◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Patima comunicării mediatice

„Credibilitate, acuratețe, preocupare în interes public  – iată aria de concentrare valorică a gazetarului și a muncii sale. Sunt însemnele de blazon ale profesiunii sale”. Este cheia lecturii celor două volume publicate recent la editura Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România de către unul dintre cei mai experimentați slujitori ai media din țara noastră timp de cinci decenii, Neagu Udroiu. Titlul, „Jurnalismul: Studenție fără frontiere” mărturisește dintru început dorul autorului de cunoaștere, de a fora după necunoscute prețioase, de navigare prin mări tainice spre limanuri cu dezvăluiri fermecătoare. Una după alta experiențele sale pe toate meridianele, din Japonia în statele Unite, din  Africa în Europa, toate se așează în cele două volume ca un itinerar plin de informație, de impresii frumos alcătuite și prezentate într-un stil rafinat de-a lungul anilor dedicați cu pasiune și cu inteligență comunicării cu semenii. Convins de valoarea onestității în publicistica profesionistă, Neagu Udroiu explică din  capul locului ce înseamnă o călătorie fascinantă prin lumea jurnalisticii: „Lucrarea față juxtapune însemnări ale autorului ivite de-a lungul timpului în căutările autorului preocupat să sesizeze pagini semnificative din istoria presei, să descifreze date relevante cu privire la teorii jurnalistice, să exerseze calificat și persistent, în interiorul rezervat informației și comunicării de masă”. 

  Neagu Udroiu desfășoară cultura sa profesională ca pe un  uriaș stindard pe care cititorul călător prin lumea fascinantă a gazetăriei să îl urmeze ca să descopere atât interiorul mecanismelor presei cât și figurile creatoare ce mărginesc aleile marilor inovatori în arta construirii ziarelor, a posturilor de radio sau a televiziunilor. El are un  ascendent impresionant asupra altor cronicari ai mesajelor mediatice pentru că a practicat cu succes jurnalismul de cotidian,  jurnalismul de radio, de televiziune și, caz rar, jurnalismul agenției de știri. Înainte ca să-și valorifice experiența, cultura și înțelepciunea în diplomație pe timpul în care a fost ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al României în Finlanda și Estonia (2001 – 2006), Neagu Udroiu a activat prodigios în acest segment al infosferei, puțin cunoscut la noi, deși a fost și rămâne un domeniu de forță pentru jurnaliștii de toate orientările, de toate specializările, jurnaliști de informație sau de opinie pentru că agenția de știri, Agerpres în cazul nostru, este ca un centru de comandă în care vin date din teren (local, național sau internațional) furnizate de proprii reporteri și corespondenți sau de agenții partenere, pentru ca după o prelucrare care să le facă accesibile tuturor necesităților organizațiilor media, să fie răspândite cu rapiditate către abonați. 

Ceea ce a sesizat cu acuitatea profesionistului Neagu Udroiu în periplu său prin numeroase redacții din lume a fost ceea ce numește Foamea de performanță. Căutarea febrilă a drumului direct către cititor, ascultător sau telespectator a pus într-o mișcare continuă cotidienele gigant din Japonia, „surorile tv” americane CBS, NBC, ABC, pionierii de pe Tamisa, de pe Rin și de pe Sena, i-a provocat pe Pulitzer și pe cei care i-au preluat trena și s-au ridicat până la valoarea premiului ce-i poartă numele. Atent cu demersul său de descriere a unei lumi puțin cunoscute din exterior, autorul decelează structura primei pagini a cotidianului de mare tiraj (și influență), semnificația și rigorile știrii (pe care tare bine ar fi să le cunoască și noii menestreli de la porțile cetății mediatice românești), structura și normele interviului, considerat de novici drept cel mai accesibil gen, dar, care, de fapt, este un produs mediatic de mare complexitate, consumator de energie, efort, documentare și abilitate, așa cum relevă fragmentele propriilor interviuri colecționate de Neagu Udroiu în toată lumea. El pornește de la convingerea că orice întrebare își are un răspuns. Nu este doar titlu de capitol este o afirmație ilustrată de consemnarea opiniilor și a discuțiilor cu jurnaliști de marcă de la New York Times, de la National Observer, de la agenția China Nouă, de la Le Monde, de la BBC, de la agenția Tass, de la agenția UPI, de la ziarul guineez Horaya. Aceste schimburi de vederi între profesioniști cu experiență aduc concluzii convingătoare despre cei care animă platforma mediatică mondială și influențează mersul industriei media prin opiniile și concluziile lor. De exemplu, discuția cu editorialistul washingtonian (columnist) Jack Anderson, onorat cu premiul Pulitzer, lămurește statutul și valoarea reporterului de investigații, care este: „Omul înzestrat cu o mare doză de curiozitate, cel care trebuie să înțeleagă sensul faptelor. Ancheta este o categorie din «lumea bună» a presei. Intră în seria îndeletnicirilor de dificultate. Abilitatea anchetatorului de descoperire a adevărului trebuie să se situeze deasupra abilității celor ce încearcă să ascundă adevărul”. De-ar citi și reporterii noștri de gumilastic asemenea edicte, ar crește credibilitatea presei românești!  

Ca jurnalist de cotidian, de radio, televiziune și de agenție de știri, Neagu Udroiu a relatat de la marile evenimente ale planetei pentru publicul românesc, cu o statornică preocupare pentru adevăr, pentru fapte și cu adâncă reverență în fața limbii române. Volumul al doilea adună relatările sale din locuri și perioade diferite, de la biroul prezidențial austriac din palatul Hofburg la urmele eroismului românilor la Plevna, de la Geneva la Rio de Janeiro, de la Cannes la Nairobi, de la Quito la Borobudur, de la Moscova la Hiroshima. Fascinante, aceste escale aduc semnificații profunde dincolo de emoția firească a celui care le parcurge cu pasul. Departe de a fi doar o vitrină cu trofee, merituoase în sine, relatările și impresiile la cald de la momente ce au marcat soarta planetei și chiar istoria României, dovedesc dedicația și pasiunea jurnalistului, a cronicarului Neagu Udroiu pentru cunoașterea lumii în care trăim prin fapte, personalități și situații receptate la fața locului, direct, în contact cu decidenții majori ai momentului. Cu sinceritatea ce-l caracterizează, în virtutea experienței sale vaste, Neagu Udroiu își atrage cititorul să-l însoțească în toate aceste momente semnificative și-i face o mărturisire dezarmantă: „O aventură intrarea mea într-o redacție… M-a recomandat o anume poftă, încă din copilărie, de a scrie la ziar. Îmi și apăruse numele prin rubricuțe de ocazie. Dar nu mă gândisem că aș putea merge pe cărările presei”. Aceste cărări au devenit drumuri largi care de multe ori l-au dus în locuri în care puțin ajung și încă și mai puțini au darul să le descrie, să le retrăiască ca să le împărtășească altora. Neagu Udroiu a dovedit prin cele două volume că a încheiat demult studenția jurnalismului și a devenit un maestru al comunicării mediatice. 

Nicolae Melinescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *