◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Ziua tragică în care tenisul mondial s-a schimbat. A murit pe teren

Descalificarea lui Novak Djokovic de la US Open ne aduce aminte de o tragedie petrecută în urmă cu 37 de ani la turneul de la Flushing Meadows, a cărei victimă a fost tot un arbitru. 10 septembrie 1983 este ziua tragică în care tenisul mondial s-a schimbat.

Ziua tragică în care tenisul mondial s-a schimbat

Liderul mondial Novak Djokovic a lovit cu mingea în gât o arbitră de linie și a fost descalificat zilele trecute de la US Open. Turneul american a mai avut în trecut parte de episoade în care au fost implicați și arbitri, însă unul dintre ele a avut un deznodământ tragic. Se împlinesc 37 de ani de la tragedia care a dus la schimbarea unor reguli în tenis.

10 septembrie 1983 este ziua în care tenisul mondial s-a schimbat. Atunci s-a produs cea mai mare tragedie din istoria tenisului, rememorată de cotidianul Marca. Se întâmpla în timpul finalei de juniori de la US Open, dintre suedezul Stefan Edberg și australianul Simon Youl.

Pe atunci, un sportiv ce se anunța un viitor star al tenisului mondial, Stefan Edberg disputa finala de juniori la US Open, pe care avea să o și câștige, 6-2, 6-4. Dar înaintea triumfului, în timpul meciului a fost protagonistul unui moment care a dus la o tragedie ce a schimbat regulile tenisului. Suedezul a servit puternic și mingea l-a lovit în testicule pe arbitrul de linie, Dicks Wertheimer, care și-a pierdut echilibrul și a căzut cu scaunul pe spate. Doar că, în cădere, arbitrul în vârstă de 60 de ani s-a rănit la cap și a suferit un atac cerebral.

Transportat de urgență la un spital de lângă complexul unde avea loc turneul, arbitrul a murit cinci zile mai târziu. Familia arbitrului s-a luptat în instanță și a cerut despăgubiri de 2,25 de milioane de dolari. Tribunalul suprem a acordat doar 165.000 dolari, decizând că mingea expediată de Edberg nu a fost cauza morții.

Dar, de atunci, tenisul mondial s-a schimbat. ITF a decis că arbitrii de linie nu mai au voie să stea pe scaun când se joacă un game.

Stefan Edberg, o carieră încununată de succes

Stefan Edberg și-a început ascensiunea după triumful în finala de juniori de la US Open, de acum 37 de ani. Acum în vârstă de 54 de ani, acesta a avut o carieră încununată de succes.

De-a lungul timpului, Stefan Edberg a cucerit 41 de titluri, cucerind nu mai puțin de șase turnee de Grand Slam: Australian Open (1985, 1987), Wimbledon (1988, 1990) și US Open (1991, 1992). Pe 13 august 1990 devenea numărul 1 mondial.

impact.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *