default-logo

Concursul „Fii un Artist al Dunării!, ediția 2020”

Dragi prieteni ai revistei NATURA,

Vă informăm că Mişcarea Ecologistă din Moldova în calitate de Punct Focal al DEF, împreună cu secretariatul DEF şi revista ”Natura”, la inițiativa Global Water Partnership Central & Eastern Europe anunță lansarea concursului internaţional şcolar „Fii un Artist al Dunării 2020„. 

Acest concurs încurajează copiii să atragă mai multă atenție la râurile din preajma lor, să reflecteze asupra a ceea ce înseamnă mediul înconjurător și să creeze opere de artă originale pentru a sărbători regiunea Dunării. Astfel, copiii din toate școlile, ONG-urile, cluburile, centrele de zi sau asociațiile pentru copii care fac parte din bazinul Dunării sunt invitați participe cu lucrări creative la concursul „Fii un Artist al Dunării”, care leagă mii de copii din întreg bazinul fluviului Dunărea începând cu anul 2004.


Modificări datorate pandemiei de Covid-19

În contextul pandemiei de coronavirus și a situației excepționale din toate țările dunărene, secretariatul DAM anunță schimbări majore legate de desfășurarea în acest an a concursului. Mai exact, acesta se va desfășura în ultimul trimestru al anului 2020 și va avea un calendar modificat.

Așadar, în acest an concursul începe în lunile septembrie și octombrie. Selecția câștigătorilor la nivel național va avea loc la începutul lunii noiembrie, iar câștigătorii la nivel internațional vor fi desemnați în a doua jumătate a lunii noiembrie.


Detaliile concursului:

  • În acest an motto-ul concursului este „Descoperă Dunărea
  • Participanții trebuie să fie cetățeni ai unei țări care face parte din bazinul Dunării (Germania, Austria, Cehia, Republica Slovacă, Ungaria, Slovenia, Croația, Bosnia și Herțegovina, Serbia, Muntenegru, România, Bulgaria, Moldova și Ucraina).
  • Sunt propuse două categorii de participanți: juniori (6-11 ani) și adolescenți (12-18 ani).
  • Participanții se pot înscrie fie în mod individual, fie în grup de maxim 4 persoane, fie la nivel de clasă.
  • Există trei categorii de concurs: lucrări de artă, videohărți (noutate)
  • Competiția se desfășoară la două niveluri: național și internațional. Juriul din R. Moldova va selecta şi premia câştigătorii la nivel naţional, iar lucrarea care va acumula cel mai mare punctaj va participa la etapa internațională a concursului.
 

Copiii care doresc să participe la concurs trebuie să meargă pe malul unui râu (în mod ideal Dunăre sau un afluent al Dunării; în cazul Republicii Moldova – fluviul Prut și afluenții săi) și să creeze o piesă de artă ecologică, să înregistreze un material video sau să creeze o hartă. Această nouă categorie, anunțată în premieră, cere copiilor să exploreze malul râului și să creeze o hartă cu diferite puncte considerate interesante de către ei. Harta poate marca diverse locații de interes (de exemplu castel sau cetate), locuri semnificative care evidențiază biodiversitatea, locuri de recreere (plaje, parcuri, piste pentru biciclete etc.) și, de asemenea, locuri care ar putea avea nevoie de mai multă atenție (de exemplu, zone aflate în stare proastă sau care necesită curățare, zone inundate etc.). Harta poate dezvălui și câteva fapte curioase sau mai puțin cunoscute despre râu.

Participanții la concurs trebuie să fotografieze lucrarea şi să o expedieze în adresa MEM. Fiecare lucrare trebuie să fie însoţită de titlu/nume autor/clasă/vârsta/ şcoala/profesorul coordonator şi trebuie expediată până pe 20 octombrie 2020 la adresa poştală: str. S.Lazo, 13, Chişinău, MD 2004 sau prin e-mail mem@mem.md, cu menţiunea „Concursul „Fii un Artist al Dunării””.

Lucrarea care a luat locul 1 în cadrul concursului „Fii un artist al Dunării 2019”. Autor: Vadim Zatic, Gimnaziul Corjova, s. Corjova, r. Criuleni.
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.