default-logo

Scriere și descriere 

 
În întâlnirile mele cu diverse manuscrise și autori, vorbesc în calitate de om care a moșit un număr consistent de cărți și publicații pe parcursul câtorva decenii, am observat un lucru a cărui subliniere mi se pare benefică pentru înțelegerea mai bună și, în consecință, împlinirea actului literar creator, a scrisului publicistic în general, dacă vreți. 
Scrierea, luată ca simplă înșirare de cuvinte pentru a transporta informații, sentimente, observații etc. asemenea vagoanelor unui tren de marfă, oricât de riguros ar fi înfăptuită lingvistic, nu va putea fi altceva decât un cărăuș destoinic și cinstit. Unui asemenea transportator, oricât de corect în intenții și fapte, îi va fi greu să urce temperatura destinatarului de la răceala unei bucurii mărunte, firești de altfel, datorate primirii corespunzatoare a mărfii în discuție, la căldura emoției provocate de un aport personal și original. Pentru a efectua acest salt, care ar putea fi considerat un pas necesar pe drumul creației, gestionarul transportului, adică înșirătorul de cuvinte, ar fi cazul să se comporte oarecum fraudulos și să arunce câte o privire prin vagoane. Pur și simplu pentru a putea adnota, pe foaia de însoțire a mărfii, propriele-i impresii. Adică să producă descrierea, acea minimă condiție a zvâcului creator. Numai odată cu realizarea acestui deziderat, conștientizarea diferenței clare dintre scriere și descriere, cu toate nuanțele și nuanțările dobândite prin exercițiu, și transpunerea ei în practică, se poate vorbi despre creativitate.
În fond, totul depinde doar de ceea ce vrem, de aspirațiile noastre. Poate nici măcar nu e cazul să fiu luat în serios. Condițiile libertății depline de exprimare nu doar ne permit, ci chiar ne încurajează să alegem. Putem răspâdi mirosul comun, al unei transpirații lipsite de orice ambiție, scriind pur și simplu, fără nicio implicare emoțională, fără relief, anost. Dar ni se oferă și posibilitatea ademenirii cititorilor cu aromele elevate ce însoțesc efortul descrierii, într-un anume fel frauduloase, și tocmai de aceea originale, cu șanse de a sfida imposibilul. 
 
 
Firiță Carp  / UZPR
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.