◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Una dintre cele mai frumoase legende ale Maramureşului, la TVR 1

Pintea, cu Florin Piersic – în seara blockbusterului  românesc, sâmbătă, 26 septembrie, de la ora 21.10

„În ţara de aur şi de cremene a Maramureşului, s-au zămislit de-a lungul a trei veacuri, ajungînd pînă la noi, numeroase legende în jurul eroului popular GRIGORE PINTEA, supranumit VITEAZUL… Filmul nostru vă propune o posibilă întruchipare a acestui erou…”  

Acesta este începutul uneia dintre cele mai îndrăgite legende româneşti, transpuse pe peliculă. Filmul artistic Pintea, inspirat din viaţa haiducului cu acelaşi nume, a devenit, prin reacţia publicului larg, un real blockbuster autohton.

Despre Pintea Haiducul, acest „Robin Hood” al Maramureşului legendele dăinuie şi după mai bine de 300 de ani de la dispariţia sa. Numeroase legende vorbesc despre vitejia sa şi de calul său năzdrăvan. Se spune că Pintea ar fi inventat un aparat de zbor, dar şi că ar fi ascuns în munţi comori care nu au fost găsite nici astăzi, deşi sunt căutate încă. Aşa că multe legende sunt despre „berbințele (bărbânțele) cu galbeni” ale lui Pintea, ascunse în peșteri din diverse regiuni. Una dintre ele se zice că se vede şi astăzi pentru că se deschide la şapte ani odată. Alte legende îl consideră pe Pintea un erou înzestrat cu puteri supranaturale, aşa cum este legenda pietrii de hotar dintre Tăuţii de Sus şi Baia Sprie, care spune că Pintea ducea o piatră de moară în coada toporului, iar locul unde a fost aruncată marchează hotarul . O altă legendă spune că în noaptea de Sânzâiene, Pintea a cules o floare care i-a dat puteri magice. Există şi o legendă legată de moartea lui – care spune că Pintea a fost omorât de „ trei grăunţe de k’iper şî trei grăunţe de grâu de primăvară şi trei cuiuţă de potcoava calului di fier şi tri grăunţe de tămâie.” Chiar şi azi maramureşenii povestesc despre izvorul lui Pintea, stânca lui Pintea, comoara lui Pintea sau zborul lui Pintea. Isprăvile lui au circulat întâi sub formă de balade, iar unele dintre ele s-au transformat în poveşti de spus la un pahar de vorbă. Cât vezi cu ochii, aproape că nu există sat în care oamenii locului să nu cunoască vreo legendă despre haiducul Maramureşului.

În filmul Pintea, în regia lui Mircea Moldovan, faptele reale din consemnările istorice au fost împletite atât cu legendele şi credinţele populare, cât şi cu fapte imaginare, dând naştere la o producţie cinematografică de succes. Pentru modul magistral în care inegalabilul Florin Piersic a interpretat rolul lui Pintea, în semn de omagiu, Consiliu Local al Municipiului Baia Mare i-a acordat în 2008 actorului titlul de „Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *