◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Sărbătoare jurnalistică și literară la Slănic de Argeș

 Tabăra de creație ARIS

 Ca un răsunet de bucium, chemarea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a pus în mișcare cronicarii timpului, cei care adaugă plusvaloare clipei și-apoi o redau oamenilor în slujba cărora sunt. Au pornit la drum pe Argeș în sus, până au poposit în satul Slănic din comuna Aninoasa de Argeș, pentru a marca și duce în patru zări ecoul momentului când s-a botezat o Tabără de Creație numită Aris, născută din sufletul scăldat în lumina gândului UZP în parteneriat cu Editura Detectiv Literar – București, alături de Primăria comunei Aninosa – Argeș și Uniunea Scriitorilor – Filiala Bacău.

Au fost prezenți ai vieții cronicari din Iași, Bacău, Galați, Râmnicu Sărat, Teleorman, București, Pitești și mulți alții, dar și reprezentanți ai Primăriei Aninoasa, cu daruri de suflet și gând, pentru nou-născutul consemnat în hrisoavele timpului în a doua zi a lui brumărel, din anul pandemic 2020. Ziariștii – ostași pe frontul vieții – au respectat cu strictețe spiritul și litera ordonanțelor, civile sau militare, de combaterea devastatoarelor efecte produse de invizibilul invadator COVID 19.

Și totuși, evenimentul – în sensul plenar al cuvântului – s-a desfășurat într-un ambient plăcut, plin de voluptatea faptei împlinite cu dragoste și credință. În sala primitoare a Căminului Cultural din satul Slănic, cu bunăvoința primarului Benonie Ștefan și a secretarului comunei Nicu Rachieru, a fost amenajată o expoziție de carte recent apărută și publicațiile UZP, Cronica Timpului, Certitudinea, Detectiv Cultural, Revista Nouă, Urmuz și Helis, exponate care au fost dăruite tuturor participanților, spre bucuria și uimirea acestora.

Din manifestare nu a lipsit Imnul Jurnaliștilor. Cuvântul de deschidere al Secretarului comunei Aninoasa, domnul Nicu Rachieru, care apoi a predat microfonul moderării domnului  Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR. În maniera-i cunoscută, moderatorul a punctat succint preocupările importante ale Uniunii și a subliniat evenimentul pe care îl sărbătorim datorită efortului deosebit depus de Firiță Carp, omul cu trup, suflet și gând în slujba binelui pentru breasla jurnaliștilor care trudesc în folosul cetățenilor.

Momentul de sfințire a evenimentului a fost săvârșit de părintele arhimandrit Veniamin V. Boțoroga, care a încheiat cu o suavă poezie, creație proprie, apărută în volumul „Calea iubirii”.

Distinsul romancier, poet și jurnalist Ștefan Mitroi a făcut o emoționantă mini-frescă a muncii cronicarului clipei și vieții noastre, subliniind că majoritatea suntem născuți la sat și că nu putem și nici nu trebuie să dăm uitării izvorul veșniciei noastre, filonul de talent de unde ne alimentăm cu seva creației revigorate în permanență.

Emilian Marcu, moldavul poet, jurnalist, romancier și critic literar de substanță, a adus un vibrant omagiu țăranului român, printr-o antologică poezie din creația personală.

Câmpineanul Florin Dochia, polivalent cum îl știm, pe lângă gândurile frumoase la adresa proiectului sărbătorit, ne-a oferit o floare din creația sa poetică.

Marian Nencescu, cercetătorul împătimit de filosofie și istorie literară, ne-a bucurat cu câteva considerații, atât ale prezentului, cât și ale viitorului Taberei de creație inaugurată sub auspicii promițătoare.

Firiță Carp, așa cum îi este obiceiul, ne-a vorbit doar despre ceilalți, demonstrându-ne – încă o dată – dependența sa de Prietenie. Multe bune și frumoase cuvinte aș putea spune despre el. Mai recent, l-am comparat cu un meșter Manole contemporan cu noi, care și-a înveșnicit Ana – întruchipare a dragostei, a patimii pentru o realizare dăinuitoare – în ctitoria numită Casa de Creație Aris. Cum să-l plasez geografic pe Firiță Carp? Bucureștean, argeșean sau  jurnalist-poet, român ubicuu și empatic?

În sală se aflau mulți localnici însoțiți de copiii lor, dar și câteva măicuțe de la mănăstirile din apropiere. Doi dintre copiii prezenți ne-au bucurat, ne-au impresionat cu interpretările lor folclorice, cu o autenticitate demnă de remarcat.

Sculptorul Constantin Sinescu a oferit câte o „statuetă a scriitorilor”, însoțită de Certificatele de Autenticitate, unor personalități prezente, printre care  Doru  Dinu Glăvan, Ștefan Mitroi, Emilian Marcu, Firiță Carp, Marian Nencescu.

Fiecare jurnalist participant a ținut să ofere câte o floare de gând celor de față la eveniment.

Profesorul, critic literar, cu vocație pentru apostolat și critică literară, nu numai de întâmpinare, Mioara Bahna, ne-a prezentat o succintă trecere în revistă a noilor apariții editoriale, unele aflate în expoziția de față.

Mesager al salutului câmpiei, poetul Tudor Amza ne-a dăruit câteva armonii madrigalate din răsăritul florii soarelui.

Târgovișteanul bucureștenit, Ică Sălișteanu, și-a manifestat emoția de poet și jurnalist prin cuvinte metaforizate și nu numai.

Teleormăneanca Florentina Loredana Dalian a emoționat – ca de obicei – asistența cu propria creație poetică.

După atâtea gânduri frumoase încrustate în petale de crin, la care se adaugă și propunerea unor donații de carte pentru biblioteca sătească, primarul comunei Aninoasa, reînvestit cu un proaspăt mandat, marcat vizibil de emoții, și-a manifestat neașteptata, plăcuta și angajanta surpriză oferită de UZPR,  Editura Detectiv Literar, Uniunea Scriitorilor – Filiala Bacău, prin formidabilul și inepuizabilul domn Firiță Carp, locuitorilor comunei Aninoasa și dumnealui personal. Marcat de încărcătura evenimentului, domnul primar Benonie Ștefan și-a manifestat disponibilitatea de a ajuta Tabăra de creație, pe termen scurt cu noi evenimente culturale susținute de autorități, dar și pe termen lung, cu promisiunea dezvoltării infrastructurii care să acopere zona taberei de creație (curent, apă și asfalt), cu credință și nestrămutată forță într-o bună, rodnică și armonioasă colaborare între părți, pentru ca această Tabără de Creație Aris, ctitorită în plaiul ca o gură de rai din Slănicul Aninoasei de Argeș, să dăinuie peste ani, dusă mai departe de urmașii urmașilor noștri.

În final, moderatorul evenimentului Doru Dinu Glăvan, mulțumind și participării active a Televiziunii de Câmpulung-Muscel, a subliniat importanța proiectului pus în operă, valoarea lui mereu amplificată în viitor și dorește tuturor multă sănătate încununată de bucuriile realizărilor.

Manifestarea s-a încheiat, dar omul din umbră de la UZPR, talentatul și inimosul, strânge, împachetează, duce la mașină și zâmbește. Mulțumin factotum, Ovidiu Zanfir!

Ne-am deplasat in corpore la tabăra, încă șantier, de pe colina Măgurii din Slănic, unde am închinat un pocal plin cu nectarul speranțelor împlinite, pentru Ctitoria Aris, pentru viitorul mai bun al celor care ne urmează.

Până în Crucea Nopții s-au spus poezii, s-a cântat, s-au făcut planuri de viitor, la lumina focului de tabără, unde Florin Ciocea s-a întrecut pe sine cu năzdrăvănii poetice și nu numai, acompaniat de maestrul tipograf, cum altul nu-i, Petre Gavrilă, șeful de la Cormina Print.

 

A consemnat din fuga turistului,

reporter de serviciu Dorel Vidrașcu/UZPR

Un comentariu pentru “Sărbătoare jurnalistică și literară la Slănic de Argeș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *