default-logo

Constantin Șt. Bolintineanu în conștiința prezentului

Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului „Toamna Culturală Bolintineană” a debutat sâmbătă, 10 octombrie 2020, cu începere de la ora 10.30, cu un eveniment dedicat unei personalităţi fabuloase, boierul-primar Constantin Şt. Bolintineanu (1840-1925), creatorul Bolintinului modern, de la a cărui naştere s-au împlinit 180 de ani.

„Ctitor” fără egal în epocă, filantrop şi mecena, activitatea lui Constantin Şt. Bolintineanu în slujba capitalei Bucureşti şi a satului natal, Bolintin Vale, este foarte puţin cunoscută. Scopul manifestării a fost de a înlătura, pe cât se poate, această nedreptate istorică. 

Ziua a debutat cu o slujbă de pomenire pentru Constantin Şt. Bolintineanu (1840-1925) şi Dimitrie Bolintineanu (1825-1872) și a continuat cu dezvelirea plăcii comemorative dedicate lui Constantin Şt. Bolintineanu, amplasată pe clădirea Primăriei Bolintinului din Vale. În cadrul acestui moment au vorbit Ionel Constantin (administrator public al orașului Bolintin) și Vasile Grigorescu (redactorul-șef al Revistei Sud). Acesta din urmă a trecut în revistă deosebitele realizări ale vremii, evenimente și edificii care au rămas în picioare până astăzi:  „Înființează bâlciul de Sf. Dumitru, ridică monumentul lui Dimitrie Bolintineanu și construiește măreața construcție a școlii vechi. El revine ca primar în vremea răscoalei din 1907, hotărât să schimbe din temelii mentalitățile și să contribuie determinant la bunăstarea bolintinenilor săi. Asta până în 1916, când Bolintinul este ocupat de trupele germane. Înnoiește biserica și clopotnița, precum și școala veche și ridică din temelii căminul cultural, Primăria, Pretura, Jandarmeria, fabrica de conserve, abatorul comunal, școala din Crivina, școala și sfatul sătesc din Suseni și Malul Spart și multe altele. Chiar și după moarte a lucrat în folosul bolintinenilor săi. Și-a lăsat întreaga avere pentru înființarea unui gimnaziu industrial, ceea ce s-a și întâmplat după moartea acestuia.” 

Retrași în liniște la Mănăstirea Buna Vestire din Bolintin, în intimitatea unei agape organizată de ACTIB și Revista Sud, în compania unui grup restrâns de prieteni a fost sărbătorit poetul și jurnalistul Nicolae Dan Fruntelată pentru cei 74 de ani împliniți. După cuvintele de apreciere rostite de istoricul Nicolae Scurtu, invitatul de onoare al acestei manifestări, dl. Doru Dinu Glăvan (președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – UZPR) i-a înmânat o distincție frumos înrămată „pentru prodigioasa activitate culturală și jurnalistică”.

 

 

 


Gabriel Dragnea / UZPR

Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.