◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Scriitorul, publicistul și omul de cultură NICOLAE DANCIU PETNICEANU a pornit spre cele veșnice

Scriitorul, publicistul și omul de cultură NICOLAE DANCIU PETNICEANU,  în seara  zilei de 8 septembrie 2020  a pornit spre cele veșnice, lăsând în urma sa în durere și tristețe, familia, prietenii, colaboratorii și pe toți cei care l-au cunoscut și l-au apreciat.

     Născut la 11 aprilie 1936 în satul Petnic (Caraș Severin ) și locuitor al Orșovei în perioada 1961 – 1967,  și-a dovedit de tânăr calitățile de jurnalist și scriitor.

     Absolvent al Școlii Militare M.A.I. și al Universității din București – Facultatea de limba și literatura română,  a rămas pentru totdeauna un pasionat al scrisului prin intermediul căruia reușea să-și manifeste dragostea pentru limba și istoria României, pentru adevăr și dreptate, pentru valoare și competență.

     În anul 1964 la vârsta de 28 ani a debutat în presă cu articolul ,, Bazarul din Tufăriʼʼ, publicat în ,,Drapelul roșuʼʼ, în care apăra interesele muncitorilor minieri de la mina Tufări ( Raionul Orșova ). Ulterior s-a stabilit în Timișoara și a continuat îndeletnicirea de scriitor și publicist în paralel cu activitatea militară.

     A publicat proză scurtă, eseuri, diverse articole și reportaje în peste 50 de publicații, iar 35 de cărți le-a scos la cele mai importante edituri din țară. A editat cinci reviste la Timișoara și Mehadia (unde se retrăsese după pensionare). A fondat Societatea literar artistică ,,Sorin Titelʼʼ din Banat în 1988 și Clubul Cultural Mihai Eminescu în 2000 la Timișoara. A montat și dezvelit creștinește, plăci comemorative  unor ilustre personalități ( 17 în Timișoara, 1 în satul Sipet, 1 în satul Izvin, 1 în Băile Herculane, 5 în Mehadia, 2 în Plugova, 1 în Valea Bolvașnița, 4 în Petnic, 1 în Caransebeș. A luat inițiativa executării a 6 monumente dedicate eroilor neamului și unor scriitori importanți ai României.

     Ajuns la Mehadia, cu ajutorul autorităților locale, a dus o intensă activitate culturală prin editarea a trei reviste : ,,Eminescuʼʼ, ,,Vesteaʼʼ și ,,Icoane Bănățeneʼʼ.

     Cetățean de onoare al comunei Mehadia, Nicolae Danciu Petniceanu a adus o contribuție majoră vieții culturale de aici prin organizarea unor ample acțiuni culturale în toate satele aparținătoare comunei.

     Nicolae Danciu Petniceau  membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și președinte al Societății literar artistice ,,Sorin Titelʼʼ din Banat, a fost un pasionat eminescolog și un permanent îndrăgostit de valorile culturale și istorice naționale.

     În ultimii ani, sub patronajul Asociației Pensionarilor din Orșova, am realizat în municipiul Orșova acțiuni culturale comune, cu ocazia cărora am observat dragostea și plăcerea de a se afla în mijlocul publicului de aici.

     Dar, boala nemiloasă îl urmărea din umbră și iată i-a curmat suflarea tocmai acum când demarase importante alte acțiuni. În multiplele noastre convorbiri telefonice, când boala îl țintuia la pat acasă sau la spitalele din Timișoara, am descoperit același caracter puternic deși făcea față cu greu durerilor cumplite. Cu numai o zi înainte de a se stinge, mi-a venit prin poștă ultimul număr al revistei ,,Eminescuʼʼ pe care mi-o promisese în urmă cu o săptămână. În orele următoare , când am pus mâna pe telefon să-i mulțumesc, m-a izbit dureroasa veste a retragerii sale la cele veșnice.

     Era conștient că se apropie sfârșitul și spera ca în vara acestui an să-și mai întâlnească prietenii pentru ultima oară acasă la Mehadia. Se pare că programul divin era altul !

     Cu deosebit regret pentru tragica despărțire, colectivul redacției ,, Tribuna seniorilor orșoveni ʼʼ transmitem sincerele noastre condoleanțe familiei îndurerate !  Dumnezeu să-l odihnească în pace !

     Cale lină  maestre, pe drumul veșniciei universale !

                                                                                                                                                                Ing. Andrușa R. Vătuiu

   Redactor – șef

 

uzpcarasseverin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *