default-logo

Dialog jurnalistic purtat, la Bacău, cu responsabilitate și încredere despre frică

Seria „Provocărilor colocviale”, manifestări organizate de Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău, a continuat, la sfârșitul săptămânii abia încheiate cu o dezbatere pe tema „Despre frică, responsabilitate și încredere”, organizată în parteneriat cu Filiala „Marius Mircu” Bacău-Neamț a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR). Tema a fost inspirată de realitatea prin care trecem în condițiile pandemiei de coronavirus și nu numai, dar și de aparițiile recente, la Editura UZPR, a două lucrări scrise de doi titani ai gazetăriei Românești, Neagu Udroiu și Corneliu Vlad, care abordează principii și noțiuni legate de preceptele puse în dezbatere, și a interesantului volum de interviuri apărut recent sub semnătura jurnalistului băcăuan Marius Manta. La acest eveniment a fost prezent și Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR. Iar manifestarea a fost decorată muzical de interpretarea excepțională a unor arii din opere și operete a sopranei Andreea Simon.

La evenimentul, care a avut loc chiar în ziua în care am comemorat 12 ani de la trecerea la Cele veșnice a patronului spiritual al filialei din Bacău a UZPR, Marius Mircu, (4 septembrie) au participat subprefectul Narcis Jitaru, Dumitru Brăneanu – președintele Filialei Bacău a Uniunii Scriitorilor din România, membri ai Filialei „Marius Mircu” a UZPR, scriitori, oameni de afaceri, profesori și oameni politici băcăuani.

Moderatorul dezbaterii a fost actorul Gheorghe Geo Popa, directorul centrului de Cultură „G. Apostu”, caracterizat de președintele Filialei Bacău a UZPR, Cornel Cepariu, ca „un veritabil Ulise al culturii românești, vrăjit uneori de sirenele politicii, dar reîntors acasă pentru a apăra un perimetru cultural de excepție al României”.

Prima carte prezentată, scrisă de Neagu Udroiu, are titlul „Jurnalismul. Studenție fără frontiere” (vol. I-II), iar cea de a doua, semnată de Corneliu Vlad, „Cavalerii Noii Apocalipse. Nu vă fie frică!”. Alături de aceste lucrări a fost prezentat și volumul „Interviuri”, al jurnalistului și criticului literar băcăuan Marius Manta.

Cine dictează frica și cum o învingi

Ce este frica și cum se manifestă ea – s-a întrebat, de la început Neagu Udroiu – și ne-a amintit de două dintre vorbele care ne-au rămas din înțelepciunea poporului român: „frica păzește bostănăria” și despre ceea ce cred românii că ar fi „un om cu frica lui Dumnezeu”. Dar – a subliniat vorbitorul -, frica este asimilată cu teama, cu riscul, și a lansat două motive de meditație: „cine dictează frica și, evident, cum izbândești în lupta cu propria frică”. Astăzi – ne-a mai spus Neagu Udroiu -, alături de noțiunea de „frică” stă și aceea de „criză”. Chiar presa internațională este adesea făcută „din frica de a nu pierde”, prin imboldul ieșirii în stradă să te bați până la capăt pentru victoria ta”. Autorul celor două noi volume despre jurnalism a venit și cu exemple din filmul „Cetățeanul Kane”, dar și din istoria unor celebre publicații internaționale și din evoluția unor celebri ziariști, precum Pullitzer, și a explicat cum s-au confruntat ei cu sentimentul de frică și cum au tratat situațiile generatoare de frică, precum situația conflictuală dintre SUA și Cuba. Un alt exemplu folosit a fost cel al scandalului politic și al succesului mediatic numit generic „Watergate”. La final, Neagu Udroiu a subliniat responsabilitatea pe care o are jurnalistul atunci când abordează un subiect, în special în a argumenta temeinic orice afirmație, ceea ce presupune a aplica regula de aur a acestei meserii: documentarea din cel puțin trei surse.

„Lucrarea mea pornește de la faptul că un ziarist trebuie să aibă mentalitate pozitivă. Este o temă cu care am luat contact de mai multe ori de-a lungul anilor, pornind de la un adevăr: când am intrat în jurnalistică nu am avut ce să citesc. Astfel am vrut să scriu cărțile pe care le-aș fi citit atunci când învățam meserie. Lucrarea este un amestec de istoria presei în lume (despre istoria presei de la noi am scris anterior alte trei volume), de teoria presei și de practica presei. Am vrut să ilustrez ce face un om care lucrează în acest domeniu”.

Neagu Udroiu

Politicienii și mass-media pot induce frica

Corneliu Vlad a început să-și scrie cartea prezentată în Bacău acum vreo zece ani, dar a publicat-o abia acum, pentru că a constatat că se potrivește foarte bine analizării situației actuale din ceea ce el însuși a numit „această pseudo-pandemie”. Dar cartea nu spune nimic despre Covid-19. Autorul a spus că a pornit de la zombii pe care i-a sesizat de-a lungul anilor în discursurile politice: criza, terorismul, pandemiile, încălzirea planetei etc. Și a ajuns la concluzia că interesele politice, geopolitice și economice au rolul lor în astfel de situații. Dar și la convingerea că frica trebuie dimensionată în funcție de gravitatea fenomenului. Ea poate fi influențată și de politicieni și de mass-media. Iar dacă până acum „ne-am speriat”, de acum încolo „trebuie să sperăm”.

Continuare pe donedelaeconomic

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.