Mai precis, proiectul pus în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății prevede ca băuturile energizante să nu mai poată fi vândute persoanelor care nu au împlinit 18 ani. În caz contrar, amenzile încep de la 5.000 de lei și pot urca până la 25 de mii de lei.

Ce prevede proiectul
  • Se interzice comercializarea băuturilor energizante persoanelor cu vârsta sub 18 ani, inclusiv prin comerțul online și/sau alte metode de vânzare la distanță.
  • Se interzice comercializarea băuturilor energizante prin automate, cu excepția celor amplasate în clădirile cu destinație exclusivă spațiilor pentru birouri.
  • Se interzice comercializarea băuturilor energizante în unităţile sanitare şi în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar, inclusiv prin automate din incinta acestora.

De ce sunt periculoase băuturile energizante

Potrivit Hotărârii de Guvern, băuturile energizante sunt definite drept băuturile care conţin combinaţii variate de carbohidraţi vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanţe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona şi alţi compuşi cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Cafeina este un alcaloid extras din cafea şi ceai, cu efect excitant asupra sistemului nervos şi stimulent al inimii;

Taurina este un aminoacid produs în organism sau compus de sinteză cu efecte la nivel cardiovascular, asupra sistemului nervos central şi muscular;

Carnitina este un aminoacid care se formează în rinichi şi ficat, din lizină şi metionină fiind responsabilă cu transportul acizilor graşi în mitocondrii, unde sunt transformaţi în sursă de energie;

Guarana este o plantă (Paullinia cupana Kunth) originară din America de Sud care conţine guaranină, substanţă cu efect stimulant asupra sistemului nervos.

Glucuronolactona este un metabolit şi carbohidrat natural al organismului, format la descompunerea glucozei. Substanţa sintetizată chimic este adăugată în băuturile energizante pentru rolul energizant.

 

Întregul document poate fi consultat aici.

capital.ro