◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Prima întâlnire a filialei presei culturale a UZPR la Cisnădioara

Sâmbătă, 26 septembrie, la Cisnădioara, într-un cadru natural feeric, jurnalistul Adrian Suciu a organizat primul eveniment al Filialei Presei Culturale a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, după ce înființarea noii filiale a fost anunțată oficial la Muzeul Literaturii din București. Au participat numeroși jurnaliști, membri ai UZPR, scriitori, muzicieni, oameni de cultură din Sibiu, dar și invitați din București, Constanța, Reșița, Tg. Lăpuș etc.
Activitatea a cuprins două momente distincte: lansări de carte și revistă și un „maraton” muzical-poetic, cu participarea mai multor jurnaliști și scriitori, membri ai Filialei, dar și (posibili) viitori confrați. Moderator al evenimentului a fost criticul literar Marian Nencescu, membru al UZPR și senior-editor al Revistei UZP, care, în cuvântul său introductiv, a explicat esența jurnalismului cultural, obiectivele Filialei și justificarea calității de jurnalist creator, motivele pentru care Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România se încadrează în criteriile de performanță ale unei Uniuni de creație.
Au fost, apoi, prezentate cărți ale membrilor Filialei Presei Culturale, dar și ale membrilor Cenaclului „Poezia 9”, condus de Adrian Suciu. La invitația moderatorului, jurnalistul și poetul Valentin Leahu, din Sibiu, a vorbit despre revista pe care o conduce, „Cenaclul de la Păltiniș”, insistând asupra continuității și accentuând pe constituirea, în jurul revistei, al unui veritabil fenomen artistic local, susținut de jurnaliști consacrați, membri sau viitori membri ai Filialei. A urmat poeta Marinela Belu-Capșa, care a prezentat volumele „(B)Arca ideilor” și „Poeme pentru Adya”, apoi moderatorul a prezentat pe larg romanul-reportaj „Ubi bene? Ubi patria?”, de Valeria Bilț, o incursiune în universul emigrației, văzută din perspectiva unor femei românce, emigrante în Italia, iar poetul George G Asztalos a recitat din volumul de poezie „MatAdor”, apărut la editura „Minela”. Prezentă la eveniment, directoarea editurii, Claudia Minela, a analizat succint poezia autorului. Un exemplu de „Poezie 9” l-a oferit tânăra poetă Nicoleta Crăete, iar explicațiile asupra înțelesurilor acestor versuri au fost exemplificate de poetă printr-un recital liric.
La final, Marian Nencescu a vorbit despre cele mai recente cărți ale sale „Artificii critice” și „Delicii istorico-literare”, scrise „la vreme de pandemie”. Lucrările cuprind eseuri și comentarii istorico-literare prilejuite de lecturi recente din literatura clasică și contemporană, tratate într-o grilă cultural-filosofică. Ca un corolar al acestor preocupări a fost citat eseul „Casa și drumul”, ce conține un îndemn pentru jurnaliștii și scriitorii prezenți la eveniment de a-și urma vocația și de a merge pe calea jurnalismului cultural, deschisă instituțional de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Întreaga sesiune de prezentări și lansări de cărți și publicații a fost agrementată de trei momente muzicale susținute de tânărul pianist Lorin Lupoae, din Galați, care „a dat viață”, cu brio, unor partituri nemuritoare, piese alese din repertoriul clasic și modern.
Al doilea moment al manifestării l-a constituit „maratonul” de muzică și poezie susținut de membri ai Filialei și de cantautorul Tic Petroșel, care a prezentat recente creații pe versurile unor poeți ai Cenaclului „Poezia 9”, plecați prematur dintre noi. Melodiile au produs un plus de emoție în rândul participanților, accentuat și prin momentul de reculegere în memoria jurnaliștilor și scriitorilor, din divizia „stelară”
Un moment aparte l-a constituit recitalul „femininelor”, care s-au concentrat asupra motivului, mereu actual, al poziției și stării lirice proprii, receptat în diverse forme, inclusiv în poezia „clasică”, cum este și volumul „Valsul frunzelor de dor”, din care a recitat poeta Mariana Păduraru. Nu au lipsit nici notele umoristice, chiar hazul de necaz, desprins din catrenele Stelei Șerbu: „Campaniile sunt, pe sticlă, mute/ Nu le mai arde-acuma de dispute/ Ne mai interesează vreun partid?!/ Aveam nevoie-n lume de Covid!”
Cu totul, a fost o atmosferă caldă, colegială, agrementată cu glume și încurajări reciproce, semn că debutul public al Filialei Culturale a UZPR se află sub semnul convivialității creatoare, președintele filialei, jurnalistul Adrian Suciu, asigurându-ne de continuitatea demersului său.

Mariana Păduraru / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *