◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Provocările lumii moderne. Ziariştii au vorbit „Despre frică, responsabilitate, încredere”

Colegul nostru de breaslă Victor Eugen Mihai – VEM ne-a controlat temperatura corpului. Toţi participanţii la „Provocările colocviale”, de vineri, 4 septembrie, ora 17.00, au trecut primul test. A urmat al doilea: o evaluare generală (!), de asta s-a ocupat Geo Popa, director al Centrului de Cultură „George Apostu”, gazda evenimentului, unul inedit, interesant, provocator şi actual. Iniţiativa prestigiosului centru cultural băcăuan s-a întâlnit cu disponibilitatea şi deschiderea conducerii Filialei Bacău „Marius Mircu” a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, care au reuşit să pună în dezbaterea celor prezenţi, ziarişti, artişti, scriitori, critici literari şi de artă, personalităţi din domeniile politic şi economic, o temă acroşantă, atât în formă, cât şi conţinut: „Despre frică, responsabilitate, încredere”, care a încercat şi a şi reuşit să surprinde o caracteristică esențială a lumii de azi (și de ieri), dar și remediile cu potențial curativ pentru cei care s-au obișnuit deja cu tușele întunecate ale vieții de tip globalist .

Invitaţii au fost pe măsură, voci şi condeieri rebutabili din jurnalistica românească, care au acoperit cu verbul lor problemele fundamentale din a doua jumătate a secolului XX şi începutul secolului XXI, Doru Dinu Glăvan (președinte UZPR), Neagu Udroiu (ziarist, scriitor și fost diplomat), Corneliu Vlad, gazetar „externist” de forţă (membru al Uniunii Scriitorilor din România), Cornel Cepariu (președinte UZPR, filiala Bacău), Ion Fercu (membru al Uniunii Scriitorilor din România) și, nu în ultimul rând, Marius Manta critic literar (membru UZPR). Aflat în mare vervă, cunoscător al tematicii pusă în discuţie publică, cu eleganţă şi umor, dar şi grav pe alocuri, coordonatorul și moderatorul întregului eveniment a fost Gheorghe Geo Popa, directorul Centrului de Cultură „George Apostu”, care, ca de fiecare dată la asemenea evenimente, a fost însoţit de muzică, seara fiind binecuvântată de vocea Neagu Udroiu a adus în discuţie mai ales tema responsabilităţii gazetarului, dar şi a încrederii, exmplificând cu două cazuri celebre „Watergate” şi cel al marelui ziarist Joseph Pulitzer, cât şi cu exemple din bogata-i experienţă proprie. Practician, dar şi teoretician, la fel şi scriitor de mare forţă, Neagu Udroiu a venit la întâlnirea din Bacău şi cu ultima apariţie editorială, „Jurnalismul” (vol. I-II), cărţi pentru tinerii care aspiră la statutul de ziarist, apărute la Editura UZPR, care străbat ca un fir roşu ceea ce consideră autorul că este definitoriu pentru un gazetar: respectul faţă de oameni şi faţă de sine. Neagu Udroiu, publicist, scriitor şi diplomat, a intrat în mass-media, oscilând între radio, televiziune şi agenţii de presă. A fost Ambasador al României în Finlanda și Estonia. Are peste 30 de lucrări în domeniul istoriei, teoriei și practicii presei în diversele sale forme de existență: ziar, radio, agenție de presă, evoluția de la tiparul lui Gutenberg la internetul de astăzi.
În spațiul acestor „Provocări colocviale, programul „Spectacolul cărții” a continuat cu lansarea volumului „Cavalerii Noii Apocalipse. Nu vă fie frică!”, de Corneliu Vlad, ziarist, publicist și analist de politică externă, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi membru al Colegiului editorial la publicaţiile „Lumea”, „Balcanii şi Europa”, „Dialogue of the Seas”. Cu o carieră gazetărească de aproape 50 de ani, a publicat câteva zeci de mii de ştiri de presă, articole, reportaje, comentarii şi analize ale vieţii şi politicii internaţionale, astfel că a fost o încântare să-i asculţi dizertaţia despre frică, „un fenomen instrumentat tot mai eficient şi astăzi, mai ales în politică şi geopolitică”.Despre cartea „Interviuri”, a scriitorului băcăuan Marius Manta, despre care ziarul „Deşteptarea” a consemnat la data apariţiei, a vorbit Ion Fercu, scriitor şi gazetar. Marius Manta, profesor, critic literar, publicist, redactor revista „Ateneu”, autor şi al volumelor „Literaturbahn” (2014), „Tată și fiu. Momente” (2015), „Ucenic la iconari” (2017), „Cronofiabile” (2020).
Doru Dinu Glăvan, preşedinte U.Z.P.R, publicist cu cinci decenii de experiență, reputat cronicar sportiv, ctitor al unui post regional de radio pe care l-a condus timp de 17 ani, a pus accent, în scurta sa alocuţiune pe scopul şi obiectivele uniunii profesioniste a ziariştilor, accentuând, şi dumnealui, pe responsabilitate, profesionalism, curaj şi încredere, coordonate esenţiale ale comportamentului gazetarului modern, care „are menirea să scrie cu credinţă, iubire, dar mai ales cu jertă”, fiind secondat de Cornel Cepariu, preşedinte al Filialei „Marius Mircu” Bacău a UZPR, care a remarcat că frica a fost depăşită şi prin curajul de a vorbi deschis despre frică, gazetari cu experienţă, împreună cu cei mai tineri. „Încrederea că, prin demersul său responsabil, gazetarul poate schimba lumea este o dovadă că a depăşit frica”, a punctat Cornel Cepariu. Soprana Andreea Simion a întregit , prin evoluţia de exceptţie , un eveniment remarcabil în Bacău.„Provocările colocviale” s-au încheiat cu o sesiune fecundă de întrebări şi răspunsuri, la care au contribuit atât invitaţii speciali, cât şi publicul prezent, în care, evident, subiecţii au fost gazetarii şi menirea lor în comunitate, în societate. Soprana Andreea Simon a întregit muzical imagine unui eveniment de referinţă în Bacău. Programul cultural pentru anul 2020 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Artă, Cultură, Tradiție – Călătorii spre eternitate”.
 
 
GHEORGHE BĂLŢĂTESCU –  UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *