◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Elena Postelnicu- corespondentul RRA în Italia, și membră a UZPR, a fost aleasă Secretar în Consiliul Directiv al Asociației Presei Străine din Italia

      Italia a reprezentat un centru de interes pentru lume începând din cele mai vechi timpuri. “Gran Tour”, voiajul de inițiere al vlăstarelor sus-puse, prevedea, încă din sec. al XVII-lea, o lungă etapă în Italia. Uneori foarte lungă: mormintele poeților Keats și Shelley se află la Roma. Ieșind din biserica Santa Croce de la Florența, Stendhal a simțit încântarea estetică recunoscută sub numele de “sindromul lui Stendhal”, iar Goethe, pe lângă mulți alții, a scris minunatul său “Voiaj în Italia”.

   În fond, am putea să spunem că au fost printre primii purtători de cuvinte, imagini și fapte despre “lume”. Un soi de corespondenți pe cont propriu.

   Cu alte cuvinte, patrimoniul artistic al Italiei, istoria sa, personalitățile care s-au născut pe aceste meleaguri și care au influențat lumea, politica sa, atât de anevoie de deslușit pentru “ceilalți” și, nu în ultimul rând, faptul că pe teritoriul Italiei se află…trei state – Italia, Vaticanul și San Marino, toate acestea au avut un efect magnetic asupra ziarelor din întreaga lume.

   La începutul sec.al XX-lea erau deja atât de mulți corespondenții străini la Roma încât au hotărât să pună bazele unei asociații. Așa s-a născut “Asociația Presei Străine din Italia”, în februarie 1912, la măsuța unui bar din Piazza Venezia.

   Asociație care există și astăzi, și care numără peste 350 de corespondenți din 50 de state. Printre aceștia s-au perindat mari nume de gazetari și scriitori – Gore Vidal, Jacques Nobecourt, John Earle, Peter Nichols…

   Asociația are un sediu, oferit de țara gazdă, în care se țin conferințe de presă, prezentări de carte și filme și în general tot ce poate înlesni munca ziariștilor din Asociație.

   Toate activitățile sunt coordonate și organizate pe baza unui statut, de un Consiliu Directiv compus din 8 consilieri, un tezorier, un secretar general și un președinte, care sunt votați an de an și nu pot fi candidați mai mult de doi ani consecutivi.

   Anul acesta, surpriză: a fost aleasă ca secretar, cu 98 de voturi din 100, Elena Postelnicu, corespondenta de la Radio România Actualități în Italia.

   Surpriză, deoarece grupul de jurnaliști români e alcătuit din 5 persoane față de aproape 40 de ziariști germani sau cei peste 20 de jurnaliști francezi.

   Americana Patricia Thomas, corespondent al agenției Associated Press și membră a Asociației din 1994, a fost aleasă ca președinte cu 100 de voturi.

   Cei care o cunosc bine pe Elena Postelnicu nu aveau totuși de ce să fie surprinși!     

   Este o jurnalistă cu calități rare în ziua de azi: e curioasă, pasionată de munca ei, prietenoasă, dar echilibrată și corectă. Și, mai ales, cu o neobișnuită facilitate de a stabili contacte și de a le folosi pentru a pune întruna la cale câte ceva ca “să iasă bine” România.

   Cu entuziasmul care o caracterizează, în preajma Sărbătorilor, Elena inventează, ba chiar organizează concerte de colinde, spectacole cu și pentru copii, cu coruri românești, prezentări de carte sau documentare și cine mai știe câte. Toate acestea, pentru ca italienii să ne cunoască mai bine, dar mai ales, spune ea, pentru “copiii români, născuți în Peninsulă, care nu cunosc tradițiile noastre, ca sa nu uite de rădăcinile lor”. Seriozitatea cu care pregătește aceste evenimente a făcut ca și Ambasada României în Italia, Ambasada României pe lângă Sfântul Scaun, Accademia di Romania din Roma și Episcopia Ortodoxă a României în Italia să susțină aceste evenimente. Un fel de recunoaștere, de răsplată pentru munca voluntară pe care Elena Postelnicu – pe lângă munca ei de jurnalist – o depune neostenit de mai mulți ani.

   În final, un zâmbet: în călătoriile pe care le facem cu Asociația Presei Străine, la fiecare oprire în locul pe care îl avem de vizitat, când coborâm din autocar, se aud colegi americani, nemți sau francezi strigând “este vreun român pe aici?” Asta pentru că toți s-au obișnuit cu colega lor Elena care, cu zâmbetul pe buze, pe ploaie sau pe vânt, nu ratează nicio ocazie să facă un interviu cu românii din Italia sau cu italienii care iși spun părerea despre România.

   Ideal ar fi ca România să aibă astfel de jurnaliști, de corespondenți, în toate țările, ca să fie oglinzi curate pentru imaginea țării noastre. 

   Așadar, da, Elena, acum în Consiliul Directiv al Asociației Presei Străine din Italia.    

   Așadar, pentru prima dată în istoria Asociației Presei Străine, un român a fost ales în Consiliul Directiv. 

   La anul vrem mai mult!!

  

   Tatiana Covor, corespondental agenției AM PRESS la Roma

 

                                       

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *