A apărut volumul I al ANTOLOGIEI CERTITUDINEA”

Cuprinde primele 34 de numere, legate într-un format de 27,5 x 40 cm (aprox. A-3) • Cartea are 428 de pagini alb-negru (echivalentul a 856 pagini A-4)  • Include CUPRINS și INDICE DE AUTORI • Editorul Antologiei CERTITUDINEA este Editura URANUS • Preț de vânzare: 140 lei

NOTA EDITORULUI

Harta României Mari este unul din cele trei simboluri majore ale revistei  CERTITUDINEA. Celălalt simbol este una dintre plăcuțele de la Tărtăria, o dovadă concretă a străvechimii scrisului pe aceste meleaguri. Trinitatea simbolistică este completată de Mihai  EMINESCU, coordonatorul spiritual și moral al revistei, pavăza genială pe care Dumnezeu a acordat-o românilor.

          Așezată sub o asemenea simbolistică, revista nu putea să se numească decât CERTITUDINEA, iar din punct de vedere tematic, iată  că viețuiește tot sub semnul unei treimi certe: cultură, identitate, atitudine, elemente care niciodată nu pot fi puse sub semnul îndoielii, definindu-i totodată  poziția specială în ansamblul presei românești contemporane.

          Toate acestea s-au transformat, prin străduința, inteligența și harul unui om, într-o revistă bilunară cu apariție continuă care a împlinit zilele acestea  70 de numere și trei ani de existență. Omul, ispravnic de concept, după cum singur își spune, membru, dacă vreți, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, ca să nu spunem că vine de nicăieri, se numește Miron MANEGA și cred că nu poate fi invidiat de nimeni pentru munca de ocnaș jurnalistic – dar ce ocnaș,  Doamne! – pe care o prestează de bună voie și nesilit de nimeni. Este propria lui opțiune la care mă gândesc, de fiecare dată, cu spaimă. Putea să rămână comod în cultură, avea tot ce-i trebuie, dar și-a făcut-o cu mâna lui. Sau mai degrabă l-a mânat soarta, în fața căreia nu prea ai de ales. Înțelegând chestia asta cu alegerea, Miron Manega și-a dat seama că, în afara conceptului, el nu poate să-și aleagă decât colaboratorii și asta a și făcut.

          Ce a ieșit de aici? Păi, nu vedem? O revistă vie, mai exact prea sau stră-vie, în care se rostogolesc în forță problemele actuale ale neamului românesc, în sine și în legătură cu toate neamurile apropiate sau îndepărtate. Nu se rostogolesc otova, ci sub autoritatea treimii  care guvernează în mod  activ și fericit revista, care acum poate să-i facă pe mulți invidioși.

          O remarcă în ce privește actualitatea problemelor. Nu se poate pune  egalitate între noutate și actualitate. O chestiune mai veche este sau poate deveni oricând actuală prin importanța ei, în timp ce orice noutate  se poate transforma într-o vechitură banală chiar de la apariție. Revista CERTITUDINEA face în mod exemplar această distincție,  de fiecare dată.

          Ideea apariției  Antologiei CERTITUDINEA s-a ivit într-o discuție pe care am avut-o cu ispravnicul de concept. Mi-am dat seama că n-ar fi deloc rău să aduni într-un volum niște fapte interesante care nu-și pot pierde actualitatea și că în acest fel memoria revistei se păstrează, așa că am marșat imediat. Discuțiile pe care le-am avut cu cititorii care s-au înscris în avans în registrul de comenzi mi-au dat dreptate.

Dumitru IONCICĂ, directorul Editurii URANUS

certitudinea.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.