanul s-a alăturat Tratatul privind Neproliferarea Armelor Nucleare ca stat non nuclear. Mai târziu, în 1995, Republica Kazahstan a fost acceptată ca observator la Conferința ONU privind dezarmarea. Kazahstan a participat activ la elaborarea și adoptarea Tratatul privind interzicerea totală a testelor nucleare și a fost unul dintre primii care l-a semnat la data de 30septembrie 1996.
Inițiativa proiectului „ATOM” („Abolish Testing. Misiunea noastră”) este de asemenea, interesantă cu scopul de a obține sprijin global pentru încetarea definitivă a testelor de arme nucleare și, în final, de a le scăpa de ele.
Scopul proiectului „ATOM” este acela de a produce schimbări reale, permanente, prin cooptarea oamenilor din întreaga lume în lupta împotriva testării armelor nucleare. În cadrul Proiectului, orice persoană de pe Pământ, care acționează împotriva armelor nucleare, ar putea subscrie online petiție către guvernele lumii, cu îndemnul de a renunța pentru totdeauna la teste nucleare, să obțină intrarea în vigoare mai rapidă a Tratatului privind InterzicereaTotală a Testelor Nucleare și, prin urmare, să facă un pas important către construirea unei lumi fără amenințare nucleară.
Deschiderea de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a unei Bănci de uraniu slab îmbogățit în Kazahstan a devenit o formă de implementare practică a Politicii de Stat din Kazahstan în domeniul neproliferării nucleare. Această bancă va permite altor state să folosească în siguranță atomul în scopuri pașnice, prevenind necesitatea de îmbogățire a uraniului.
Recent am aflat că fostul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, a primit statutul de Campion pentru o lume fără teste nucleare. Secretarul Executiv al Organizației Tratatului privind Interzicerea Totală a Testelor Nucleare, Lassina Zerbo, a inițiat atribuirea acestui titlu liderului Kazahstanului în semn de recunoaștere a contribuției speciale a Kazahstanului la eforturile globale de a construi o lume fără arme nucleare.
Fostul președinte al Finlandei, Tarja Halonen, a primit un statut similar. Campionii devin în același timp membri ai grupului de figuri marcante ale CTBTO.
Potrivit inițiatorilor, campionii vor desfășura activități de informare cu state care încă nu au semnat, cu scopul de a îmbunătăți înțelegerea beneficiilor lor de la colaborarea cu CTBTO, precum și de a împărtăși cele mai bune practici, cum ar fi dezmembrarea voluntară de către Kazahstan a infrastructurii sale nucleare.
De asemenea. ziua de 29 august a devenit un simbol al regimului de neproliferare pentru generațiile de acum și viitoare.

*

OADO se alătură demersurilor Internationale şi, în egală măsură, este de acord cu această iniţiativă a Naţiunilor Unite din 29 august 2009.
Trăiască prietenia şi înţelegerea între popoare!


PREŞEDINTE FONDATOR
al O.A.D.O.
Prof.univ.dr.Florentin SCALEŢCHI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *