◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024

Fuziunea unor partide politice ar însemna modernizarea politicii românești!

OPINIE DE GAZETAR

            Mai nou, nu sunt agreate alianțele politice. Nici nu e de mirare la cât de „stufoase” sunt promisiunile electorale rezultate în urma unor negocieri controversate. „E greu să mulțumești pe toată lumea !”, iar certurile și discuțiile contradictorii se aprind precum paiele de grâu pe miriștine. Din nefericire, nimeni nu vorbește de posibilitatea fuzionării unor partide politice de aceeași orientare politică doctrinară. Puzderia de partide politice nu face nimic altceva decât să-i scindeze pe români, iar unitatea acestora este știrbită de tot felul de înțelegeri formale. Foarte multe partide au fost înființate în urma unor „supărări politice” sau din cauza unor orgolii demolatoare, iar peste toate aceste obțiuni s-a așternut lipsa de comunicare colegială, toleranța bazată pe respect pentru ideile sau atitudinile vehiculate într-un partid sau altul. Este penibil, ridicol și ancronic dacă stăm și analizăm ce se întâmplă în politica românească din cauza faptului că românii sunt împrăștiați în tot felul de partide„ca brânza pe strecură”, iar unele n-au ajuns nici măcar la „pragul electoral”. Cu toate astea, încăpățânarea orgolioasă n-are leac, iar în anumite situații prostia domnește în mintea unor lideri politici.

            Ideea fuzionării partidelor politice nu este contrară pluripartidismului. Dacă ne uităm în alte țări observăm faptul că sunt două sau trei partide puternice, care se implică în soluționarea marilor probleme ale țărilor respective. Succedarea la putere a unui  partid, în urma votului poporului, înseamnă o mare responsabilitate pentru politicienii care decid sau continuă marile proiecte necesare pentru dezvoltarea comunității naționale. De ce nu se dorește această cristalizare a partidelor și partidulețelor sub tutela unei fuziuni inteligente și profund strategică? Nimeni nu știe, dar atât se știe: „că nu se dorește”!

Este de-a dreptul penibil și umilitor ca în timpul campaniilor electorale să bați la ușile unor partide pentru a cerși,ca niște milogi, câteva voturi, care oricum sunt condiționate de anumite pretenții exagerate. E corect și  e cinstit să fie alocate de la bugetul statului fonduri bănești consistente pentru tot felul de partidulețe, care se angrenează în campania electorală„la limita de supraviețuire?”. Negocierile de culise îndepărtează candidații și politicienii partidelor și partidulețelor de la „misiunea nobilă” dedicată binelui național. În urma acestor negocieri stupide se nasc și tot felul de confuzii în mintea alegătorilor, iar unii ajung „să dea mărunt din buze” și întreabă derutați, „în stânga și-n dreapta”: „Eu cu cine votez?”. Fiecare candidat„țintește” un loc în Parlamentul României, indiferent sub ce formă, iar uneori candidații lasă de dorit atunci când sunt  analizați din punct de vedere profesional. Multe și nenumărate sunt inconvenientele specifice actualului sistem politic din România. Nimeni nu se gândește la un nou sistem politic în România, prin modificarea legii electorale și chiar a Constituției României? Poate ar fi bine dacă decidenții s-ar uita și în „grădinile politice” ale altor țări. Reamintesc răspunsul radical, care circulă invariabil prin comunitățile românilor de acasă și de pretutindeni: NU SE DOREȘTE!

Fuzionarea unor partide politice ar crea și premisele unei stabilități politice și implicit economice. „Toată lumea ar avea de câștigat !”. Lansarea unor proiecte susținute parțial din bugetul statului sau prin intermediul fondurilor bănești europene ar oferi de lucru, în mod echitabil, la toate firmele românești. Nu de la tot felul de lucrări publice s-au certat de-atâtea ori politicienii „nărăvași”? E de lucru în România, nu glumă! Sunt atâtea de făcut la nivel național, iar luptele economice „pentru o coajă de pâine”, ancorate în sfera politicului, s-ar transforma în echitabila concurență loială, iar „tortul” ar putea fi „împărțit în mod frățește”. Fuziunea unor partide politice ar putea pune capăt și  altor divergențe din cauza cărora suntem deficitari la capitolul „unitate națională politică!”.

Dumitru Țimerman – președinte Filiala UZPR ,,Anton Davidescu” Satu Mare-Sălaj

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *