A apărut CERTITUDINEA nr. 17

„JIDANII ÎN RĂZBOI” – un document fundamental pentru înțelegerea istoriei interbelice a României
Documentul la care se face referire vede lumina tiparului pentru prima dată, după 95 de ani. Niciun istoric român nu l-a folosit ca material de lucru în studiile și scrierile de specialitate, niciunul nu l-a pomenit măcar. Și totuși el este un document fundamental pentru înțelegerea istoriei interbelice a României, în speță a relațiilor româno-evreiești. Cu atât mai mult cu cât suntem în Anul Centenarului. Căci trebuie să știm ce anume celebrăm. Marea Unire a fost precedată de convulsii teribile, despre care nu știm aproape nimic. Aceste convulsii trebuie știute și asumate. Toate. Și eroismul, și trădările. Și ale noastre împotriva noastră, dar și ale altora împotriva noastră.
Documentul amintit este înscris în categoria „Documente oficiale” editate de Camera Deputaților și a fost tipărit în 1923. Titlul documentului este „JIDANII ÎN RĂZBOI” și cuprinde, conform explicațiilor aferente, „Discursul rostit, în ședințele Adunării Deputaților de la 17-18 iulie 1918, asupra Proiectului de Lege a Împământenirii Streinilor născuți în țară, de Dl. Prof. A.C. CUZA”, dar și dezbaterile parlamentare în ansamblul lor.

DIN SUMAR
MIHAI EMINESCU. Pentru libertatea presei si a jurnalistului ● COMUNICAT DE PRESĂ. Ministrul Culturii și Ministrul Afacerilor Externe chemați în judecată pentru logo-ul Centenarului ● Un politician israelian proclamă SUPREMAȚIA rasei evreiești ● CORNELIU FLOREA. Rătăcirile unui psihopat: Dan Alexe ● MIRCIA CHELARU. A 13-a Zodie ● DAN PURIC. Eu veneam de la Gheorghiu-Dej, el venea de la Isus Hristos ● MIRON MANEGA. Stâlpii pieţei mondiale de artă: Gheorghe Bellu, Leo Castelli şi Ileana Sonnabend. Toţi trei au intrat pe „orbită”, plecând din România ● TEMĂ DE GÂNDIRE. „Mein Kampf” și reconsiderarea lui Hitler de către un rabin din Tel Aviv ● POLIȚIA MORALĂ. Cătălin Berenghi: „Memoriile mele încep să dea roade” ● MEDITAŢIILE UNUI SECUI. Nagy Attila: Sursele cunoașterii eminesciene ● CIPRIAN CHIRVASIU. Paradoxul Zanon: învierea unui mort capitalist printr-o acțiune de tip bolșevic ● ȘERBAN POPA. Adevărul despre democraţie sau despre democrație în America și în lume ● GEORGE LIVIU TELEOACĂ. Dragonul dacic și Lupa Capitolina, criterii ontologice de unitate a Patriei Europene ● „JIDANII ÎN RĂZBOI” – un document fundamental pentru înțelegerea istoriei interbelice a României ● MAI STALINISTĂ DECÂT LEGEA 217 – Comunicat U.Z.P.R

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.