◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Pelé – 80 de ani/ LEGENDELE RĂMÂN MEREU TINERE

Pelé. Edson Arantes do Nascimento. 80 ani. Legendele rămân mereu tinere. Cel mai mare fotbalist din toate timpurile, printre cele mai de succes și populare figuri sportive ale secolului XX. Cândva, cunoscutul scriitor englez Geoffrey Green a declarat: „Di Stefano a fost fabricat pe pământ, Pele a fost făcut în ceruri”.

Suficient, aș spune. Ce se mai poate adăuga? S-au scris sute, mii de pagini, cât pentru mai multe mari biblioteci. S-au consumat kilometric de peliculă, cât pentru câteva videoteci… Și totuși… O schiță de portret din frânturi de glorie…

– Potrivit IFFHS , Pelé este cel mai de succes marcator de top din toate timpurile, cu 541 de goluri în 560 de apariții, dintre care 77 pentru Brazilia. Totalul său de 1279 de goluri în 1363 de jocuri, care a include și partidele amicale, a fost înscris în celebrul Guinness.

– Pele a fost semnat de Santos când avea 15 ani. A marcat patru goluri la debutul în ligă într-un meci împotriva FC Corinthians pe 7 septembrie 1956.

– A câștigat trei Cupe Mondiale (1958 , 1962 și 1970), două Campionate Mondiale de Cluburi și nouă Campionate ale Statului Sao Paulo. La 17 ani a devenit cel mai tânăr câștigător al unei Cupe Mondiale. Este al cincilea pe lista golgeterilor Cupei Mondiale din toate timpurile cu 12 reușite. 

– În 1961, Guvernul brazilian l-a declarat pe Pelé drept ”comoară națională oficială” pentru a-l împiedica să fie transferat în afara țării.

– În 1967, a fost declarată o încetare a focului de 48 de ore în Nigeria, astfel încât trupele federale și rebelii să poată urmări Pele jucând într-o vizită în națiunea distrusă de război. 

– În 1969, la 19 noiembrie, a marcat cel de-al 1000-lea gol al carierei. Sute de spectatori au invadat terenul și a trebuit peste 30 de minute până la reluarea jocului. La Santos, 19 noiembrie este cunoscută sub numele de „Ziua Pele”.

– În 1976, la 6 octombrie, Peles-a retras din cativitatea internațională, jucând o ultimă partidă pentru Brazilia împotriva echipei Flamengo. Ultimul său joc internațional pentru Brazilia a fost, totuși, o remiză (2-2 cu Iugoslavia) la 18 iulie 1971.

– La 1 octombrie 1977, Pele a evoluat în ultimul său joc ca fotbalist, în meciul lui Santos cu New York Cosmos, pe Giants Stadium. Prima jumătate a partied a fost în tricoul clubului american, iar a doua repriză în cel al lui Santos.

– În 1978, Pelé a primit Premiul Internațional al Păcii pentru munca sa cu UNICEF. De asemenea, a fost ministru extraordinar al sportului din Brazilia și ambasador al Națiunilor Unite pentru ecologie și mediu.

– În 1993, Pele a fost introdus în ”Hall of Fame” al fotbalului

– În 1995 a fost numit ministru al sportului în Brazilia, până în 1998.

– În 1997 a primit Ordinul de Cavaler al Imperiului Britanic

– În 1999 Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS)l-a desemnat a fi unul dintre cei doi câștigători comuni – alături de Maradona – ai premiului FIFA Player of the Century.

– În 1999 a fost ales sportivul Secolului de către Comitetul Internațional Olimpic.

– Pele a contribuit la strângerea a milioane de lire sterline pentru cauze caritabile, inclusiv Great Ormond Street și Harlem Street Soccer.

–  În 2000, Pelé a primit Premiul BBC „Sportivul secolului”, alături de legenda boxului, Muhammad Ali

Sunt, desigur, crâmpeie smulse dintr-o carieră și o viață fabuloase, despre care multe și mari personalități ale lumii nu au pregetat să vorbească…   

Nelson Mandela – „A-l privi jucând a însemnat a privi încântarea unui copil combinată cu harul extraordinar al unui bărbat în întregime.”

Cafu (cel mai selecționat fotbalist din istoria naționalei Braziliei) – „Pele a revoluționat fotbalul. Pele a oprit un război. Pele țări unite, familii unite. Nu a existat nicio problemă de rasă, de limbă. M-am născut în 1970. În 2002, am devenit campion mondial. Eram căpitan. Am avut onoarea de a primi Trofeul Cupei Mondiale de la nu mai puțin de cine? Pele! Om! Dacă mai spun ceva, voi plânge. Este cu adevărat emoționant!

Tostao (fost fotbalist brazilian, unul dintre cei mai buni atacanți din lume) – „Cred că Pele a fost mai bun decât toți. Pentru mine nu există nicio comparație. Nu a avut un defect. Maradona a fost spectaculos, dar nu a fost la nivelul lui Pele din punct de vedere fizic, nu a înscris numărul de goluri pe care le-a făcut Pele. Messi este spectaculos, dar nu conduce mingea ca Pele, nu trage la fel de bine cu ambele picioare, nu scoate mișcările pe care le-a făcut Pele. Cristiano Ronaldo este un jucător excepțional, dar nu Nu aveți abilitatea pe care o avea Pele și nu scoate pasele incredibile pe care le-a făcut Pele. Dacă luați calitățile lui Cristiano Ronaldo și Messi, puneți-le împreună, atunci ați avea un jucător pe care să-l comparați cu Pele!

Pier Paolo Pasolini , poet Italian – „În momentul în care mingea a ajuns la picioarele lui Pele, fotbalul s-a transformat în poezie”.

Eric Cantona (fost fotbalist profesionist francez, actor, director, producător) – „Un artist, în ochii mei, este cineva care poate lumina o cameră întunecată. Nu am găsit niciodată și nu voi găsi niciodată diferența dintre trecerea de la Pele la Carlos Alberto în finala Cupei Mondiale din 1970 și poezia tânărului. Rimbaud. Există în fiecare dintre aceste manifestări umane o expresie a frumuseții care ne atinge și ne dă un sentiment de eternitate. „

Ronald Reagan, președinte SUA – „Numele meu este Ronald Reagan, sunt președintele Statelor Unite ale Americii. Dar nu este nevoie să te prezinți pentru că toată lumea știe cine este Pele. ”

Michel Platini – „Este Pele omul, apoi Pele jucătorul. Și să joci ca Pele înseamnă să joci ca Dumnezeu.”

JB Pinheiro, ambasadorul Braziliei la Națiunile Unite – „Pele a jucat fotbal 22 de ani și, în aces timp, a făcut mai mult pentru a promova prietenia și fraternitatea mondială decât orice alt ambasador de oriunde”.

Gianni Infantino, președinte FIFA – „Pele a dus fotbalul la un alt nivel. Nu numai că a reprezentat «Jocul frumos», dar a jucat și cu un fler fără efort, asemănător care nu fusese văzut niciodată”

Gică Hagi – „Zidane compunea melodii când mângâia mingea, dar Pele e cel mai mare. Noi mai aveam defecte, el nu

Izolat la domiciliul său din Guarujá, din cauza pandemiei. „Perla neagră” a transmis suporterilor din lumea întreaga: „Vreau să-i mulţumesc lui Dumnezeu pentru sănătatea mea şi pentru faptul că am ajuns aici încă lucid. Nu mai inteligent, însă lucid… Sper că atunci când voi muri, Dumnezeu mă va primi în Rai la fel cum am fost primit în toată lumea grație fotbalului!… Tot ceea ce câștigăm în viață se întâmplă pentru că Dumnezeu crede că merităm, iar Dumnezeu a fost bun cu mine. Dacă am făcut ceva ce a întristat pe cineva, unele victorii cu Santos ori cu echipa națională, am greșit foarte puțin„.

 

PELE. 80 de ani. Cum spuneam, legendele rămân mereu tinere și niciodată nu pier…

Emanuel Fântâneanu

Membru Comitetul Executiv AIPS

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *