◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Călător prin Londra British Museum

Este firesc pentru cei care ajung la Londra să viziteze British Museum (Muzeul Britanic). Nici nu se poate altfel! Ar fi ca și când te-ai afla la Paris și ai ocoli Muzeul Luvru, deși, ca și în cazul fostului Palat regal francez, devenit unul din cele mai importante muzee din lume, suprafața și multitudinea colecțiilor presupun alocarea unui timp îndelungat parcurgerii sălilor. Vizitarea chiar și numai a unei părți a exponatelor, sub surescitarea indusă de trecerea grăbită a minutelor, este un mare câștig pentru minte și suflet.
În ceea ce mă privește, l-am vizitat de două ori, dar nu pot spune că am văzut tot ce acesta oferă împătimiților de artă și istorie. Sau poate că subconștientul m-a îndemnat să las și pentru altă dată… Altă vizită la muzeu, altă plimbare prin Londra… Cine știe?!
Încântătoare sunt și împrejurimile în care se află clădirea, ea însăși o bijuterie arhitecturală, în stil renascentist grec. Sunt în măsură să fac o asemenea afirmație după ce, de ambele dăți, m-am încurcat pe străduțe, am ocolit clădirea și am ajuns, în sfârșit, la intrarea în muzeu, pe strada Great Russell. Am acest obicei, mă „rătăcesc”, până ajung la locul de destinație, în situația de față, un obiectiv turistic. La a doua vizită am adus cu mine și cartea mea Culori secrete (ediția II), care are pe partea de jos a copertei imaginea clădirii Parlamentului Britanic, iar în interior, o nuvelă a cărei acțiune se petrece la Londra. Este de la sine înțeles că nu puteam să revin în capitala Marii Britanii fără să iau cartea cu mine în geantă și să mă fotografiez cu ea prin locurile care mă inspiraseră cu mulți ani în urmă.
Forfotă mare în Muzeul Britanic! Îmi plăcea asta, comparativ cu muzeele vizitate în București și în alte orașe românești, unde inima mea se îndurera în lipsa vizitatorilor. Motivul să fi fost intrarea în British fără taxă? Nu știu ce să cred, pentru că totuși taxele nu sunt chiar atât de mari (uneori, o sticlă de bere la o terasă costă mai mult!). Nu doresc să fiu malițioasă, dar mereu am avut o nemulțumire cauzată de numărul redus al vizitatorilor din muzeele noastre. Pe de altă parte, British e… British! Unul dintre cele mai mari muzee de pe Pământ, fondat în anul 1753! La început, a avut o colecție a doctorului Sir Hans Sloane, apoi a trecut prin perioade de extindere a suprafeței datorită îmbogățirii cu noi colecții.
Am intrat în clădire, am urcat și coborât scări, am intrat și am ieșit din galerii, fără să urmez vreun plan al sălilor, condusă doar de pași, în direcția luată de ei, pentru a admira una dintre cele mai mari colecții de antichități și documente din întreaga lume. Include exponate din cele mai vechi timpuri până în prezent, de pe toate continentele și din toate secolele.
Este dificil să scriu despre comorile din muzeu, dar nu pot să nu mărturisesc că am apreciat în mod deosebit (am fost subiectivă, desigur) exponatele din China: picturile din dinastiile Tang și Song (perioade despre care am scris în cărțile mele), picturi și porțelanuri din Ming și din alte epoci din istoria multimilenară a Chinei. Însă, mi-au plăcut mult și sculpturile grecești, care au făcut parte din Partenonul din Atena, m-au impresionat artefactele de la Mausoleul din Halicarnas, una dintre cele șapte minuni ale lumii. M-au înfiorat mumiile egiptene, deși nu era prima oară când vedeam așa ceva. Muzeul are o colecție de peste 140 de mumii și sarcofage, dintre care numai o mică parte sunt expuse, din cauza lipsei de spațiu și a condițiilor speciale de prezervare. Trebuie să mai menționez piatra Rosetta, care datează din 196 î.Hr., o piatră egipteană care a ajutat la descifrarea hieroglifelor egiptene. Înainte de descoperirea ei, vechea scriere egipteană nu fusese tradusă, deși se încercase acest lucru încă dinaintea căderii Imperiului Roman.
Sunt exponate multe și valoroase, după cum am aflat, British Museum găzduiește aproximativ opt milioane de obiecte de artă și are 94 de expoziții permanente și temporare. Trebuie văzute! Eu nu doresc decât să vă îndemn, să vă incit, și nu vă sfătuiesc să vă mulțumiți cu informațiile furnizate de internet. Acolo vă puteți face… o idee. O idee e doar începutul!

Camelia Pantazi Tudor /  UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *