◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Indignarea SIP pentru uciderea unui jurnalist în Honduras

  • Luis Alonso Almendares, al treilea jurnalist asasinat în Honduras.

Almendares, în vârstă de 35 de ani, a fost atacat duminică, în timp ce transmitea în direct prin Facebook.  El mergea pe o stradă din comunitatea Mata de Caña, în orașul Comayagua din departamentul Comayagua, unde locuia,  când necunoscuți de pe o motocicletă l-au împușcat de cel puțin trei ori.

Președintele SIP, Christopher Barnes și președintele Comitetului pentru Libertatea Presei și a Informației, Roberto Rock, și-au exprimat indignarea față de violența față de  jurnalistul căruia i s-a luat viața, la fel ca și celorlalți 15 jurnaliști  uciși anul acesta în Americi. „Din ce în ce mai mult vedem că sunt din ce în ce mai mulți jurnaliști atacați și uciși în regiunea noastră cu totală impunitate”.

Almendares, care a reușit să ceară ajutor prin intermediul Facebook Live, a fost transferat la un spital din zona, însă nu a mai putut fi salvat. Jurnalistul a primit amenințări cu moartea, au declarat prietenii și familia pentru presa locală. El culegea informații despre poliție și făcea denunțuri despre corupție pe rețelele de socializare. Almendares a fost corespondent pentru Radio Globo.

Christopher Barnes, directorul The Gleaner Company (Media) Limited, Kingston, Jamaica și Roberto Rock, directorul portalului La Silla Rota, Mexico City, au reiterat faptul că jurnaliștii și mass-media trebuie să ceară o funcționare eficientă a sistemului de protecție pentru jurnaliști și comunicatori sociali din Honduras; menținând solidaritatea de breaslă și, mai presus de toate, cer o anchetă amănunțită pentru identificarea celor responsabili responsabili, astfel încât aceștia să poată fi judecați și pedepsiți.La 1 iulie a.c., jurnalistul Germán Vallecillo Jr. și cameramanul Jorge Posas de la Canal 45, în La Ceiba, din departamentul Atlántida, au fost, de asemenea, uciși.

Anul acesta, 6 jurnaliști au fost asasinați în Mexic, 2 în Venezuela și  câte 1 în fiecare din următoarele țări: Barbados, Brazilia, Columbia, Guatemala, Paraguay, iar o jurnalistă din Peru este dată dispărută.

 

Sursa: SIP             

               Elena Chiriță

                                    Reprezentanta UZPR pentru America Latină și Caraibe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *