ELIAN BĂCILĂ / Pictorul de Negru

Lumina înseamnă viaţă

Maestrul picturii de negru, Elian Băcilă, este în atenţia vieţii artistice cu proiectul pictura abstractă în muzica concretă. Prima parte se numeşte “Travel” iar în curând se va finaliza partea a doua care poartă denumirea “Believe” şi este dedicată părintelui muzicii electronice şi new wave din România, Rodion G.A., cu care maestrul colaborează la realizarea proiectului. Este un proiect măreţ, unic şi original la reuşita căruia îşi vor aduce contribuţia voci mari şi instrumentişti de seamă.
Arta plastică a artistului Elian Băcilă plasată în zona abstractă a tuşelor de negru este conexată organic cu zona de muzică şi sunete din natură.
Conform teoriei, negrul nu este culoare, dar, surprinzator la pictorul Băcilă negrul produce culoare şi lumină. Sunt luciri cromatice într-o paletă bogată de nuanţe datorită reflexiei luminii în anumite zone intenţionat create de autor.

Dacă lumina ambientală este obturată sau privitorul nu mai este plasat în faţa tabloului, lucirile reflectate dispar. Cu alte cuvinte, fără lumină şi fără privitor arta dispare. Creaţia artistului vizual Elian Băcilă este guvernată de ‘’Legea unităţii şi luptei contrariilor”, una din legile fundamentale ale dialecticii, care dezvăluie sursa automişcării şi dezvoltării obiectelor şi fenomenelor. Izvorul dezvoltării este contradicţia dialectică. Obiectele şi fenomenele prezintă unitate

 

a şi lupta părţilor contrare. Contrariile sunt acele laturi şi tendinţe ale obiectelor şi fenomenelor ce se exclud, dar se si condiţionează reciproc.
Contrariile tablourilor pictorului Elian Băcilă sunt: negrul şi albul, negrul absolut şi lumina colorată reflectată, suprafeţe mate şi lucioase, negru plat şi negru în relief. Toate aceste elemente reprezintă forţa motrice şi o sursă de dezvoltare continuă a acestui interesant concept.
Ca o recunoaştere a activităţii în acest domeniu artistul plastic Elian Băcilă a primit de la OSIM Certificatul de înregistrare a mărcii “ELIAN BĂCILĂ, PICTORUL DE NEGRU”.

Dragoş Nicolae Lupu

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.