◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

,,Eu cu cine votez?”

Iată întrebarea care va stărui în mințile multor alegători indeciși, până în ziua alegerilor din 27 septembrie. Alegătorii, membri fideli ai partidelor politice, care au pe liste candidați pentru alegerile locale, deja știu cu cine să voteze. Mai există încă „români cu drept de vot”, care încă nu au luat o decizie sau nu au găsit răspunsul potrivit la această întrebare, la „prima vedere destul de simplă”, dar pentru unii destul de complicată și plină de tot felul de provocări politice. Există alegători în comunitățile locale, care își fac anumite calcule și vizează, interesați, perspectivele  viitorului primar, consilier local sau județean. Ce să mai vorbim de rudeniile, prietenii, colegii de muncă sau chiar membri din familie, care candideză pentru a obține o funcție în administrațiile publice locale și județene? Răspunsul este clar! Cei mai apropiați vor vota cu ei…

Complexitatea relațiilor interpersonale și puzderia de partide, cu alianțe sau fără alianțe, fărămițează unitatea românilor în fața urnelor. Cineva spunea că în unele comunități locale, sătenii nu aleg neapărat reprezentanții unor partide, ci omul gospodar, de omenie, pe care l-au simțit alături de ei în ultimele mandate sau chiar încă de la primul mandat. În anumite administrații publice locale nu primează neapărat apartenența politică și liderii partidelor. Cele mai importante sunt prioritățile comunităților respective, dar mai cu seamă formulele „proiectate” de primar și consilierii locali în vederea rezolvării marilor probleme legate de: aprovizionarea cu apă în sistem centralizat; introducerea gazului metan în locuințe; întăbularea gratuită a terenurilor moștenite de la părinți; modernizarea drumurilor de pământ; accesarea de fonduri europene; încurajarea micilor afaceri locale în agricultură; susținerea unor investiții în domeniul agroturismului și multe alte aspirații adunate-n diverse dorințe majore, care țin de viața oamenilor simpli din comunitățile respective. Dacă există candidați dedicați și implicați pe deplin în viața comunităților respective, cu siguranță alegătorii vor găsi în ziua votăriirăspunsul cel mai bun și eficient la întrebarea: „Eu cu cine votez?”.

Extrem de importantă este consilierea detaliată, într-un limbaj accesibil, a alegătorilor în timpul campaniei electorale. Unii candidați au anumite prejudecăți și cred că alegătorii din mediul rural nu înțeleg sau nu sunt destul de receptivi la oferta lor electorală. Oamenii din popor au, cum se mai spune,„facultatea vieții”. Te percep foarte bine în momentele când ești sincer, deschis și constructivpentru folosul comunității. Candidații care nu sunt implicați suficient de bine, denigrează pe contracandidații lor în campania electorală sau promit că „vor face și vor drege” pentru comunitățile respective, în mod demagogic și cu infatuare, vor fi „taxați”la alegeri. Cei care  vor o funcție și nu sunt „cu picioarele pe pământ”, poate ar fi mai bine dacă și-ar lua  gândul de la bucuria nemăsurată de a avea succes în urma alegerilor. Atenție, mai sunt comunități locale unde alegătorii se înțeleg încă din timpul campaniei electorale, asupra celui care urmează să fie ales primar, chiar dacă fac parte din partide politice diferite… „Șefii spun una, dar noi știm cel mai bine, cine merită să fie primar în comuna noastră!”- a afirmat într-o altă campanie electorală un alegător echidistant, echilibrat, „cu capul pe umeri”, interesat de prosperitatea comunității sale.

Încă mai există alegători rebeli, care își rezervă dreptul „de a nu merge la vot”. Își permit să denigreze candidații, indiferent din ce formațiune politică fac parte, iar „logoreea” lor se aseamănă cu „lătratul  la stele” al câinilor înlănțuiți pe lângă casele gospodarilor. Acești cârcotași ar trebui „să tacă din gură” pentru că uneori „debitează numai prostii” și să țină cont de apostrofarea vehementă: „Cine nu votează să nu mai vorbească vrute și nevrute pe la crâșma din sat, pe la colțurile ulițelor sau la pălincie!”. Este adevărat că mai există pe alocuri și cârcotași, care au primit diferite „misiuni ofensive” menite să-i discrediteze în fața comunității pe unii contracandidați, în schimbul unor posibile  recompense discrete.

 Oricine ce-ar spune, pensionarii au fost, sunt și vor rămâne cei mai disciplinați și incoruptibili alegători. Poate sunt excepții, cine știe? Majoritatea dintre ei sunt foarte bine documentați și nu pot fi ,,duși cu zăhărelul” sau ideea din zicala potrivit căreia: ,, Tot ce zboară se mănâncă!”. Fie ca prin alegeri cinstite să fie aleși cei mai demni și loiali candidați pentru funcțiile „scoase la concurs” în campania alegerilor locale. Poate unii n-ar trebui să uite cuvintele lui William Shakespeare:,,Nu există moștenire mai prețioasă decât cinstea!”.Se pare că în anumite alegeri precedente din România a contat constatarea existentă în  cuvintele scriitorului american George Carlin: „Cinstea poate fi cea mai bună politică, dar este important de ținut minte că, aparent, prin eliminare, necinstea este a doua cea mai bună politică”. S-auzim de cinste în aceste alegeri! nu de tot felul de „șmecherii electorale”, stimați candidați, că vorba aia:„Nu iese fum fără foc !”.

Dumitru Țimerman/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *