◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Ia românească în Europa

Avem destul de puține lucruri, din păcate, cu care să ne mîndrim și prin care sîntem recunoscuți pe plan internațional, tradițiile noastre ancestrale și costumele populare fiind, între acestea, la loc de cinste. Cu o consecvență demnă de admirat, doamna Valentina Spînu, președinte al Asociației ”Credință și demnitate”, a organizat a 6-a ediție a unei strălucite sărbători, ”Ia românească în Europa”, în Aula arhiplină a Facultății de Drept a Universității bucureștene. Scena a fost împodobită cu frumoase costume populare vechi, cu însemne tricolore și ecrane pe care erau proiectate în permanență imagini cu candidații ce aspirau la premiile concursului. Mulți dintre aceștia au trimis fotografii din străinătate, atașamentul românilor de peste hotare față de ia noastră strămoșească fiind absolut emoționant și pilduitor. Spectacolul, care a durat mai bine de 4 ore, a fost deschis de Marian Stere, care a transmis secvențe în emisiunile lui de la Radio România Internațional. Practic, nu numai interpreții de muzică populară, dar și mulți dintre cei peste 350 de spectatori au concurat, direct sau indirect: chiar dacă n-au urcat pe scenă, mai toți au venit cu ii care mai de care mai frumoase, arătînd respect și adeziune la inițiativa Asociației conduse de doamna Spînu. Tot pe scenă tronau la loc de cinste însemnele organizațiilor și firmelor care au simțit și ele românește, sprijinind material evenimentul. S-a distins, inclusiv printr-un discurs elegant și la obiect, anunțînd și cîteva proiecte ale centrului pe care-l conduce (între care cel legat de premierea cuplurilor longevive, aniversînd 25, 50 sau 75 de ani de căsnicie), Alexandra Dobre – tînăra și frumoasa directoare a Centrului pentru Seniori al Municipiului București, înființat anul trecut de primarul general Gabriela Firea. Dînsa a făcut parte din juriu, ca și reprezentanta firmei Oriflame, Gina Neacșu, alături de alte personalități care s-au delectat cu defilarea încîntătoare a costumelor populare: prof. univ. Maria Voinea (dînsa, foarte bună cunoscătoare, a făcut în deschiderea spectacolului un mic istoric al iei noastre), Monica Tatoiu, prof. univ. Remus Dumitrescu, preotul Dragoș Răduț, prof. dr. Mircea Slăvilă (de la Spitalul Sf. Luca). Au ținut să nu lipsească nici la ediția actuală Prințul Paul și Prințesa Lia, înveșmîntați corespunzător, împreună cu…micul Prinț, fiind cunoscut atașamentul lor față de tot ce înseamnă tradiții și identitate națională.
Parada vocilor a fost și ea absolut impresionantă, acoperind multe județe ale țării, cu soliști de valoare din Mureș, Teleorman, Buzău, Mehedinți, Olt, Dolj, Tulcea, Prahova, Bacău, Ilfov, dar și cu copii de mare viitor, cum ar fi Daria Niță din Bragadiru, 12 ani (eleva cunoscutei Marioara Man Gheorghe), Daria Moanță, 11 ani, din Caracal, sau Valentina și Ciprian din Valea Doftanei. Spre încîntarea publicului, au fost și artiști care au abordat și alte genuri muzicale: îndrăgita solistă de muzică ușoară Ioana Sandu (care ne-a demonstrat că stăpînește perfect și folclorul), cunocutul textier și interpret Marian Stere (ne-a reamintit piesa de Dumitru Lupu, pe versuri proprii, cu care a triumfat anul trecut la festivalul național al romanței ”Crizantema de aur” de la Tîrgoviște) sau Vasile Topîrceanu, cîștigător în 1988 al trofeului ”Crizantema de aur”), cu un cîntec de Aurel Giroveanu. Emoționantă a fost prima parte a spectacolului: după ce Florin Grigore a dat viață imnului Asociației ”Credință și Demnitate” (pe muzică și versuri proprii), scena a fost ocupată de celebrul cor ”Cantus Domini” al Instutului Teologic Ortodox din Capitală, dirijat de preot Răzvan Ștefan, al cărui repertoriu, absolut impresionant, a inclus prelucrări folclorice, dar și piesa ”România”, a lui Adrian Daminescu. Soliștii de muzică populară au fost mai toți dintre cei cunoscuți, cu multe apariții radio-TV și discuri la activ, detașîndu-se în acest sens Marioara Man Gheorghe (mama vedetei pop Elena Gheorghe), Elena Firică, Viorica Sandu (cîștigătoare a trofeului ”Floarea din grădină” în 1989, la ultima ediție”), Ștefan Vlad, Ionela Stăncioi-Belu, Ion Ioniță, Mariana Birică. Extrem de aplaudați (Asociația studenților teologi ortodocși a sprijinit manifestarea) au fost studenții la Teologie Costi Pastramă și Robert Preda.
La final, zecile de purtători de ii originale și costume populare autentice au urcat pe scenă, pentru a fi încă o dată văzuți de membrii juriului. După o deliberare intensă, doamna Valentina Spînu a venit la microfon și a anunțat rezultatele. În aplauzele exigentului și obiectivului public, premiul I, o superbă icoană, a fost înmînat Prințului Paul, pentru costumul ardelenesc vechi de sute de ani, alte premii și mențiuni răsplătind atașamentul față de veșmîntul popular românesc. La urma urmei, însă, toți cei din sală au fost laureați, avînd, practic, cîteva sute de premiați fericiți. Iar toți au scandat din toată inima: Trăiască ia românească! Trăiască poporul român! Trăiască România!

Octavian URSULESCU / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *