◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

„Universitatea – inima cetății” Dezbatere inspirațională pentru viitorul primar al Piteștiului 

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), în parteneriat cu Universitatea din Pitești și cu Universitatea Constantin Brâncoveanu au organizat, sâmbătă, o dezbatere transmisă live pe internet, avându-i ca protagoniști pe șapte dintre candidații la funcția de primar al Piteștiului: Cristian Gentea (PSD), Cătălin Gherzan (PER), Ionuț Gabriel Zidaru (ALDE), Cristian Popescu (PPU, social-liberal), Ionuț Moșteanu (USR PLUS), Liviu Stancu (PRO România) și Sorin Apostoliceanu (PNL).

Evenimentul a fost moderat de Mihai Golescu, președinte UZPR – Argeș (directorul ziarului „Argeșul”) și Cristina Munteanu, vicepreședinte UZPR -Argeș (directoarea postului de televiziune „Antena 3” Pitești).

Desfășurată sub sloganul „Universitatea – inima cetății”, dezbaterea de ținută a ridicat cu mult nivelul unei dezbateri politice. „Duelor” celor șapte aspiranți la funcția de primar al municipiului reședință de județ a avut loc la Grădina de Vară din Pitești. Confruntarea/expunerea de idei poate fi urmărită pe canalul Youtube Universitatea din Pitești și pe paginahttps://www.facebook.com/UniversitateadinPitesti.

Un public ales

Invitații la dezbatere au știut să se apropie de subiecte și să le dezbată, având opinii mai mult sau mai puțin apropiate de tot ce înseamnă mediul academic astăzi. Dând dovadă de fair-play, candidații au răspuns cu seriozitate și cu respect la toate întrebările, inclusiv la cele adresate din public (universitari și reprezentanți ai mediului socio-economic). 

Din partea Universității din Pitești au participat: conf. univ. dr. Dumitru Chirleșan, rector * conf. univ. dr. Adrian Sămărescu, prorector pentru relaţii cu studenţii, absolvenţii şi mediul socio-economic * Christophe Dridi, director general Automobile Dacia și al Groupe Renault România, Luca Rabbia, director operațional Gold Plast Topoloveni și Gheorghe Badea, managerul Grupului Industrial Componente – cei trei fiind reprezentanți de seamă ai Consiliului Consultativ al Rectorului UPIT.

Din partea Universității Constantin Brâncoveanu Pitești au participat: prof. univ. dr. Ovidiu Puiu, rector * conf. univ. dr. Sebastian Ene, prorector responsabil cu cercetarea știintifică * conf. univ. dr. Mihaela Asandei, decan al Facultăţii de Management Marketing în Afaceri Economice * Dan Ionescu, președintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Argeș * Cristian Dragomir, managerul Policlinicii „Victoria” * Ștefan Ciocănel, managerul „Proinstal Pipe”.

Subiectele dezbaterii

Dezbaterea a fost axată pe trei teme, pentru care fiecare candidat a avut la dispoziție cinci minute pentru a-și expune ideile: 1. Educația pentru comunitate; 2. Profesioniști pentru Pitești; 3. Eu, Primarul și mediul academic. După cele trei runde, candidații au răspuns și la câteva întrebări din public, așa încât plaja discuțiilor despre universitate a fost lărgită, invitații atingând și alte subiecte, precum: elementele prin care se identifică brandul municipiul Pitești * dezvoltarea zonei metropolitane, prin punerea în valoare a râului Argeș * preluarea de către Primărie și Consiliul Local Pitești a Casei de Cultură a Sindicatelor etc.  

Copiii fug, nu rămân!

Ovidiu Puiu: „Piteștiul trebuie să genereze o dinamică raportată la realitate. Eu cred că programele dv și strategiile pe care le veți pune în aplicare trebuie să se plaseze în parteneriatul administrație, universități, mediu de afaceri și societate civilă – cetățean. Așa cred că vom reuși să trecem de obiective foarte importante, dar imediate – borduri, parcări, spații verzi ș.a.m.d. – și vom încerca să surmontăm o mare problemă a orașului nostru și anume faptul că, în zece ani, populația 65 plus aproape că s-a dublat. Într-un limbaj mai puțin academic și mai dur: copiii fug, nu rămân! Și mai mult decât atât, inputurile din zonele limitrofe aproape că nu există. Eu cred că într-un astfel de context numai împreună putem să facem mai mult pentru noi toți. Ne îndreptăm către o eră postindustrială, iar acest risc al pandemiilor ne obligă să creem strategii pentru joburi ale viitorului. Și, în egală măsură, trebuie să valorificăm potențialul pe care-l avem. La capitolul promisiuni, în general, oamenii politici stau foarte bine; la evaluarea de patru ani lucrurile mai scârțâie uneori. Suntem în orașul cu cel mai puternic jucător în industrie și suntem în județul care nu are niciun parc industrial. Onorabili candidați la Primăria Pitești, vă rog vă promiteți dv înșivă că, peste patru ani, oricare dintre dv va ieși primar sau oricare dintre dv va face parte dintr-o echipă care va conduce acest județ va veni cu această realizare: cel puțin un parc industial.”

O chestiune care ne arde 

Dumitru Chirleșan: „Mulțumesc din suflet tuturor candidaților că au binevoit să ne onoreze la dezbatere cu prezența domniilor. Le mulțumesc și colegilor noștri de la Universitatea „Constantin Brâncoveanu” că au rezonat întocmai și la timp asupra acestei idei. E o dovadă a armoniei în ceea ce privește scopurile, țintele noastre și dorința explicit menționată prin sloganul acestei dezbateri. Ne dorim, într-adevăr, ca universitatea să fie inima cetății. Și când spun inima cetății nu înseamnă că universitatea doar primește de la cetate ci, în același timp, universitatea întoarce în cetate oxigen, întoarce o stare de bine, întoarce o sumă de speranțe și de dorințe pentru un viitor mai bun. Iată că noi, universitatea, am știut să ne atragem mediul socio-economic lângă noi, avem parteneri de nădejde, avem parteneri integrați în viața universitară. Vreau să-i asigur pe candidații noștri că ambele universități au criteriul angajabilității ca fiind criteriul zero de performanță. Nu numai că e o chestiune care ne arde pe noi, dar e și o chestiune impusă prin standardele de calitate la care noi țintim să fim mereu tot mai sus. ”

Ținte strategice

Cristian Gentea: „Prima țintă strategică este formalizarea și permanentizarea dialogului între primărie și principalii contributori la procesul educațional. Ca acțiuni – constituirea consiliului de susținere publică a educației cu reprezentanți din toate grupurile direct interesate în educație și elaborarea unei platforme civice pentru educație. A doua țintă strategică este sprijinirea oricărui actor public sau privat în inițierea și dezvoltarea de structuri sau activități cu caracter educativ. Ca acțiuni mi-am notat identificarea de nevoi specifice educaționale pe fiecare cartier în parte, stimularea societății civile în abordarea activă a educației pentru comunitate și sprjinirea dezvoltării de noi structuri cu scop educativ. Și cea de a treia țintă – inițerea și dezvoltarea de programe educaționale ale primăriei. Mă gândesc la îmbunătățirea planului de acțiune al comisiei pentru învățământ cu obiective și acțiuni specifice actualului context socio-economic. Dezvoltarea de programe de educație specifice focalizate pe nevoile majore ale perioadei actuale. Mă gândesc aici la comunitatea în starea de alertă, riscuri pandemice, mediul – ca resursă vitală pentru viață, nevoia de civism și de comportament social civilizat, nevoia de respect reciproc și toleranță, desfășurarea de activități de educație prin intermediul partenerilor din consiliu. Acești peste 10.000 de studenți și peste 1.000 de cadre didactice constituie un adevărat reactor nuclear al comunității locale și impulsionează mediul de afaceri, viața artistică și viața socială a Piteștiului. ”

Un internship bine plătit

Cătălin Gherzan: „Pe termen scurt, primăria ar trebui să facă mai mult pentru a asigura un habitat al tineretului studios și condiții de deplasare a acestuia în interesul procesului de învățământ. Iar pe termen lung mă gândesc la un internship – bine plătit, bineînțeles – stabilit între Primărie și universități cu medierea și implicarea Asociației Oamenilor de Afaceri, care poate fi un real succes în carieră, o modalitate excelentă pentru a căpăta experiența practică, o șansă de a cunoaște profesioniști în fiecare domeniu și de a interacționa cu oameni cu pasiuni comune. Îmi doresc ca universitățile să facă din studenți profesioniștii de mâine, iar noi să le dăm șansa să dezvolte economia orașului, plătindu-le salarii decente pentru ca traiul din Pitești să se poată ridica la un alt nivel.”

Un Call Center pentru anumite probleme 

Ionuț Gabriel Zidaru: „Eu cred că trăim o vreme în care trebuie să ascultăm cetățeanul, să ascultăm factorii implicați în procesul educației – profesorii, studenții și mediul preuniversitar. Pe baza doleanțelor acestora se pot construi proiecte, care pot fi implementate. Educația, în ultimii ani, a fost slab finanțată și de multe ori fondurile au fost insuficiente. Cred că administrația locală poate să sprijine mai mult mediul preuniversitar și mediul universitar, în primul rând prin crearea unor centre de excelență și a unor centre de pregătire prin schimburi de experiență. Dincolo de pregătirea educațională și de formarea cunoștințelor noi trebuie să formăm și caractere. Ne uităm în orașul Pitești și vedem că de fapt avem o migrație a studenților, care tot pleacă din oraș. Trebuie să facem în așa fel încât studenții care sunt pregătiți, în care investim să rămână în Pitești. Și eu cred că ei vor rămâne dacă vor fi niște proiecte de parteneriat cu agenții econimici, cu mediul de afaceri prin care acești studenți să fie ajutați. Așteptările pe care le am de la universitate sunt ca ea să fie deschisă la dialog. Totdeauna să furnizeze o resursă umană de calitate pentru că absolvenții universității trebuie să fie regăsiți pe piața de muncă a comunității din Pitești. Un lucru bun ar fi crearea unui Call Center pentru anumite probleme de dialog între partenerii implicați în dezvoltarea orașului.”  

Implicarea studenților în dezvoltarea comunității

Cristian Popescu: „Este important să ne asigurăm că studenții dobândesc cunoștințe, valori și capacitatea de a fi cetățeni responsabili în societăți moderne, democratice și diverse. Trebuie să ne asigurăm că studenții înțeleg provocările cu care se confruntă și consecințele deciziilor pe care pe iau. Acțiuni pe termen scurt și mediu? Pentru mine cea mai importantă este implicarea studenților în dezvoltarea comunității. În grupuri mici studenții selectează cele mai importante probleme, caută și obțin informații direct de la primar sau de la consiliul municipal, desfășoară un mic proiect de investigație în vederea obținerii unor soluții. Exemple de probleme ar putea fi: restaurarea unor clădiri, schimbarea unui traseu al transportului public, probleme de urbansim. Pe termen mediu trebuie avută în vedere extinderea prin construirea de noi campusuri afiliate universităților, care să conțină neapărat centre de cercetare. Municipalitatea poate juca un rol activ în sprijinjrea acestui lucru. Se va urmări, de asemenea, atragerea de noi investitori, care vor creea noi locuri de muncă pentru viitorii absolvenți, aceștia având șansa de a profesa în domeniile lor de specialitate. Astfel putem limita exodul tinerilor licențiați către piețe de muncă din afara granițelor României.”

Trebuie să mergem în aceeași direcție

Ionuț Moșteanu: „O societate de succes este ca o masă care se sprijină pe patru picioare: avem administrație, mediu de business, mediu universitar și societate civilă. Dacă unul dintre picioare este mai lung sau mai scurt ori dacă scârțâie, atunci masa nu mai stă în picioare. Și este de datoria noastră să facem ca acești patru piloni să conlucreze bine. Vorbind de ce trebuie făcut imediat, trebuie să mă asigur că procesul de lucru și de conlucrare între acești patru piloni funcționează. Îl desenăm împreună și îl facem să lucreze împreună. Voi vrea să avem întâlniri cel puțin lunare între mediul academic și mediul de business. Primul lucru -trebuie să desenăm procesul prin care stabilim împreună ce fel de oraș vrem să avem peste zece ani. În trei ani de zile, noi cu toții trebuie să mergem în aceeași direcție, pentru că inerția este foarte mare. Școlile trebuie să pregătească viitorii absolvenți, resursa umană care va alimenta mediul de business peste zece ani. Ce putem face direct și repede? Dinspre administrație către universitate putem cere servicii. Avem nevoie de ridicarea competențelor în administrație. Avem nevoie, de exemplu, de limbi străine. Haideți să lucrăm împreună! Avem nevoie de măsurare și de modelare. Cred că, din prima lună, putem începe să lucrăm împreună, de exemplu, la modelare de trafic, la modelare de transport public și la măsurarea calității aerului. Toate politicile publice pe care le vom face trebuie să se bazeze pe date și aici vom avea nevoie de resursele de înaltă calificare din universitate.”

Să pregătim specialiști 

Liviu Stancu: „Ce poate să facă primarul pentru universitatea din Pitești – și cea privată, și de stat – în mod practic? În cazul acesta există o competență care nu ține de formă. Prin imaginea sa și prin conexiunile administrative pe care le are primarul poate genera conexiuni între universități și actorii vieții din oraș. O iau pas cu pas pentru că există o mare problemă nu numai în orașul Pitești, ci în toată țara. Lucrăm la modul declarativ; cu toții ne dorim să facem ceva, numai că atunci când ajungem într-o funcție administrativă trebuie să fim extrem de concentrați pe lucruri punctuale care să genereze imediat și în perspectivă niște rezultate. Eu sunt foarte sceptic în a prezenta o viziune pentru viitor mai mare de perioada scurtă. Trebuie să vedem cum rezolvăm pașii imediați. Haideți să încercăm să rezolvăm problemele de moment ca să putem să ne creem viziunile noastre viitoare! Primăria poate să ofere pentru cele două universități platforme de practică tocmai pentru specialiștii pentru care tinde. Avem în cele două universități resurse. Oameni buni, avem nevoie de specialiști în drept public pentru că suntem o grămadă de specialiști în drept privat. Specialiști în drept administrativ sunt rari! Chiar vă invit, domnilor rectori, să aveți în atenție această chestiune! Că avem tot felul de struțo-cămile de acte normative, de excentricități, care rezultă din necunoașterea sistemului de drept public. Dreptul public e o altă… limbă decât dreptul privat. Să pregătim specialiști în contact cu universitățile din Pitești, care au o forță în a pregăti un volum de profesioniști.”

Obținerea egalității digitale 

Sorin Apostoliceanu: „Între acțiunile pe care ni le propunem, prioritatea zero o reprezintă obținerea egalității digitale în Pitești pentru toți elevii. Vom impune investiții masive în grădinițele, școlile și liceele existente în Pitești. Alte obiective: grădinițe și creșe noi la standarde europene pe fonduri europene sau guvernamentale, asigurarea transportului gratuit pentru elevi și studenți, precum și acordarea burselor sociale alături de bursele de merit. Pe lângă rolul profesorilor este important și mentoratul în educație, iar din acest punct de vedere am dori să implicăm mediul de afaceri în formarea viitorilor profesionști ai orașului nostru prin parteneriate care să susțină învățământul dual în mediul preuniversitar și în mediul universitar. Dorim să dezvoltăm un sistem de educație pentru smart-city printr-un amplu program de formare de competențe digitale pentru elevi, mai ales prin cursuri de robotică, dar și pentru adulți prin acea alfabetizare digitală. Aceste două universități din Pitești sunt o sursă permanentă de talente și de resurse umane înalt calificate. Reprezintă un pol de atracție pentru firme și investitori, precum și pentru tinerii din țară și din străinătate.”

Mirela NEAGOE

Cristian Gentea 

Cătălin Gherzan

Ionuț Gabriel Zidaru 

Cristian Popescu 

Ionuț Moșteanu 

Liviu Stancu 

Sorin Apostoliceanu 

Dumitru Chirleșan

Ovidiu Puiu

candidați – Cei șapte candidați la masa dezbaterii academice

moderatori – Cristina Munteanu și Mihai Golescu

public – Reprezentanți ai universităților și ai mediului socio-economic

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *