◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Şcoala Generală Românească din Aletea va avea clase noi pentru elevi

Miercuri, 7 octombrie, conducerea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria a organizat o conferinţă de presă la Aletea, pentru a prezenta procesul de dezvoltare şi extindere al Şcolii Generale Româneşti. În ultimii 10 ani, numărul copiilor

Care frecventează această instituţie de învăţământ a crescut de aproape zece ori, astfel încât infrastructura existentă necesită extinderea cu noi săli de clasă.

Dezvoltarea instituţiei va fi posibilă în urma unor tratative ale Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, susţinătorul şcolii din Aletea, prin care s-a reuşit cumpărarea parterului clădirii, în care funcţiona înainte un magazin aparţinând Firmei Âfesz-Coop din] ula. La conferinţa de presă, preşedintele AŢRU, Gheorghe Cozma a afirmat că suprafaţa achiziţionată este de 251 mp, iar lucrările de renovare vor consta în amenajarea a 4 săli de clasă, vestiare pentru fete şi băieţi, grupuri sanitare cu instalaţie pentru persoanele cu dezabilităţi, sisteme de termoficare şi electrificare. Investiţia va fi realizată cu ajutorul unei subvenţii în valoare de 70 de milioane de forinţi, oferită de Secretariatul de Stat pentru Naţionalităţi şi Culte din cadrul Cancelariei Primului Ministru. Din aceste fonduri a fost cumpărat imobilul şi se vor face lucrările de construcţie care vor începe încă anul acesta.

La conferinţa de presă a fost prezent şi Traian Kreszta, reprezentantul comunităţii româneşti în Parlamentul de la Budapesta, care a spus că împreună cu primarul oraşului Aletea, Gheorghe Selejan, care i-a susţinut în acest demers, va fi mărită şi amenajată şi curtea şcolii, iar pe viitor vor încerca să înfiinţeze şi o grădiniţă bilingvă, pentru a asigura viitorul şcolii.

La eveniment a fost prezent şi SchreyerJozsef, preşedintele Firmei Âfesz-Coop din Julă, care a mărturisit că iniţial clădirea nu a fost de vânzare, dar fiind căutat a considerat important că proprietatea aflată în gestiunea dânsului să o vândă în folosul învăţământului de naţionalitate.

La conferinţa de presă au mai fost prezenţi Petru Selejan, directorul şcolii din Aletea, vicepreşedinţii AŢRU, Bertold Netea şi Elvira Ardelean, precum şi primarul Gheorghe Selejan, care la finalul întâlnirii a oferit o recepţie la primărie.

„Orice conducător al unei instituţii are planuri pentru instituţia sa, ca aceasta să funcţioneze bine. Aşa am preluat şi eu această şcoală, în urmă cu zece ani, cu scopul de a face ca lucrurile să evolueze în bine aici. Se ştie că, în anul 2010, şcoala avea probleme, nu erau decât 16 elevi în clase comasate, eram patru cadre didactice în total. Am muncit foarte mult în ultimul deceniu, împreună cu colegele mele, iar acum am ajuns, în 2020, să avem în şcoală 112 elevi, avem cadre didactice, suntem 14 profesori, plus avem şi profesori externi care vin să predea anumite materii, iar clădirea este acum mică, nu avem săli de clasă corespunzătoare, nu avem laboratoare, etc. Cu ajutorul AŢRU, susţinătorul şcolii noastre, ne-am consultat de mai multe ori în această problemă, iar anul acesta am reuşit, se pare, să putem realiza acest vis al nostru, iar anul viitor şcolar elevii vor putea lucra în condiţii normale. Avem o bună colaborare şi cu primarul oraşului, care este deschis la solicitările noastre şi face tot ce poate pentru a ne ajuta. Avem o bună colaborare şi cu Autoguvernarea Românească din oraş, al cărei preşedinte este Vasile Botaş. Eu cred că pentru a ne ajunge scopurile în folosul tinerelor generaţii care învaţă în această şcoală, trebuie şi noi să fim uniţi, consider că aşa putem să avem un viitor frumos dacă suntem uniţi. Şi pentru că la conferinţa de presă s-a adus vorba şi despre grădiniţă, sigur că dacă am avea o grădiniţă ar fi foarte bine, deoarece suntem singura şcoală bilingvă din Ungaria, care nu are în localitate şi o grădiniţă românească. Ştiu că nu este uşor de înfăptuit acest lucru, dar acesta este un plan pe mai departe, şi este bine să avem planuri. Dacă şi acest lucru se va înfăptui putem spune că suntem şi noi o şcoală complexă şi de viitor”, a declarat Petru Selejan, directorul şcolii din Aletea, pentru revista „Foaia românească”.

A.B.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *